Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lit_stil_ispit.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
518.44 Кб
Скачать

9. Авторський, індивідуальний стиль письменника.

Стиль авторський чи індивідуальний- художня своєрідність творчості письменника, риси його творчої індивідуальності, зумовлені життєвим досвідом, світоглядом, загальною культурою, характером, уподобаннями, орієнтацією на певні літературні напрями тощо. Кожен письменник має свій стиль, тобто улюблені теми і проблем, найбільш відповідні жанри, найчастіше вживані засоби побудови творів, ліплення образів і розкриття характерів персонажів, свою творчу манеру, свій "почерк" і неповторні інтонації, по-своєму підходить до використання досвіду попередників і сучасників, своєрідно користується досвіду загальнонародної мови.

10. "Історія української літератури" д. Чижевського: періодизація за стильовою домінантою.

За стильовою домінантою Дмитро Чижевський поділяє українську літературу на такі періоди:

1. Доба монументального стилю - ХІ ст.

2. Доба орнаментальності стилю - ХІІ-ХІІІ ст.

3. Переходова доба - ХІV-XVст.

4. Ренесанс та реформація - кінець XVI

5. Бароко - XVII-XVIIIст.

6. Класицизм - кінець XVIII- 40-ві рокиXIXст

7. Романтика - кінець 20-х - початок 60-х років ХІХ ст

8. Реалізм - від 60-х років ХІХ ст

9. Символізм - початок ХХ ст.

11. Стилетворчі чинники. Суспільно-політичні умови і пануючі політичні ідеї. Вибір теми і проблематика.

Стилетворчі чинники- це ті чинники, які впливають на стиль письменника. До них належать соціально-історичні умови, співвіднесеність традиції і новаторства в окремому творчі письменника або в усій його творчості, характерні родові та жанрові ознаки твору, тональність розповіді, "світогляд, талант митця, свобода творчості, художня правда і творчий домисел".

Суспільно-політичні умови та політичні ідеї є одним із стилетворчих чинників і дуже впливають на індивідуальний стиль автора. Політичні події впливають на звичайних людей, а надто на письменників, які потім "виливають" свої переживання та погляди у творах. Наприклад, суспільно-політичні події сучасної України(особливо 2013-2014 років) вплинули на багатьох українських письменників. Під їхнім впливом були написані книги: Соня Кошкіна "Майдан. Нерозказана історія", Сергій Лещенко "Діагноз владі Януковича. Межигірський синдром", Андрій Курков "Щоденник Майдану", Крістіна Бердинських "Є люди. Теплі історії з Майдану", Тарас Березовець "Анексія: острів Крим" та "Волонтери. Мобілізація добра", укладачем якої є Ірена Карпа.

Політичні ідеї також впливають на стиль письменника. Адже приналежність(схильність) до певної політичної ідеї чи партії впливають на свідомість автора, а відтак і на його твори.

Вибір теми та проблематика.

Коли автору доводиться вибирати тему та проблематику, він має підходити до цього завдання відповідально, оцінюючи сучасні вимоги суспільства, їхні інтереси та вподобання.

12. Стилетворчі чинники. Естетична природа літературного твору(традиції і новаторство, родові і жанрові закони, творчий метод).

Творчий метод - це сукупність принципів ідейно-художнього пізнання та образного відтворення світу. Один із стилетворчими чинників.

"Дійсність в її естетичному багатстві, світогляд в його історичній та соціальній визначеності й художньо-розумовий матеріал, накопичений у попередні періоди, родові та жанрові закони(збереження написання в одному жанрі протягом усього твору та незмінність роду певних осіб), дотримання традицій та введення певних новаторських моментів і допомагають авторові писати у його індивідуальному стилі".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]