Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
41.75 Кб
Скачать

Розділ 4 вирощування розсади селери коренеплідної сорту цілитель касетним способом з використанням субстратів різного складу

Для успішного розвитку овочівництва важливе значення має забезпечення високоякісною розсадою. Вирощування розсади є однією із найбільш трудомістких і дорогих операцій в овочівництві.

З кожним роком росте цікавість до касетних технологій вирощування розсади овочевих культур. Вони відрізняються від традиційних методів, як технологічними показниками так і більшими економічними перевагами.

Розсада, що вирощується у касетах має кореневий клубок, закриту кореневу систему, за таких умов корені сусідніх рослин не переплітаються, а розсада виходить вирівняною. В полі вона має 100 % приживлення, рослини знаходяться з самого початку в однакових умовах і розвиваються однаково.

Застосування комплексного підходу при вирощуванні розсади в касетах дозволяє отримати суттєву прибавку врожаю.

Вирощування культури селери неможливе без використання розсадного способу, за якого у 10 разів зменшується витрата насіння, тільки за таких умов можна отримати повноцінний коренеплід та отримують рослини однакового розміру [23, 11].

Для успішного вирощування пряних рослин важливе значення має отримання високоякісної розсади, що є однією із найбільш трудомістких операцій в овочівництві. Розсадна культура є незмінною для вирощування селери коренеплідної, а застосування нових способів вирощування – субстратів є актуальним.

4.1. Фенологічні спостереження за розвитком рослин селери коренеплідної за застосування різних субстратів для вирощування розсади

Найраніше фазу з’явлення сходів та настання масових сходів відмічали у у сорту Цілитель – 16.02 та 18.02. Фаза появи першої пари листків найраніше була відмічена у контролі, а у сорту Цілитель цю фазу спостерігали через 2 доби – 17.03. З появою першої пари листків проводили пікірування рослин в касети, наповненні субстратом 24.03.2012.

Утворення другої пари листків на рослинах (табл. 3.1 і 3.2) найраніше спостерігалася у рослин сорту Аніта вирощених у субстраті № 3 і № 6 – на 34 добу від появи сходів, а найпізніше у субстраті № 2, № 3 та в контрольному варіанті – на 36 добу.

Висаджування розсади у відкритий ґрунт відбувалося 5.05.2012 року, вік розсади на час висаджування 80 діб.

Фаза утворення коренеплоду найраніше спостерігалася у рослин за вирощування їх у субстраті № 3 і № 5 – на 113 добу від появи сходів, а найпізніше у субстраті №  4 та контрольному варіанті – на 119 добу.

Спостерігаючи за рослинами сорту Цілитель фазу появи другої пари листків найраніше спостерігали у рослин вирощених у субстраті № 3 та № 5 – на 31 добу від появи сходів, а найпізніше у субстраті контрольного варіанту – на 33 добу.

Появу утворення коренеплоду найраніше спостерігали у субстраті № 3 і № 6 – на 106 добу від появи сходів, а найпізніше у субстраті контрольного варіанту – на 114 добу.

Отже, строк надходження продукції селери коренеплідної сорту Цілитель найраніше спостерігався за вирощування розсади у субстраті із такими складовими перліт 50 % + перегній 50 % та вермикуліт 50 % + перегній 50 %. А у сорту Аніта при використанні субстрату для наповнення касет складовими якого є перліт 50 % + перегній 50 % та вермикуліт 50 % + перегній 50 %.

Таблиця 4.1.