Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sport.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
120.71 Кб
Скачать

2.1. Журнал «Футбол»

«Футбол»— українськийфутбольнийжурнал. Виходить уКиєвідвічі на тиждень, заснований1997року. Виходитьросійською мовою.

Почав виходити 1996року як додаток до журналу«Теленеделя». Тоді більшість матеріалів надходило з Москви, а через деякий час київська редакція почала формувати випуски лише зі своїх праць. Раніше виходив 1 раз на тиждень і був переважно чорно-білим, зараз виходить двічі на тиждень (понеділок і четвер) і є повноколірним виданням. На постійній роботі в журналі працюють такі автори, як Андрій Шахов, Олександр Гапонєнко, Сергій Бабаріка. Також у журналі часто можна знайти статті європейських футбольних експертів.Це видання є флагманом української футбольної преси. Тут друкуються чимало аналітичних статей, робиться огляд матчів чемпіонату України, Росії, Німеччини, Англії, Італії тощо. У журналі часто можна знайти постери відомих гравців та команд. Нерідко виходять спецвипуски видання, присвячені різним нерядовим подіям (Чемпіонат світу чи чемпіонат Європи, Ліга Чемпіонів, Ліга Європи). На сторінках читачі знайдуть інтерв'ю відомих футболістів, представлення різноманітних футбольних команд, аналіз та переклад статей європейської преси. Публікуються й матеріали з історії футболу.

Журнал співпрацює з багатьма провідними футбольними журналістами України. Серед авторів статей у «Футболі» − Вадим Тахтерин, керівник прес-служби«Дніпра» (Дніпропетровськ), коментаторОлександр Гливінський, харківських журналістСергій Шевченко. Також взаємодіє з сайтом http://football.ua/

Часто авторів журналу можна побачити на різних футбольних передачах у якості експертів. Так, наприклад, головний редактор «Футболу»−постійний гість студії передачі на ТК 2+2 –«Профутбол», ведучим якої єІгор Циганик.

Це одне з провідних футбольних видань України. Наклад: 99 100 примірників. Головний редактор — Артем Франков.

Розглянемо випуск № 26 за 26-31 березня 2013 р [29].

Випуск вийшов на 34 сторінках, з них, остання – розклад телепередач на каналі ФУТБОЛ +. На обкладинці бачимо великий портрет Мизайла Фоменка, а також анонси головних статтей у номері.

На перших сторінках читача вітає головний редактор журналу – Артем Франков − із редакційним оглядом актуальних футбольних подій, а також підведенням підсумків журналістської діяльності журналу.

Лексика автора досить емоційна, н-д, «вы часто задумываетесь – где новости, а где вас разводять как лохов?», багато експресивних слів, сленгу, фразеологічних зворотів: «Ладно, не судите, да не судимы будете» [ст.4].

На наступній сторінці, під рубрикою «Битвы прогнозистов», маэмо тоталізатор актуальних футбольних матчів, ілюстрований сканами лотереї «Спортліга».

Сторінки 6-9 присвячені футбольному матчу «Україна − Молдова». Стаття розпочинається короткою інформацією, обов’язковою для такого тематичного матеріалу, в якій міститься технічна інформація. Стаття розбита на підпункти, до кожного з яких автор підібрав експресивний заголовок. Стаття написана в жанрі спортивного репортажу, необхідного для перенесення читача у атмосферу футбольного матчу. Журналіст Григорій Зайдман аналізує гострі моменти гри і робить власні висновки.

Стаття ілюструється яскравими фото світлинами, на яких зображені цікаві моменти гри.

Сторінки 10-11 під рубрикою «ЧМ-2014» присвячена відбірковому матчу до Чемпіонату світу-2014 між Англією та Чорногорією.

Далі бачимо на сторінках часопису огляд результатів решти відбіркових матчів у процесі підготовки до Чемпіонату світу. А також статистику, в якій містяться дані усіх футбольних зустрічей між командами.

Сторінки 18-21 присвячено огляду Чемпіонату України з футболу серед команд клубів прем’єр-ліги. Матеріал ілюструється інформацією про коефіцієнти підсумків зіграних ігор.

Стор. 21 також маж рекламний блок направлений на цільову аудиторію. Оскільки журнал, націлений на чоловічу аудиторію, то реклама в ньому теж «чоловіча». Маємо невеличкий рекламний огляд автомобіля TOYOTA RAV 4.

Під рубрикою УЄФА зустрічаємо спортивне інтерв’ю з Мішелем Платіні у перекладі Бориса Таліновського. Матеріал узято з німецького журналу «Кіккер», на що є посилання на початку інтерв’ю.

Є у журналі і портретний нарис. Журналісти знайомлять читачів із гравцем збірної Кот Д’івуара – Вілфредом Боні. Матеріал містить цитати героя, досьє із його професійними здобутками і біографічними даними, а також – фото гравця.

На сторінці 28 знаходимо продовження журналістського розслідування під назвою «Менеджеры. Часть 9. Существо без названия».

Специфічними особливостями журналу «Футбол» є, насамперед, його тематична спрямованість. Єдиною і беззаперечною темою якого є футбол. Усі матеріали присвячені оглядам футбольних матчів, прогнозам майбутніх ігор, та аналізу тих, що відбулися.

Автори журналу проводять власні розслідування «закулісного футболу», знайомлять читачів із відомими футболістами та новачками.

Лексика журналу досить специфічна. Використовується спортивна термінологія, футбольний сленг, багато фразеологізмів, емоційних зворотів і риторичних питань. Гадаємо, це пов’язано із високим рівнем емоційності такого виду спорту як футбол, якому і присвячений цей журнал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]