Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_2отв мнацак.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Сортамент профілів зі сталі

Металеві конструкції виготовляються з профілів, які виробляються металургійною промисловістю. Наявність готових профілів, їх оброблення механізованими способами забезпечують індустріальне виготовлення металевих конструкцій.

Перелік прокатних профілів, в якому зазначені їх форма, розміри, маса одиниці довжини профілю, геометричні характеристики перерізів, умови постачання, називається сортаментом.

Для металевих конструкцій зараз використовують прокатні, пресовані, гнуті та гнуто-зварні профілі.

Перший сортамент прокатної сталі в Росії був створений професором– мостобудівельником Белелюбським Н. А. у 1900 році.

Усі профілі за умовами використання поділяють на дві групи: профілі загального і спеціального призначення.

До профілів загального призначення належать двотаврові балки, швелери, кутники рівнополичкові і нерівнополичкові, труби круглі, прямокутні, квадратні, профілі таврові, зетові, листи, круг, квадрат, сталеві канати.

До профілів спеціального призначення належать профілі, які визначаються особливостями конструкції. Це гофровані профілі, профілі вікон, дверей, кранові рейки.

Більшість профілів виготовляються методом гарячого прокатування. Але зараз все більше поширюється використання гнутих та гнутозварних профілів.

Гнуті профілі відкритого типу виготовляють методом безперервного холодного профілювання з листової сталі. Замкнуті і гнутозварні профілі виготовляють так само з подальшим зварюванням замикального шва. Сюди належать електрозварні труби круглого перерізу, профілі квадратного і прямокутного перерізів.

Прокатна сталь поділяється на листову та профільну.

Листова сталь класифікується так:

а) сталь товстолистова. До цієї сталі належать листи товщиною від 4 до 160 мм, шириною від 600 до 3800 мм. Довжина досягає 12 м.

б) сталь тонколистова товщиною до 4 мм.

в) сталь універсальна. Має чотири прокатні кромки. Товщина 6 – 60 мм, ширина 200 – 1050 мм, довжина від 5 до 18 м.

До профільної сталі належать:

  1. Кутники рівнополичкові та нерівнополичкові. Розміри кутників змінюють в досить великих межах. Найчастіше використовуються кутники з розміром від 50 до 200 мм (площа перерізу відповідно змінюється від 5 до 110 см).

  2. Швелери. Геометричні характеристики перерізу швелерів визначаються його номером, котрий відповідає висоті стінки швелера в сантиметрах. У сортаменті вміщені швелери від 5 до 40 номера.

  3. Балки двотаврові звичайні, з паралельними гранями полиць широкополичні (Ш) колонні (К) та нормальні (Б)

  4. Труби. Горячекатані безшовні труби мають діаметр 25 – 550 мм з товщиною стінок 2,5 – 75 мм. Дуже часто ці труби використовуються у телевізійних баштах. Труби сталеві електрозварні діаметром від 8 до 1620 мм з товщиною стінок від 1 до 16 мм. До електрозварних труб належать профілі замкнуті зварні прямокутні (розміром від 60100 до 200160) та квадратного перерізу (розміри 80-180).

У будівництві використовують скорочені сортаменти профілів загального призначення. Вони складені на основі аналізу конструкцій масового будівництва, кількості й профілів, які використовувались.

Скорочені сортаменти містять найвживаніші профілі і при проектуванні їх необхідно застосовувати в першу чергу.

Рис. 2.1. Основні види прокатних профілів:

а) сталь листова товста або тонка (завтовшки до 4 мм) і універсальна;

Профільна сталь:

б) рівнобокі кутники; в) нерівнобокі кутники; г) швелери; д) двотаври; е) таври; є) труби

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]