Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасна лекція РМЗ.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Класифікація tnm

Основна мета Міжнародної класифікації первинного РМЗ полягає у визначенні ступеня розповсюдження пухлинного процесу з урахуванням локалізації, ступеня залучення регіонарного лімфатичного апарату та віддалених органів і тканин. Точне знання стадії пухлинного процесу дозволяє адекватно і найбільш ефективно виробити план лікувальних

заходів, оцінити результати лікування і визначити індивідуальний прогноз. Остання редакція класифікації (6-е видання, 2002р.) схвалена усіма національними Комітетами ТNМ.

Стадія РМЗ встановлюється після первинного обстеження хворої згідно з класифікацією пухлин за системою TNM, а потім уточняється після операції (pTNM). Класифікація стосується тільки злоякісних пухлин. У випадку наявності первинно-множинних синхронних пухлин в одній молочній залозі для класифікації повинна бути взята пухлина з найбільш високою категорією Т. Синхронні двосторонні пухлини молочних залоз повинні класифікуватися незалежно одна від одної, щоб дати можливість розподілу випадків за гістологічними типами.

Для оцінки категорій Т, N і M повинні використовуватись такі методи:

Категорія Т – фізикальне дослідження і візуалізація, наприклад мамографія.

Категорія N – фізикальне дослідження і візуалізація.

Категорія М – фізикальне дослідження і візуалізація.

Згідно з міжнародною класифікацією хвороб (МКХ-10) для визначення топографії пухлини виділені такі анатомічні зони молочної залози:

· сосок (С 50.0);

· центральна частина (С 50.1);

· верхньо-внутрішній квадрант (С 50.2);

· нижньо-внутрішній квадрант (С 50.3);

· верхньо-зовнішній квадрант (С 50.4);

· нижньо-зовнішній квадрант (С 50.5);

· пахвовий хвіст (С 50.6).

Основні характеристики первинної пухлини (Т)

Тх - недостатньо даних для оцінки первинної пухлини.

Т0 - пухлина в молочній залозі не визначається.

Тis - преінвазивна карцинома (carcinoma in situ).

Тis (DCIS) – протокова карцинома in situ.

Тis (LCIS) – часточкова карцинома in situ.

Тis (Paget) – хвороба Педжета (соска) без пухлини (хвороба Педжета з наявністю пухлини класифікується відповідно до розміру пухлини).

Т1 - пухлина не більше 2 см у найбільшому вимірюванні.

Т1mic – мікроінвазія до 0,1 см у найбільшому вимірюванні (мікроінвазією вважають розповсюдження ракових клітин за межі базальної мембрани з осередками менше 0,1 см. Якщо осередки мікроінвазії множинні, класифікується найбільший за розміром осередок (не можна підсумовувати розміри мікроосередків). Наявність множинних осередків мікроінвазії слід відмічати додатково.

Т1а – пухлина більше 0,1 см, але не більше 0,5 см в найбільшому вимірюванні.

Т1b – пухлина більше 0,5 см, але не більше 1,0 см в найбільшому вимірюванні.

Т1с – пухлина більше 1,0 см, але не більше 2,0 см в найбільшому вимірюванні.

T2 – пухлина більше 2,0 см, але не більше 5,0 см в найбільшому вимірюванні.

Т3 – пухлина більше 5,0 см в найбільшому вимірюванні.

Т4 – пухлина будь-якого розміру з прямим поширенням на грудну стінку або шкіру (грудна стінка включає ребра, міжреберні м’язи і передній зубчастий м’яз, але не грудний м’яз).

Т4a – поширення на грудну стінку.

Т4b – набряклість (включаючи «лимонну кірку») або виразка шкіри молочної залози, або сателіти у шкірі тієї ж молочної залози.

Т4c – ознаки, перераховані в 4а і 4b, загалом.

Т4d – запальна форма раку молочної залози. Запальна карцинома молочної залози характеризується дифузною бурою індурацією шкіри з бешихоподібним краєм, зазвичай без підлеглої пухлини. Якщо біопсія шкіри вказує на відсутність утягнення її в процес, і немає локалізованого, з певними розмірами, первинного раку – категорія Т є рТх при патогістологічному стадіюванні запальної карциноми (Т4d). Шкіра, вкрита ямочками, утягнення соска або інші змінення шкіри, за винятком тих, які бувають при Т4b і Т4d, можуть оцінюватись як Т1, Т2 або Т3, не впливаючи при цьому на класифікацію.

Характеристика метастазів у регіонарні лімфатичні вузли (N)

Nx – недостатньо даних для оцінки стану регіонарних лімфатичних вузлів.

N0 – немає ознак метастатичного ураження регіонарних лімфатичних вузлів.

N1 – метастази у зміщуваних пахвових лімфатичних вузлах (і) збоку ураження.

N2 – метастаз(и) у фіксованому пахвовому лімфатичному вузлі(ах) або в клінічно доведеному гомолатеральному внутрішньомамарному лімфовузлі(ах) при відсутності клінічно доведених метастазів у пахвових лімфовузлах.

N2а – метастаз(и) в пахвовому лімфатичному вузлі(ах), зрошені один з одним або з іншими структурами.

N2b – метастаз(и) тільки в клінічно доведеному внутрішньомамарному гомолатеральному лімфовузлі(ах) при відсутності клінічно виявленого метастазу в пахвових лімфовузлі(ах).

N3 – метастаз(и) в гомолатеральному підключичному лімфатичному вузлі(ах) з ураженням пахвових лімфовузлів або без них; або в клінічно виявленому гомолатеральному внутрішньомамарному лімфовузлі(ах) при наявності клінічно доведених метастазів у пахвових лімфовузлах; або метастаз(и) в гомолатеральному надключичному лімфовузлі(ах) з ураженням пахвових або внутрішньомамарних лімфовузлів чи без них.

N3а – метастаз(и) у підключичному гомолатеральному лімфовузлі(ах).

N3b – метастаз(и) у внутрішньомамарних і пахвових гомо латеральних лімфовузлах.

N3с – метастаз(и) в надключичному гомолатеральному лімфовузлі(ах) Метастази в будь-яких інших лімфовузлах визначаються як віддалені метастази (М1), включаючи шийні або контрлатеральні внутрішньомамарні лімфовузли.

Примітка: «Клінічно доведені» означає виявлені в результаті клінічного дослідження або застосування засобів візуалізації (за винятком лімфосцинтиграфії).

Характеристика віддалених метастазів (М)

Мх – даних для підтвердження наявності віддалених метастазів недостатньо.

М0 – ознак віддалених метастазів немає.

М1 – виявляються віддалені метастази.

Категорії М1 і рМ1 можуть бути уточнені відповідно до таких умовних позначок:

Легені PUL Кістковий мозок MAR

Кістки OSS Плевра PLE

Печінка HEP Очеревина PER

Мозок BRA Наднирники ADR

Лімфовузли LYM Шкіра SKI

Інші OTN

Уточнена після операції патогістологічна класифікація (pTNM)

Для патогістологічної класифікації необхідне дослідження первинноїкарциноми (рТ – первинна пухлина), по краях резекції пухлинної тканини не має бути. Випадок можна класифікувати як рТ, якщо по краю є тільки мікроскопічна пухлина. Категорії рТ відповідають категоріям Т.

Примітка: При класифікації рТ розмір пухлини – це величина інвазивного компонента. Якщо є великий компонент in situ (наприклад, 4см) і маленький інвазивний компонент (наприклад, 0,5см), пухлина класифікується як рТ1а.

Патогістологічна характеристика метастазів у регіонарні

лімфатичні вузли (рN)

Для гістопатологічної класифікації необхідне дослідження одного або більше сторожових лімфовузлів. Якщо класифікація ґрунтується тільки на біопсії сторожового лімфовузла без подальшої диссекції пахвових лімфовузлів, то її слід позначати як (sn) (sentinel node – сторожовий вузол), наприклад: pN1 (sn).

рN1mi – мікрометастаз (більше 0,2 мм, але не більше 2 мм у найбільшому вимірюванні).

РN1 – метастази в 1-3 гомолатеральних пахвових лімфовузлах(і) і/або в гомолатеральних внутрішньомамарних вузлах з мікроскопічними метастазами, виявленими в результаті диссекції сторожового лімфовузла, не підвладні клінічному визначенню.

рN1а – метастази в 1-3 пахвових лімфовузлах(і), серед них, принаймні, один більше 2 мм у найбільшому вимірюванні.

рN1b – внутрішньомамарні лімфовузли з мікроскопічними метастазами, виявленими в результаті диссекції сторожового лімфовузла, не підвладні клінічному визначенню.

рN1с – метастази в 1-3 пахвових лімфовузлах і внутрішньомамарних лімфовузлах з мікроскопічними метастазами, виявленими в результаті диссекції сторожового лімфовузла, не підвладні клінічному визначенню.

рN2 – метастази в 4-9 гомолатеральних пахвових лімфовузлах або в клінічно явних гомолатеральних внутрішньомамарних лімфовузлах при відсутності метастазів у пахвових лімфовузлах (строк «клінічно не явні» означає не виявлені в результаті клінічного дослідження або застосування засобів візуалізації (за винятком лімфосцинтиграфії); «клінічно явні» означає виявлені в результаті клінічного дослідження або застосування засобів візуалізації (за винятком лімфосцинтиграфії), або макроскопічно візуальні.

рN2а – метастази в 4-9 пахвових лімфовузлах, серед них, принаймні, один розміром понад 2 мм.

рN2b – метастази в клінічно явному внутрішньомамарному лімфовузлі(ах) при відсутності метастазів у пахвових лімфовузлах.

рN3 – метастази в 10 або більше гомолатеральних пахвових лімфовузлах; або в гомолатеральних підключичних лімфовузлах; або в клінічно явних гомолатеральних внутрішньомамарних лімфовузлах при наявності одного чи більше уражених пахвових лімфовузлів; або у більш ніж 3 пахвових лімфовузлах, які не піддаються кліничному виявленню мікроскопічними метастазами у внутрішньомамарних лімфовузлах; або в гомо латеральних надключичних лімфовузлах.

рN3а – метастази в 10 або більше пахвових лімфовузлах (принаймні, один з них більше 2 мм) або метастази у підключичних лімфовузлах.

рN3b – метастази в клінічно явному внутрішньомамарному лімфовузлі(ах) при наявності ураженого пахвового лімфовузла(ів); або метастази у більш ніж 3 пахвових лімфовузлах і у внутрішньомамарних лімфовузлах з мікроскопічним метастазом, виявленим при диссекції сторожового лімфовузла, але клінічно не явним.

рN3с – метастази в надключичному гомолатеральному лімфовузлі(ах).

рМ – віддалені метастази (Категорії рМ відповідають категоріям М).