Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді доповнені.doc
Скачиваний:
256
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
474.62 Кб
Скачать

4. Міждисциплінарний характер pr: зв’язки з громадськістю і соціологія, журналістика, філологія, маркетинг.

PR має також тісні зв'язки з соціологією. PR-менеджери зобов'язані знати основні закони та закономірності формування і розвитку соціальних інститутів і соціальних організацій, уявляти собі особливості тих чи інших організаційних структур, механізми формування соціальних груп, а також повністю володіти соціальним інструментарієм, тобто вміти розробляти, проводити різні опитувальні анкети, тести , листи для вивчення громадської думки, володіти методами контент-аналізу, експерименту, методами статистичного аналізу і т.д.

PR також взаємодіє з політологією. PR-менеджер повинен володіти точними знаннями про те, як влаштована політична система, яким чином будуються і функціонують органи державного управління, які їх основні цілі діяльності, засоби та механізми здійснення владної діяльності, які способи впливу і впливу на владу і яким чином встановлюються взаємовідносини між громадськими організаціями та органами влади. Вони також повинні уявляти собі основні механізми формування органів державної влади, всі виборчі технології, застосовувані в цій процедурі, чітко усвідомлювати своє місце, завдання і функції в цих процесах, знати інститути, практичні механізми лобіювання інтересів в органи державної влади та вміти ними практично користуватися.

Також PR пов'язаний з маркетингом. Саме маркетинг як діяльність з вивчення ринку стає чи не головним джерелом формування цілей і завдань PR в економіці. PR-менеджер на практиці в цих службах, структурах одночасно займається і маркетингом і виступає в ролі своєрідного посередника між виробниками і споживачами; зобов'язаний розбиратися в законах економіки, володіти вміннями та навичками аналізу ринку, читати певну інформацію про стан ринку і потім на основі всього цього він буде розробляти відповідні маркетингові технології та комунікації, хоча б у вигляді рекомендацій, які будуть використовуватися його соціальною організацією. У своїй професійній діяльності на основі, у тому числі і знань економічної інформації він буде продумувати і координувати роботу різних комунікаційних каналів і служб організації (служба збуту, реклама, служба ЗМІ і т.д.). PR надає певний вплив на розвиток маркетингу, в тому числі і в плані рекомендацій при розробці нових соціальних технологій ведення бізнесу.

Коли мова йде про ПР і журналістику, то слід зазначити, що по відношенню до ЗМІ зв'язки з громадськістю не грають іншої ролі, окрім надання необхідної інформації і документації. Преса ж випускає в світ відібрану і оброблену інформацію, а отже здатна спотворювати уявлення про суспільні процеси. Якщо врахувати, що повністю незалежних ЗМІ в нашій країні практично немає, що викликане певними економічними і політичними умовами, то завжди існує вірогідність, що мас медіа освітлюють деякі події в рамках інтересів певної сторони. У той же час, зв'язки з громадськістю визнають довготривалу відповідальність і прагнення до взаєморозуміння через добровільне, а не нав'язане ухвалення думок і ідей. Паблік Рілейшнз ґрунтуються на суспільних і соціальних науках, а не на філології, як журналістика. Статті і різні матеріали - зовнішній результат діяльності по зв'язках з громадськістю, а не її мета. Інформаційна сфера, на відміну від сфери управління суспільними стосунками, не бере до уваги потреби і характер своєї аудиторії. При цьому, існує тісна співпраця Паблік Рілейшнз і інформаційної сфери в процесах збору і аналізу інформації, яка є основою для ухвалення ефективних рішень ПР. Тобто всі інформаційні і комунікаційні засоби можна віднести до можливостей налагодження суспільних стосунків.

Для філолога сфера організації роботи зі зв'язків з громадськістю (або PR) співвідносна з риторикою, оскільки як у першому, так і в другому випадку вона пов'язана з використанням слова як знаряддя переконання. Різниця лише в тому, що в риториці передумовою створення і проголошення промови є наявність у різному ступені цільової аудиторії (тобто людей, які зібралися в одному місці для того, щоб послухати заздалегідь приготовану промову), а фахівець зі зв'язків з громадськістю повинен не тільки думати про те, які слова йому необхідно вимовити для досягнення поставлених цілей, але так само і про те, як створити саму ситуацію спілкування, направити її в бажане русло і стежити за розвитком ситуації, змінюючи на ходу тактику побудови мови, створюючи контрольовані реакції, досягаючи в результаті поставлених цілей.