Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цимбал Т.В. Філософія (робоча програма).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Тема 14: Основи теорії аргументації

Зміст теми: Доведення (доказ) як процес мислення. Логічний зміст, правила і помилки при доведенні. Теза та аргумент у доведенні. Правила й помилки тези, аргументу та демонстрації. Спростування. Суперечка як форма позалогічної аргументації. Види і структура суперечки. Умови проведення суперечки. Запитання і відповіді як логічні форми.

Основні поняття: аргумент, аргументація, демонстрація, дискусія, доведення, полеміка, спростування, суперечка, теза.

М о д у л ь 4. Е т и к а т а е с т е т и к а

Тема 15: Етика як вчення про мораль

Зміст теми: Виникнення етики, її філософський характер, предмет та завдання. Проблема походження та природи моралі. Мораль в системі соціальних відносин. Основні етичні вчення: етичний раціоналізм Сократа; гедоністична етика Епікура; християнська етика; етика Нового часу та Просвітництва; німецька класична та марксистська етика; сучасні етичні вчення. Поняття і структура моральної свідомості. Моральні норми і принципи, мотиви і ціннісні орієнтації. Моральна самосвідомість.

Основні поняття: альтруїзм, аскетизм, атараксія, аморальний, благо, відповідальність, гідність, добро, егоїзм, етос, етика (імперативна, оптативна), етичний, імморалізм, звичай, зло, мораль, моральне зло, моральний, обов’язок, право, прагматизм, скептицизм.

Тема 16: Етика спілкування та діяльності

Зміст теми: Вчинок – першоелемент моральної діяльності. Проблема співвідношення цілей та засобів, мотивів та результатів дій. Спілкування як царина людської моральності. Моральні виміри спілкування. Способи осмислення людського життя.

Універсальність та спільнотність у системі етичних пріоритетів. Етичні проблеми національних відносин. Загальнолюдське та національне в моралі. Мораль та соціальна диференціація суспільства. Проблема прогресу у галузі моралі.

Основні поняття: відкритість, вчинок, діалогічність, дружба, замкненість, кохання, монологічність, подвиг.

Тема 17: Естетика – наука про прекрасне. Категорії естетики

Зміст теми: Поняття «естетика». Становлення перших естетичних уявлень. Естетика як самостійна наука. Об’єкт, предмет та завдання естетики. Класична та посткласична естетика. Естетика в структурі міжпредметних зв’язків. Структура естетичного знання. Основні категорії естетики: естетичне, гармонія, міра, прекрасне, потворне, піднесене, героїчне, низьке, трагічне, комічне.

Основні поняття: гармонія, героїчне, естетика, естетичне, естетична діяльність, естетична свідомість, естетичний ідеал, смак, естетичні почуття, катарсис, класична естетика, комічне, краса, міра, низьке, піднесене, посткласична естетика, потворне, прекрасне, трагічне.

Тема 18: Мистецтво, його види та функції

Зміст теми: Естетична свідомість та її основні форми. Специфіка та види естетичної діяльності. Сутність, природа та соціальні функції мистецтва. Типології історичного розвитку мистецтва. Види мистецтва. Художній образ, знаки і символи в мистецтві. Художній твір як форма і спосіб соціального буття мистецтва. Поняття та шляхи естетичного виховання спеціалістів негуманітарного профілю.

Основні поняття: архітектура, балет, графіка, живопис, музичне мистецтво, скульптура, танець, театр, художній образ, художній символ, художній стиль, художній твір та художня творчість.