Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Образование в США.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
285.49 Кб
Скачать

Загальні відомості про міт1

Один з найбільших центрів по підготовці висококваліфікованих фахівців для промислових і наукових установ у США. Інститут засновано в 1861 році. «Родзинкою» МІТ є поєднання підготовки фахівців природничих, технічних і гуманітарних наук, з прикладним застосуванням їх знань і навичок у процесі навчання і в майбутньому житті.

Школи МІТ:

  • Інженерна - відділення аеронавтики і астронавтики, хіміко-технологічний, цивільного будівництва, електротехніки, інженерної механіки, металургії, кораблебудування, ядерної техніки;

  • Природничих наук - відділення біології, хімії, наук про землю і планети, математики, метеорології, харчування і харчових продуктів, фізіології, фізики;

  • Гуманітарних і суспільних наук - відділення економіки і суспільних наук, гуманітарних наук, сучасних мов;

  • Архітектури та планування - відділення архітектури, проблем міст і міського планування;

  • Організації та управління виробництвом - Слоунська школа менеджерів (Sloan School of Management).

Мета інституту полягає у розвитку досліджень і навчанні студентів науки, технологій та гуманітарних знань, які будуть найбільш потрібними у 21-му сторіччі.

Інститут займається тим, що виробляє, поширює і зберігає знання, щоб використовувати їх відповідно до змін сучасного світу. Массачусетський технологічний інститут забезпечує студентів освітою, яка поєднує в собі строгі наукові дослідження і хвилюючі відкриття.

Інститут прийняв своїх перших студентів в 1865. Відкриття стало кульмінацією тривалих зусиль William Barton Rogers, видатного вченого-природодослідника, який створив новий вид самостійного освітнього закладу, відповідного вимогам індустріалізованій Америки. Роджерс зробив акцент на прагматику і практичність. Він вважав, що професійна компетентність найкраще стимулюється шляхом навчання, наукових досліджень і шляхом зосередження уваги на вирішенні реальних світових проблем.

Сьогодні Массачусетський технологічний інститут - освітня установа світового класу. Навчання та наукові дослідження, що відносяться до реального життя, є керівними принципами і продовжують залишатися основним завданням інституту. МІТ є незалежним і фінансується як приватними особами, так і урядовими організаціями та відомствами (Білл Гейтс, НАСА, Пентагон). Його п'ять шкіл і один коледж складаються з численних факультетів і підрозділів, навчання проводиться в міждисциплінарних центрах, лабораторіях і за допомогою різних програм, робота яких виходить за рамки традиційних університетських кордонів.

МІТ розташований на 168 акрах, які простягаються більш ніж на милю уздовж річки Чарльз в Бостоні. Центральна група будівель, побудованих в 1916, була спланована архітектором W. Welles Bosworth, з метою полегшення комунікації між школами і факультетами. Подальше зростання студентського містечка здійснювався за рахунок побудови безлічі нових будівель провідними архітекторами, такими як Alvar Aalto та Eero Saarinen. Кожні наступні будівлі будувалися і будуються нині з умовами, що задовольняють всі викладацькі, наукові та суспільні потреби.

У MIT розташовується велика кількість лабораторій і наукових центрів, багато з яких частково або повністю фінансуються федеральними відомствами (Комісією з атомної енергії, Міністерством оборони). Наприклад, Кембриджський електронний прискорювач, обчислювальний центр, лабораторія імені Лінкольна, центр міжнародних досліджень, ядерна лабораторія, національна магнітна лабораторія, лабораторія спектроскопії, центр інженерний і матеріалознавства, центр космічних досліджень, університетська корпорація технічної інформації та ін. У бібліотеках MIT знаходяться понад 1, 2 млн. томів.

Неформально MIT називають університетом, оскільки охоплення його наукової діяльності ні в чому не поступається будь-якому університетові, але в MIT вивчають всі предмети з більш практичної та прагматичної сторони (навіть гуманітарні), тобто знання, набуті в стінах МІТ, використовуються в реальному житті, на практиці. Що доводить офіційна статистика, яка свідчить, що за останні дев'яносто років тисячі випускників MIT засновують свої власні бізнес підприємства, в яких працюють мільйони співробітників. Завдяки MITв економіку США щорічно вливаються 20 млн доларів, за рахунок впровадження нових винаходів і сотні тисяч робочих місць щорічно.

Одним із завдань MІT є виявлення технологій, які мають потенціал до розвитку в майбутньому. Наприклад, сьогодні в інституті розробляються нові технології, які повинні дозволити машинам трансформуватися в літаючі, і по тому, що ця розробка постійно інвестується, роблять прогнози, що років через два буде, можливо, представлена ​​на ринку літаюча машина. Також в МІТ активно розробляються технології економії електроенергії, територію інституту постійно оснащують технічними новинками, такими як вироблення енергії за рахунок відкривання і закривання дверей, вбудовані сонячні батареї у зовнішніх покриттях деяких з будівель МІТ та інше.

Цікавим фактом є те, що студенти Гарвардського університету (який також знаходиться в Бостоні) можуть відвідувати заняття в МІТ і навпаки, з причини того, що ці навчальні заклади мають спільні наукові проекти і активно співпрацюють ( наприклад, Кембриджський електронний прискорювач).

МІТ - це не просто інститут чи університет у звичайному нашому розумінні. Там ведуться різні медико-біологічні дослідження, які дозволяють вивчати сон і пам'ять живих істот, що може допомогти, у майбутньому, людям використовувати можливості мозку набагато більш ефективно, ніж зараз, вже в даний час там будується суперсучасна будівля - центр досліджень мозку і когнітивних наук .

У МІТ існують повністю комп'ютеризовані кімнати, де проводять різні робото-технічні експерименти. Наприклад, домагаються того, щоб робот зумів забратися на альпіністську стінку; створили протез руки, яка рухається за рахунок електричних сигналів, що передаються через нервові волокна людини; намагаються створити штучний інтелект, наприклад, на сьогоднішній день вони створили механічну голову на ім’я Kismet, яку запрограмували розмовляти, зображати різні емоції і переймати вираження людей. Як кажуть його творці: «Ми ще не можемо навчити комп'ютер думати. Зате вже змусили його гримасувати, вередувати і не підкорятися наказам ».

Здобути освіту в МІТ - означає отримати одну з найкращих можливостей в світі: безліч з викладачів інституту - нобелівські лауреати. Всі лекції, експерименти і теорії застосовуються на практиці, всі аудиторії оснащені всім необхідним для повноцінного навчання, а студенти постійно взаємодіють з викладачами.

Водночас Райф впевнений, що традиційні інститути будуть існувати довгі роки. Онлайн-курси дуже хороше нововведення, проте це лише можливість отримати певні знання та навички людям, які не мають доступу до академічних установ. На думку ректора, перед МІТ в цьому плані відкрито цілком реальне майбутнє.

"Все одно відвідування навчального кампуса, взаємодія з іншими студентами та викладачами дають набагато більш завершену освіту, ніж те, що сьогодні пропонують онлайн-курси", – наголосив Райф.