Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОБЖ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
454.66 Кб
Скачать

6. Оцінка радіаційно небезпечних ситуацій

Поняття і зміст оцінки радіаційно небезпечних ситуацій. Виявлення масштабів і характеру забруднення (зараження) місцевості методом прогнозування і за даними розвідки. Характеристика зон забруднення і порядок їх нанесення на карту. Методика і вирішення задач щодо визначення можливих доз опромінення працівників, тривалості і початку роботи (перебування) в районах забруднення (зараження), показників захисних властивостей захисних споруд.

7. Оцінка хімічно небезпечних ситуацій

Поняття і зміст оцінки хімічно небезпечних ситуацій. Виявлення масштабів зараження навколишнього середовища (місцевості) за даними прогнозу і засобів хімічної розвідки. Визначення показників масштабу і наслідків хімічного зараження.

8. Державна система захисту населення від надзвичайних ситуацій

Правові основи захисту населення від надзвичайних ситуацій. Принципи, мета і завдання функціонування державної системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій (цивільного захисту).Призначення, організаційний склад та режими функціонування єдиної державної системи цивільного захисту. Органи управління, сили і засоби цивільного захисту.

9. Основні способи, заходи та засоби захисту населення і працівників у надзвичайних ситуаціях

Основні способи і заходи захисту населення в надзвичайних ситуаціях. Організація оповіщення й інформування населення про надзвичайні ситуації. Евакуаційні заходи і укриття в захисних спорудах. Інженерний, медичний, радіаційний, хімічний і біологічний захист. Методи та засоби виявлення і вимірювання іонізуючих випромінювань та індикації НХР. Класифікація засобів захисту людини. Характеристика та загальні правила використання засобів індивідуального та колективного захисту. Визначення показників захисних можливостей засобів захисту. Вибір найбільш доцільних способів і засобів захисту працівників (організації роботи, виконання функціональних обов'язків, перебування) в умовах НС.

10. Організаційні основи підготовки працівників правоохоронних органів до дій в умовах надзвичайних ситуацій

Планування підготовки об'єктів ЦЗ до дій в надзвичайних ситуаціях. Склад та завдання органів управління, сил та засобів ЦЗ. Зміст роботи органів управління з організації захисту працівників.

З'ясування правових засад забезпечення захисту життя і здоров'я працівників (особового складу) від негативного впливу іонізуючого випромінювання. Уточнення складу і змісту документів з планування захисту працівників від надзвичайних ситуацій. Уточнення призначення і складу сил і засобів ЦЗ правоохоронного органу. Організація роботи начальника і штабу ЦЗ щодо забезпечення захисту працівників при загрозі впливу іонізуючого випромінювання. Організація роботи начальника і штабу ЦЗ щодо забезпечення захисту працівників в умовах радіоактивного забруднення.

11. Організація навчання керівного складу і працівників правоохоронних органів діям в умовах надзвичайних ситуацій

Організація навчання керівного складу і працівників діям в надзвичайних ситуаціях. Структура і зміст системи навчання працівників у сфері цивільного захисту. Принципи, методи й організаційні форми навчання. Методика підготовки і структура навчальних занять, які проводяться з працівниками підприємств, установ та організацій з метою захисту від надзвичайних ситуацій. Відпрацювання методики проведення заняття за темою завдання.

4. ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ "ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ"

І СЕМЕСТР

Тема 1. Безпека життєдіяльності людини як наукова категорія, галузь знань і навчальна дисципліна (2 год.)

План

1. Безпека життєдіяльності як наукова категорія і галузь знань.

2. Предмет та завдання дисципліни "Безпека життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях".

3. Екологічні засади життєдіяльності людини в біосфері.

4. Джерела та загальна характеристика небезпек у навколишньому середовищі.

Список літератури

Карташов І.М., Ковжога С.О., Писарєв A.B. Безпека життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях: Навч. посіб. – X.: Нац. юрид. акад. України, 2004. – С. 9-12.

Лапін В.М. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. – К., Л.: 1999 – С. 12-14.

Яким P.C. Безпека життєдіяльності людини.: Навч. посіб. – Л.: Бескід Біт, 2005. – С. 13, 15-17, 19-20.