Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказівки заповнювачі.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Визначення середньої густини зерен крупного пористого заповнювача методом гідростатичного зважування

Найме-нування запов-нювача

Розмір фрак-

ції, мм

Маса, г

Середня густина зерен,

к, г/см3

контейнера

контейне-ра із сухою пробою на повітрі, m3

контейнера із водонасиченою пробою

на по-

вітрі, m1

у воді, m2

у воді, m4

на повітрі, m5

Метод визначення середньої густини зерен гравію у кварцовому піску (ГОСТ 9758). Цей метод призначений для випробувань геологічних проб сировини. Середню густину визначають як відношення маси зерна гравію до об’єму кварцового піску, який воно витісняє.

Для визначення відбирають 10 зерен гравію квартуванням. Кожне зерно (гранулу) зважують на технічних вагах з точністю до 0,1 г. Об’єм зерна визначають за об’ємом витісненого цим зерном кварцового природного піску (рис. 3.1). Фарфоровий тигель об’ємом, що у 3…4 рази перебільшує можливий об’єм зерна, заповнюють піском, прожареним при температурі 900...1000оС. Надлишок піску знімають металевою лінійкою. Приблизно ¾ об’єму піску з тиглю висипають на аркуш паперу. Досліджуване зерно кладуть у тигель на шар піску, що залишився, і засипають піском з аркуша паперу. Надлишок піску, що дорівнює об’єму зерна, знімають лінійкою на аркуш паперу і визначають його об’єм за допомогою мірного скляного циліндра місткістю 10 мл з ціною поділки 0,1...0,2 мл. Струшування тиглю та циліндра не припускається.

Середню густину зерен гравію у кварцовому піску (к) в г/см3 розраховують за формулою:

,

де m – маса зерна (гранули), г; V – об’єм зерна (гранули), см3 (мл).

За кінцевий результат приймають середньоарифметичне значення результатів паралельних випробувань трьох зерен (гранул). Результати випробувань заносять до табл. 3.5.

Рис.3.1. Визначення середньої густини зерен пористого заповнювача у кварцовому піску: 1 – штатив; 2 – лійка; 3 – совок; 4 – тигель

Таблиця 3.5

Визначення середньої густини зерен гравію у кварцовому піску

Найменування заповнювача

Розмір фракції, мм

Номер гранули

Маса гранули, г

Об’єм гра-нули, см3

Середня густина гранули, к, г/см3

1

2

3

Середнє арифметичне

Висновок передбачає порівняння середньої густини зерен крупного пористого заповнювача з даними, наведеними у довідниках (наприклад, середня густина зерен керамзитового гравію становить 0,6…0,8 г/см3).

3.3. Визначення об’єму міжзернових пустот і пористості зерен крупного пористого заповнювача

Об’єм міжзернових пустот у крупному заповнювачі (Vкм.п.) у процентах за об’ємом визначають розрахунком за даними про насипну і середню густину зерен заповнювача за формулою:

;

де н – насипна густина заповнювача у сухому стані, кг/м3; к – середня густина зерен крупного заповнювача, г/см3.

Пористість зерен крупного заповнювача (Vкпор) у процентах за об’ємом визначають розрахунком за даними про істинну і середню густину зерен заповнювача за формулою:

де к – середня густина зерен крупного заповнювача, г/см3;  – істинна густина заповнювача, г/см3 (приймається за довідниковими даними, наприклад, для керамзитового гравію  =2,5 г/см3 ).

Отримані результати заносять до табл. 3.6.

Таблиця 3.6