Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

75. Абсолютні та монопольна рента. Ціна землі

Абсолютна рента - виступає як різниця між ринковою вартістю продукції і ціною виробництва. В результаті надлишок додаткової вартості над середнім прибутком не потрап­ляє в розподіл між підприємцями різних галузей, а реалізується в цінах на продукцію землеробства у вигляді абсолютної ренти. Отже, абсолютну ренту приносять всі земельні ділянки, як кращі й середні, так і гірші. А якщо це буде продукція з середньої або кращої ділянки, то тут буде й диференціальна рента. Причиною цього є монополія приватної власності на землю. Основною формою вилучення абсолютної ренти виступає орендна плата, хоча в наших сучасних умовах держава може вилучати   її   і   за   допомогою   податку   на   землю.  

Монопольна рента.

Серед великої різноманітності земель виділя­ються такі, що розташовані у винятково сприятли­вих грунтово-кліматичних умовах. Господарства, розташовані в таких районах, завдяки виключним умовам, створе­ним природою, мають можливість вирощувати рідкісні продукти: цитрусові, виноград особливих сортів, чай, екзотичні фрукти, овочі. Попит на цю продукцію, як правило, вищий за пропозицію, що створює умови для реалізації її за цінами, що стабільно пере­вищують витрати по вирощуванню такої продукції (вартість). Такі ціни називаються монопольними. У результаті виникає різниця між монопольною ціною, верхня межа якої визначається лише платоспроможним попитом, і вартіс­тю рідкісного землеробського продукту у вигляді надприбутку. Цей надлишок і є монопольною рентою, яка привласнюється власни­ком землі, що знаходиться у виняткових умовах. Джерелом існування такої ренти є доходи тієї частини населення, яка купує на ринку ці дефіцитні землеробські продукти. А джерелом назва­них доходів, як правило, є додаткова вартість, створена в інших галузях матеріального виробництва.

Ціна землі.

З рентними відносинами пов'язана й така категорія ри­нкової економіки, як ціна землі. Ціна землі - це сума грошей, яка, якщо її покласти в банк, при­несе своєму власнику доход у вигляді процента, не меншого від тієї земельної ренти, яку приносить дана земельна ділянка. Отже, ціна землі - це капіталізована земельна рента. Вона прямо пропорційна розміру ренти й обернено пропорційна банківському проценту. Розраховується ціна землі за такою формулою:

де: Цз - ціна землі; К. - рента; 8 - норма позичкового процента.

76. Внп і методи його виміру.

Основним показником вважається валовий національний продукт (ВНП). Він охоплює результати економічної діяльності всіх господарських одиниць: домогосподарств, підприємств, організацій і закладів (приватних і державних), іноземців як сфери матеріального, так і нематерільного виробництва. Тому визначають ВНП як сумарну ринкову вартість усіх кінцевих товарів та послуг, вироблених в країні за рік.

ВНП – сукупний кінцевий продукт матеріального і нематеріального виробництва.

В основу ВНП покладено тезу про рівність виробленого та реалізованого кінцевого сусп. продукту. 2 способи обчислення ВНП: 1) метод кінцевого використання( за витратами)

  1. ВНП = С + І + Д + Е

Визначення ВНП по витратах передбачає підсумковування витрат на кінцеву продукцію, тобто на споживання(C), інвестиції(І), державні видатки(Д) й чистий експорт(Е).

  1. По доходах ВНП визначається як сума всіх доходів господарських одиниць (і населення) і економічної діяльності, а також амортизаційних відрахувань (споживання основного капіталу). Розрізняють 4 компоненти пофакторного доходу: зарплату(ЗП), ренту(К), процент(%), прибуток(Р).

Сума всіх доходів згідно з пофакторними затратами в системі національних рахунків країн Заходу являє собою національний доход (НД).

ЧНП = ЗП + К + % + Р + НП (непрямі податки).

ВНП = ЧНП + А (амортизаційні відрахування)

Номінальний ВНП - це річний обсяг національного виробництва, виражений у поточних цінах.

Реальний - це ВНП з урахуванням змін у рівні цін.

Номінальний ВНП

Реальний ВНП = —————————— х 100%

індекс цін