Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

KROK 3

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
197.33 Кб
Скачать

У хворого 49 років раптово з’явились кинджальний біль в епігастральній ділянці живота. В анамнезі виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Виявлені позитивні симптоми Щьоткіна-Блюмберга, Спіжарного. Який діагноз у хворого?

A *Перфорація виразки

B Пенетруюча виразка дванадцятипалої кишки C Стенозна виразка дванадцятипалої кишки

D Гострий холецистит

EГострий панкреатит

Ухворої 55 років при обстеженні виявлено злоякісну пухлину в правій ілеоцекальній ділянці, що підтверджено при іригоскопії та комп’ютерній томографії.Куди треба направити хвору для лікування?

A *Онкодиспансер

B Загальнохірургічний стаціонар

C Обласна лікарня

D Проктологічний центр

E Терапевтичне відділення

EСи-Эс.

Упершородячої жінки через 10 хв. після народження дитини відмічається опущення затискача на пуповині на 10 см. від промежини. Який діагноз?

A *Відшарування плаценти від стінки матки

B Неповне відшарування плаценти

C Защемлення плаценти

D Прирощення плаценти

EЧасткове щільне прикріплення плаценти

Впологовому відділенні першовагітна 28 років у строці 36-37 тижнів. У жінки має місце цукровий діабет, багатоводдя. АТ – 120/80 мм рт. ст., пульс – 80 на хвилину, t – 36,6°С. У вагітної з’явились болі в низу живота, вагінальна кровотеча темною кров’ю. При огляді – положення плоду продольне, головка прижата до входу в таз. Шийка матки укорочена до 1,5 см, помірно м’яка, відкриття до 2 см. ЧСС плоду – 178 в 1 хв. Тактика ведення пологів?

A *Кесарський розтин в екстренному порядку.

B Переливання крові.

C Плодоруйнівна операція.

D Родостимуляція.

E Гемостатична терапія.

Під час діагностичної ендоскопії у хворого 45-ти років виникла асистолія, діагностована електрокардіографічно. З яких заходів слід негайно розпочати лікування?

A *Масаж серця, ШВЛ, адреналін B Дефібриляція

C Атропін

D Електрокардіостимуляція E Гідрокарбонат натрію

Хвора 42 р. поступила в клініку зі скаргами на колікоподібну біль в животі, підвищення t до 380С, частий рідкий стул (до 10-15 разів на добу) із домішками крові й слизу,схуднення, загальну слабкість. Об-но: на RRS до 25 см слизова прямої кишки гіперемована, набрякла, місцями ерозії. Який діагноз?

A * Неспецифічний виразковий коліт B Хвороба Крона

C Сігмоїдіт

D Проктит E Сфінктеріт

Хворому, 62 років, зненацька стало погано. Об’єктивно знепритомнення, дихання відсутнє. Пульс, АТ не визначаються. Яку невідкладну допомогу треба надати хворому?

A * проведення непрямого масажу серця B Введення адреналіну

C Дефібриляція

D Введення атропіну

E Введення лідокаїну

Хворий 22-х років через тиждень після ГРЗ відчув слабкість, нездужання, головний біль, з'явилися набряки обличчя та кінцівок, зменшення сечовиділення та зміна кольору сечі – „м'ясні помиї”. Яке захворювання найімовірніше викликає описану клінічну картину?

A *Гострий гломерулонефрит. B Гострий пієлонефрит.

C Туберкульоз нирок. D Сечокам'яна хвороба. E Пухлина нирок.

У хворого, 85 років, з гострим загрудинним болем під час елекрокардіографії відмічено ознаки клінічної смерті, зафіксована асистолія. Реанімаційні заходи на протязі 3 хв. неефективні. Який з заходів найбільш ефективний в даній ситуації?

A * Дефібриляція

B Ввести адреналін.

C Електрокардіостимуляція D Ввести строфантин

E Ввести новокаінамід

Хворий похилого віку доставлений з приводу повної атріо-вентрикулярної блокади. Після призначення лікування (фуросемид, атропіну сульфат, нітросорбіт, преднізолон, мілдронат) у хворого виникла гостра затримка сечі. Який препарат призвів до даного ускладнення?

A * Атропіну сульфат B Фуросемід.

C Нітросорбіт.

D Преднізолон.

E Мілдронат.

Дівчинка 8 років втратила свідомость після конфлікту в школі. Упродовж останнього місяця у дівчинки спостерігається підвищення апетиту, спрага, почащений сечопуск. Об’єктивно: сопорозний стан, звуження зіниць, реакція на світло слабка. Очні яблука впалі, м’які. На щоках гіперемія, шкіра суха. Дихання шумне, 40 за хв. Пульс 120 за хв, АТ 80/40 мм рт. ст. У повітрі запах ацетону. Печінка виступає з-під реберної дуги на 2 см. Ваш діагнозє:

A * Кетоацидотична кома B Ацетонемічна кома

C Печінкова кома

D Гіпоглікемічна кома

E Наднирникова кома

Хлопчику 12 років. Знаходиться в клініці з приводу цукрового діабету в фазі декомпенсації. Отримав перед сніданком 10 ОД і перед обідом 6 ОД простого інсуліну. . Через 30 хв після обіду хлопчик втратив свідомість, з’явились судоми. Об’єктивно: шкіра волога, бліда, тризм щелеп. Тони серця приглушені, пульс 100 за 1 хв, слабкого наповнення, АТ 90/50 мм рт.ст. дихання поверхневе 28 за 1 хв. Першочергова допомога в даній ситуації включає:

A * введення глюкози B Оксигенотерапія

C Введення преднізолону D Введення інсуліну

EВведення мезатону

Ухлопчика 9 років, хворого на геморагічний васкуліт, на фоні абдомінального болю, виникло блювання з домішками крові, слизисті випорожнення рожевого кольору з кров'янистими згустками. Виберіть найбільш оптимальний варіант гемостатичної терапії:

A * Переливання свіжозамороженої плазми

B Переливання свіжоцитратної крові

C Переливання відмитих еритроцитів

D Переливання нативної плазми

E Вливання реополіглюкіну

На шкільній перерві хлопчик 10 років раптово втратив свідомість, впав на підлогу, тулуб витягся, прогнувся в спині, а через декілька секунд виникли клонічно-тонічні судоми, які продовжувалися біля 2 хвилин. Крім того спостерігалася слюнотеча, в кінці нападу судом – сечопуск, хлопчик заснув. Дитина доставлена в стаціонар машиною швидкої допомоги. Що з ним сталося не пам’ятає. В анамнезі – 2 роки назад була черепно-мозкова травма, подібний напад судом виник вперше. Яке дослідження необхідно провести в першу чергу для з’ясування діагнозу?

A * Комп’ютерну томографію головного мозку B Електроенцефалографію

C Реоенцефалографію

D Спинно-мозкову пункцію

EОгляд очного дна

Удівчинки 6 місяців підвищення температури тіла до 390С, неспокій, блювання, які з’явилися за останні 4 год. Стан дитини тяжкий, голова відкинута назад, гіперестезія, тремор підборіддя, рук. Велике тім’ячко 2,0 х 1,5 см, виступає над кістками черепа, пульсує. Шкіра бліда, в ділянці сідниць, стегон, внизу живота відмічена нерясна геморагічна висипка різної форми та розмірів, на кінцівках - точкова. Акроцианоз. Тахікардія, тони серця ослаблені. Катаральні явища відсутні. Ваш попередній діагноз?

A * Менінгококова інфекція: генералізована форма

B Геморагічний васкуліт

C Тромбоцитопенічна пурпура

D Грип, токсична форма

E Сепсіс

Скарги дитини на біль голови, біль в ділянці серця, втому, серцебиття. Лікар

швидкової допомоги при аускультації серця виявила тахікардію, на ЕКГ – надшлуночкову форму пароксизмальної тахікардії. Який препарат з перерахованих потрібно ввести дитині?

A * Верапаміл

B Строфантин

C Новокаїнамід D Кордарон

EЛідокаїн

Уновонародженої дитини, народженої шляхом кесарського розтину, з’явились ознаки наркотичної депресії дихання. Синюшні шкірні покрови, зупинка дихання. Вкажіть препарат первинної допомоги.

A * Налоксон

B Натрію гідрокарбонат

C Адреналіну гідрохлорид

D Альбумін

E Кальцію глюконат

Хвора 4 років скаржиться на загальну слабкість, кашель. Вночі раптово підвищилась температура до 39,80С, хвора стала неспокійною. Гавкаючий кашель, шумне свистяче дихання з втягуванням над- і підключичних западин, міжреберних проміжків, шкіра бліда. Контактувала з хворими на ГРВІ сестрами. Що необхідно призначити хворій в першу чергу?

A Преднізолон, гарячі ножні ванни B Дибазол, еуфілін

C Папаверин, вітамін С

D Антибіотики, димедрол E Астмопент, діазолін

У дитини 3 років, що 2 год тому випала з вікна ІІІ-го поверху, діагностуєте перелом стегна та зупиняєте середньотяжку зовнішню кровотечу. У дитини свідомість затьмарена, дихання поверхневе, часте, пульс слабкий, артеріальна гіпотензія, РаО2 80 мм рт.ст. Підозрюючи травматичний шок, Ви одразу:

A *Призначите знеболюючі та в/в інфузію кристалоїдів B Госпіталізуєте в хірургічний стаціонар

C Призначите оксигенотерапію

D Проводитимете оральну гідратацію

E Проконсультуєтесь з невропатологом

Дитина від третьої вагітності, других пологів в терміні гестації 42 тижні, масою тіла 4200 г, довжиною 58 см. При народженні в амніотичній рідині відмічені частки меконію. Не виключена можливість аспірації новонародженим меконіальних навколоплідних вод. Самостійне дихання відсутнє. Якою повинна бути тактика неонатолога у даному випадку?

A *Санація дихальних шляхів. B Тактильна стимуляція.

C Штучний масаж серця. D Киснева допомога.

E Корекція гіповолемії.

У хворого 45 років, що страждає на тромбофлебіт, раптово з'явилася інтенсивна задишка, відчуття “нестачі повітря”, біль в грудях, сердцебиття, запаморочення, кровохаркання. Об'єктивно: блідо-ціанотична шкіра; тахіпное (33/хв.), сухі свистячі хрипи. Тахікардія – 120/хв., АТ 90/50 мм рт.ст. На ЕКГ – відхилення

електричної осі праворуч, блокада правої ніжки пучка Гіса. Який діагностичний метод найбільш специфічний при даному стані?

A *Легенева ангіографія

B Рентгенограма грудної клітки

C Аналіз газів артеріальної крові

D Комп'ютерна томографія

E Реопульмонографія

У хворого 30 років, під час підняття ваги, раптово виник біль у правій половині грудної клітини, задуха, сухий кашель, серцебиття. Об'єктивно: ціаноз, тахіпное, тахікардія. АТ 90/60 мм рт.ст. Зменшення дихальних рухів та вибухання міжреберних проміжків справа. Тимпаніт, різке ослаблення везикулярного дихання справа. Які можливі причини даного стану?

A *Спонтанний пневмоторакс B гемоторакс

C Тромбоемболія легенової артерії

D Респіраторний дистрес синдром

E Астма фізичного навантаження

Хворому 32 років з гострою шліунково-кишковою кровотечею була перелита консервована кров в дозі 340 мл після проведення всіх проб на сумісність. Через 2 години після перелівання стан хворого погрішився, почали турбувати головні болі та болі в м’язах, температура тіла підвищилась до 38,6оC. Чим пояснюється стан хворого?

A *Пірогенною реакцією середньої тяжкості. B Повітряною емболією.

C Розвитком гемотрасфузійного шоку.

D Розвитком бактеріально-токсичного шоку.

EАлергічною реакцією.

Ухворого, 41 року, що на протязі 15 днів хворіє на бактеріологічно подтверджений черевний тиф, на фоні покращення загального стану раптово з”явилась блідість шкіри, гострі болі в животі, зменишення артеріального тиску до 85/60 мм. рт. ст., значна тахікардія.Об”єктивно: при пальпації живота виявляється напруження черевної стінки. Яке ускладнення виникло у хворого?

A * Перфарація тонкої кишки.

B Перфарація виразки шлунку.

C Інфекційно-токсичний шок.

DГіповолемічний шок.

EЗаворот кищечника.

Употерпілого під час дорожньо-транспортної пригоди зафіксовано гостру зупинку ефективного кровообігу. Негайно необхідно застосувати адреналіну гідрохлорат. Який шлях введення адреналіну є найбільш оптимальним за умови відсутності у потерпілого внутрішньовенного катетера?

A * Внутрішньотрахеальний.

B Внутрішньосерцевий.

C Внутрішньом’язовий.

D Внутрішньовенний.

E Підшкірний.

У підлітка, що з дитинства хворіє на цукровий діабет, після вживання алкогольних напоїв в компанії однолітків розвинулась різка слабкість, блідість, втрата свідомості. Об‘єктивно: свідомість відсутня, шкіра бліда, "мармурова", кінцівки ціанотичні, холодні, різко збільшене потовиділення. Періодично - судомні посмикування, дихання поверхневе, часте; тахікардія, пульс ниткоподібний; з рота - запах алкоголю. Вкажіть, який з препаратів нЕ0бхідно негайно ввести хворому внутрішньовенно:

A * 40\% розчин глюкози в дозі 0,5 г/кг

B Інсулін короткої дії в дозі 0,1 ОД/кг

C 0,9\% розчин хлориду натрію в дозі 20 мл/кг

D 0,45\% розчин хлориду натрію у 5\% розчині глюкози

E Налоксон в дозі 0,1 мг/кг

При переліванні нативної плазми із замісною метою у хворої з’явились скарги на різку слабкість, тяжке дихання. При огляді: дихання зі свистом, шкіра ціанотична, вкрита холодним потом, тахікардія, пульс нитьовидний, АТ 80/50 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести першочергово?

A * преднізолон B Еуфілін

CСтрофантин D Анальгин

E Реополіглюкін

На первинний огляд прийшла жінка 45 років, худорлявої статури, з екзофтальмом, тремтінням кінцівок. Була збуджена, усім невдоволена. Раптово втратила свідомість. При огляді: тони серця глухі, пульс 160/хв, АТ 195/115 мм рт.ст., t – 38,1°С. чим обумовлений стан хворої?

A * тіреотоксичний криз B Діабетична кома

CГіпотіреоїдний криз

D Гіпертонічний криз

E Гіпоглікемічна кома

Дівчинка 12 років, скаржиться на кровотечу з піхви, що виникла на 5 день менструації, слабкість, запаморочення. Кровотеча посилюється. В ан. крові – Hb64 г/л, еритроцити. – 1,8 х109/л, тромбоцити – 280 тис./л. Встановіть діагноз.

A * Ювенільна маткова кровотеча. B Геморагічний васкуліт.

C Хвороба Віллібрандта.

D Гіповітаміноз вітамину К.

E Тромбоцитопенічна пурпура.

Вагітна Т., 17 років у терміні 34-35 тижнів, доставлена машиною швидкої допомоги в пологовий будинок зі скаргами на головний біль, погіршення зору, посмикування м"язів, судоми. АТ 190/100 мм рт ст. на обох руках, набряки на ногах та животі. Стан плоду не порушений, виділень із статевих органів немає. Всатановіть діагноз.

A * Еклампсія.

B Прееклампсія тяжкого ступеню. C Менінгоенцефаліт.

D Епілепсія.

E Гіпертонічна енцефалопатія.

У потерпілого з важкою комбінованою травмою констатовано зупинку дихання, розширення зіниць, відсутність пульсу на магістральних судинах. Які негайні заходи необхідно застосувати при асистолії?

A * Штучне дихання, закритий масаж серця. B Інфузію пполіглюкіну.

C Введення бета-адреноблокаторів. D Введення кортикостероїдів.

E Внутрішньовенне введення гідрокарбонату натрію

В хірургічному відділенні знаходиться хворий, який оперувався з приводу шлунково-кишкової кровотечі. Ліквідацію дефіциту яких факторів коагуляції передбачає застосування свіжозамороженої плазми?

A * Усіх факторів коагуляції.

B Фактора 8 (антигемофільного глобуліну).

C Тромбоцитів.

D Фактора 2 (протромбіна).

E Фактора 7 (проконвертину)

У хворого із вкрай важким ступенем кістковомозкової форми гострої променевої хвороби у початковому періоді з’явилися: лихоманка, сильний головний бiль, адинамія, бiль у м`язах і суглобах. Який синдром гострої променевої хвороби у хворого?

A * Синдром загальної токсемії

B Синдром ураження нервової системи C Гастроінтестинальний синдром

D Синдром інфекційних ускладнень E Геморагічний синдром

До лікаря звернулась хвора 40 років, у якої після вживання в їжу тістечок з кремом виникли гострі болі у животі, неодноразова блювота, нудота, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр. При пальпації живіт м’який, помірно здутий, болючий у зоні Шоффара, точці Дежардена. Якими повинні бути заходи першої допомоги на догоспітальному етапі?

A *Ввести баралгін B Ввести морфін

C Промити шлунок, ввести церукал

D Промити шлунок, ввести еглоніл E Зробити очищувальну клізму

У дитини 12 р. хворої на гострий гломерулонефрит з’явились нудота, блювота, сонливість, збільшились набряки, зменшився діурез до 100 мл/добу. Пульс 76 за 1 хв., АТ – 160/95 мм. рт. ст. В аналізі сечі – гематурія, протеїнурія. Біохімія крові: К+ – 7,0 ммоль/л, сечовина – 23 ммоль/л, креатинін - 0,26 ммоль/л. Яке ускладнення виникло у хворого?

A *Гостра ниркова недостатність B Некротичний папіліт

C Канальцевий некроз

D Гемолітико-уремічний синдром

E Гепаторенальна енцефалопатія

У хлопчика 2 років після вживання в їжу морської риби на фоні повного благополуччя, раптово вночі з'явився виражений набряк обличчя та язика, інспіраторна задишка, сиплість голосу, дифузний ціаноз, стридорозне дихання періодично змінюється апное. Першочергові невідкладні заходи:

A *Конікотомія

B Введення глюкокортикостероїдів C Дегідратуюча терапія

D Промивання шлунку

EОксигенотерапія через носові катетери

Ухворої 57-ми років після операції з приводу фіброміоми матки на 6 добу з’явились симптоми гострого тромбофлебіту глибоких вен правої нижньої кінцівки. Які лікарські препарати необхідно негайно призначити для профілактики венозної тромбоемболії?

A *Антикоагулянти.

B Антибіотики.

C Антиаритміки.

D Вітаміни.

EАналгетикиДитина скаржиться на підвищення температури до 380С, виражений

свербіж шкіри, появу висипки по всьому тілу. Ввечері з’їла велику кількість мандарин Які препарати

необхідно призначити в першу чергу? A *Антигістамінні

B Антибіотики

C Холестирамін

D Саліцилати

E Жарознижуючі засоби

У пологовому будинку народилась дівчинка з адреногенітальним синдромом, частим блюванням фонтаном, проносом, поліурією, артеріальною гіпотензією. АТ - 50/0 мм рт. ст. Лабораторно: гіпоглікемія, гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія. З чим може бути з'язаний стан дівчинки?

A * Гостра недостатність кори наднирників. B Ферментопатія.

C Харчова токсикоінфекція. D Дисбактеріоз.

E Гострий гастродуоденіт.

Хворий 38-ми років поступив в лікарню зі скаргами на запаморочення, розлад мовлення, дезорієнтацію в просторі. Об-но: шкіра та видимі слизові синюшні. У крові: ер.– 3,6*1012/л, Нв – 130 г/л, тільця Гейнца-Ерліха – 12\%, ретикулоцити – 1,8\%, ШЗЕ – 8 мм/год., метгемоглобін – 38\%. Виставлено діагноз - гостра інтоксикація аніліном. Найбільш ефективний засіб антидотної терапії?

A *Метиленовий синій

BНатрію тіосульфат C Десферал

D Пентацин E Сукцимер

У чоловіка 45 р. під час прийому їжі раптово виник приступ інспіраторної задишки, яка супроводжується сильним кашлем, осиплим голосом. Що необхідно виконати першочергово?

A Виконати прийом Геймліха

BТрахеотомію

C Конікотомію

D Інкубацію трахеї

E Викликати швидку медичну допомогу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]