Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мастюкова укр.ДЦП.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
692.74 Кб
Скачать

Ознайомлення дітей з навколишнім світом

Діти з відхиленнями в розвитку потребують спеціальної корекційної педагогічної роботи по ознайомленню їх з навколишнім світом. В процесі цієї роботи не лише розширюється кругозір дитину, але і розумові операції, збагачується пасивний і активний словник, розвивається пізнавальна активність. Дитину учать виділяти істотні ознаки в предметах і явищах довколишній дійсності, виробляти елементарний аналіз і синтез, встановлювати прості зв'язки між явищами довколишній дійсності.

Головним завданням при підготовці дитину до навчання в школі є формування у нього узагальнених уявлень про взаємозв'язки між предметами і явищами навколишнього світу, розвиток словесно-логічного мислення.

Вже з перших років життя дитину слід учити спостерігати за діяльністю людей, планомірно керувати процесом сприймання довколишньої дійсності. Залежно від віку, розумового розвитку дитину і її інтересів послідовно відбираються окремі предмети і явища довколишньої дійсності, з якими планомірно і послідовно знайомлять дитину.

Починати знайомити дитину з предметами і явищами довколишній дійсності слідує в природній для нього домашній обстановці. Перш за все, дитину слід познайомити зі всіма предметами ужитку і їх призначенням. При цьому дитину слід активно залучати до взаємодії з дорослим, пояснюючи характер і мету кожної спільної дії.

Одночасно якомога раніше слід розвивати уявлення про навколишній світ за допомогою спеціальних прогулянок.

Завжди можна створити певний емоційний настрій для сприймання довколишньої дійсності. Маленькому дитині треба називати і пояснювати призначення предметів, до яких вона виявляє найбільшу цікавість. Для хлопчиків звичайно це машини. Дорослий пояснює які бувають машини: вантажні - возять вантаж, легкові, автобуси, тролейбуси - возять людей, пожежники - гасять пожежу і тому подібне Прийшовши додому, дорослий обіграє ту або іншу ситуацію, яка привернула увагу дитину на прогулянці, закріплює пасивний і активний словник, готує дитину до засвоєння узагальнювальних понять.

Дитину учать спостерігати за поведінкою тварин, птиць, явищами природи. Дитина бачить природу в різний час роки, дорослий направляє її увагу на виділення істотних ознак кожного сезонного періоду. Таким чином, уявлення дитину про навколишній світ повинні формуватися, перш за все, на основі яскравих плотських вражень. Вони закріплюються шляхом систематичної роботи з картинками, при навчанні малюванню, розфарбовуванню. Під керівництвом дорослого за допомогою картинок у дитину розвивається детальніше уявлення про предмети і явища довколишній дійсності. За допомогою спеціальних занять також розширюється і закріплюється словник дитину.

У багатьох дітей з відхиленнями в розвитку спостерігається недостатність активної уваги, пам'яті. В той же час, образні, яскраві враження, які дитина отримує на прогулянці або в процесі емоційної гри з дорослим лото (в ході гри, обоє «гравця» спільно малюють окремі предмети, змальовані на лото), активізують ці процеси і сприяють кращому засвоєнню знань і уявлень про довколишню дійсність.

При ознайомленні дитину з навколишнім світом необхідний творчий емоційний підхід. Важливе значення має виховання у дитину образного бачення довколишнього світу. Процеси мислення в ранньому і дошкільному віці протікають і формуються на основі живих, образних уявлень при безпосередній участі мовлення. Дуже поважно, аби дитина, спостерігаючи навколишній світ, вчилося встановлювати причинно-наслідкові зв'язки, порівнювати якості і ознаки предметів. Тому виучувавши дитину спостерігати довколишню дійсність, її учать знаходити причинно-наслідкові зв'язки між предметами і явищами навколишнього світу.

Вся робота по ознайомленню дитину з навколишнім світом повинна проводитися поетапно по певних темах.

Наприклад:

1. Моя сім'я.

2. Предмети ужитку і їх призначення. Розвиваючи у дитину уявлення про предмети ужитку і їх призначенні, у нього формують початкові узагальнювальні поняття: Іграшки. Посуд. Одяг. Продукти. Транспорт і тому подібне

3. Знайомство з властивостями предметів.

Колір: уміння підбирати до зразка предмети і картинки такого ж кольору, спочатку без її назви, потім з назвою. Уміти вибирати предмет по назві кольору; уміти називати основні кольори - червоний, синій, білий, чорний, жовтий і ін.

Уміти групувати предмети за кольором: Покажи все червоне. Поклади в синю коробочку все синіше і тому подібне

3. Форма і величина предметів:

Учити знаходити за зразком предмети однакові формою фігури: круг, квадрат, трикутник, куля, овал і ін. Учити підбирати геометричні фігури однакові із зразком формою і квітну, формою і величині.

Уміння знаходити геометричні фігури по їх назві.

Уміння зіставляти предмети з геометричними фігурами.

Уміння групувати предмети формою.

5. Тварини (Домашні тварини - собака, кішка, корова, коза, кінь). Загальні і відмітні властивості домашніх тварин. Загальні і конкретні відомості про кожну з тварин.

Домашні тварини і їх дитинчата.

6. Тварини. (Дикі). Загальні уявленьи: хижі і нехижі. Загальні відомості.

7. Порівняння тварин по груповій приналежності, домашні - дикі (Вовк і собака, Кінь і олень і тому подібне).

8. Птиці (домашні і дикі, перелітні і неперелітні).

9. Комахи. Користь або шкода комах для людей і рослин.

10. Риби (назви, загальні уявленьи).

182

11. Пори року, їх відмітні ознаки.