Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_diplom_омт.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
134.66 Кб
Скачать

2.4 Заходи по забезпеченню виробничої санітарії та гігієни праці

Розробку поліпшувальних заходів слід виконувати у такій послідовності:

- наведення нормативних вимог, щодо певних виробничих факторів з посиланням до відповідного нормативно-правового акта з охорони праці;

- опис стану виробничого середовища з урахуванням технологічного процесу, обладнання, умов праці;

- наведення пропозицій щодо поліпшення умов праці, які передбачають організаційні, технічні та інші заходи з обов’язковим посиланням на відповідні нормативно-правові акти з охорони праці.

Наприклад:

Для забезпечення оптимального рівня параметрів повітряного середовища виробничого середовища зазначених у ГОСТ 12.1.005-88 (1991) «ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны» (табл.2.1)

Таблиця 2.1 – Оптимальні параметри мікроклімату

Період року

Температура, °С

Відносна вологість, %

Швидкість руху, м/с

Холодний

18-22

40-60

0,1-0,3

Теплий

20-23

40-60

0,1-0,4

В проекті передбачено: устрій системи водяного отоплення приміщення для забезпечення необхідної температури повітря в холодний період року відповідно СНиП 2.04.05-91*У «Отопление, вентиляция и кондиционирование».

Для мінімізації негативного впливу підвищеної вібрації передбачено:

- зниження рівня вібрацій у місці їх утворення (використання демпфуючих елементів);

- виконання релаксаційних заходів (перерви у роботі протягом 10хв через кожну годину, релаксація напружень у спосіб занурення кінцівок пальців у ємність із теплою водою).

2.5 Заходи з пожежної безпеки

Робота над цим підрозділом передбачає досягнення двох основних цілей. По-перше, визначення типу та кількості первинних засобів пожежегасіння, які згідно НАПБ Б.03.001-2004 «Типові норми належності вогнегасників», повинні розташовуватись на території виробничих дільниць (цехів) визначеної площі. По-друге, розробка алгоритму дій персоналу при виникненні загорань. Слід пам’ятати, розробка заходів з пожежної безпеки базується на визначенні категорії приміщення за пожежною не безпекою згідно НАПБ Б.03.002-2007 «Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою» та визначенні класу можливої пожежі згідно ДБН В.1.1.7-2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва».

Наприклад, Ковальсько-пресовий цех, згідно НАПБ Б.03.002-2007 «Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою» відноситься до категорії «Г», а клас можливої пожежі, згідно ДБН В.1.1.7-2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва», визначається, як «D».

Площа цеху складає 1200 м2. Виходячи з цього згідно НАПБ Б.03.001-2004 «Типові норми належності вогнегасників» обирається два порошкових вогнегасника ємністю 5 літрів кожний.

Слід пам’ятати, до переліку первинних засобів пожежегасіння, крім вогнегасників, відносяться ящики з піском, пожежні покривала, гаки, лопати, ломи, сокири, бочки з водою, які розташовуються у складі пожежних щитів.

Виробничі приміщення можуть біти обладнані стаціонарними установками автоматичного пожежегасіння.

Розробка заходів з пожежної безпеки полягає у визначенні порядку дій, що спрямовані на збереження обладнання, матеріальних ресурсів в умовах виникнення загорянь, організації ліквідації осередків загорянь, евакуації персоналу, забезпечення можливої участі у попередженні пожежі спеціалізованих пожежних підрозділів, мінімізації збитків виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]