Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт по практиці.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Аналіз діяльності підприємства

Проаналізувавши діяльність магазину «Арда-Дон» можна зробити висновок, що результати продажу товарів в магазині є достатніми. Магазин має достатньо вигідне розташування, тому кількість покупців, які відвідують даний магазин є достатнім. Щомісяця підприємство має добру виручку, яка дає змогу закупити нові партії товарів, покрити збитки, розрахуватися з працівниками.

Визначення якості торговельного обслуговування набуває для практичних працівників галузі важливого значення, оскільки на її основі керівники торговельних підприємств мають можливість визначити резерви покращання власної діяльності. Тому дуже важливо приділяти належну увагу кожному покупцю. В магазині діють розроблені стандарти, щодо обслуговування покупців, які безсуперечно виконують всі працівники магазину. В даних стандартах викладені основні правила, яких потрібно дотримуватись аби досягти добрих результатів продажу товарів, а також поваги з боку покупців.

Також підприємство забезпечує стійкість і широту асортименту товарів. Стійкість й широта асортименту великою мірою залежить від часу, яке витрачається покупцем на придбання необхідного товару. Повнота і стабільність асортименту сприяють популярності магазину, зростанню збуту, валових доходів населення і прибутку.

Керівництво дотримується технології обслуговування покупців, яка характеризує відповідність фактичної технології обслуговування та тієї якою передбачене магазином відповідно до типу, стандарту, ліцензії.

Персонал виконує всі покладені на нього функції. Можна сказати, що свою роботу персонал виконує ефективно. Продавці завчасно перевіряють наявність товару в торговому залі, перевіряють кінцеві терміни споживання, слідкують за своїм робочим місцем, обслуговують покупців в належному вигляді. Товарознавець перевіряє партії товарів, які надійшли до магазину. Касир обслуговує покупців, перевіряє наявність коштів в касі, ретельно стежить за коштами в касі.

Робота з постачальниками проводиться на вищому рівні. Товари до магазину завозяться своєчасно в вказані терміни. Постачальники забезпечують нормальне функціонування підприємства, дотримання заданих параметрів торговельного процесу, руху товарних потоків і якості продукції.

Основою  взаємодії з постачальниками є контрактні стосунки, побудовані відповідно до чинного законодавства. Укладання контрактів дозволяє забезпечити реалізацію предмету співпраці, захистити економічні інтереси сторін і розв’язувати господарські спори. Стосунки підприємства з постачальниками будуються з дотриманням таких  принципів: стратегічна стійкість; відповідність фундаментальним цінностям; єдність інтересів; розвиток партнерства; плановість; повне та достовірне інформування; гнучкість; підтримання безпеки.

3. Дублювання роботи товарознавця та товарознавця інспектора Ознайомлення з посадовими інструкціями товарознавця та товарознавця інспектора.

Під час проходження практики, я ознайомилась з посадовими інструкціями товарознавця, та товарознавця інспектора. На посаду товарознавця назначається працівник із вищою освітою і досвідом роботи не менше 3 роки. Призначення на посаду і звільнення з неї здійснюється наказом директора підприємства з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України.

До посадових обов’язків товарознавця відноситься:

  • Здійснювати контроль за наявністю матеріальних ресурсів і готової продукції на складах;.

  • Контролювати додержання вимог щодо збереження якості товарів (додержання принципів товарного сусідства, санітарних правил, норм складування і вимог протипожежного захисту) та торгівлі ними;

  • Перевіряти наявність товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, сертифікату відповідності державній системі сертифікації та відповідність якості товарів чинним стандартам та технічним вимогам;

  • Перевіряти наявність маркових штрих кодів на прийнятих до реалізації товарах, у разі їх відсутності – маркує внутрішніми штриховими кодами;

  • Здійснювати оперативний облік надходження і реалізації товарно-матеріальних цінностей, контролює своєчасність відвантаження товарів за договорами постановок, зворотної тари;

  • Оформляти акти претензій та іншу документацію товарно-матеріальних цінностей;

  • Брати участь у проведенні інвентаризації товарно-матеріальних цінностей

Товарознавець несе відповідальність за: якість і своєчасність виконання покладених на нього цією посадовою інструкцією обов’язків, достовірність поданих звітів, дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства, дотримання інструкції з охорони праці, протипожежної безпеки і виробничої санітарії.

Інспектор-товарознавець:

  • Готує експертний висновок про якість товарів у разі виникнення розбіжностей між виробниками, постачальниками та покупцями.

  • Готує розпорядження щодо подальшого використання забракованих товарів.

  • Бере участь у погодженні проектів стандартів, технічних умов та іншої нормативно-технічної документації на товари споживчого або виробничо-технічного призначення.

  • Проводить відбір зразків (проб) для визначення відповідності якості товарів, які перевіряються, вимогам стандартів та іншої нормативно-технічної документації.

  • Бере участь у роботі художньо-технічної ради, атестаційних, дегустаційних та інших комісій, пов'язаних з оцінкою якості товарів.

  • Бере участь у роботі порівняльних конкурсів якості товарів споживчого призначення і контролює виконання рішень за підсумками конкурсу.

  • Розглядає пропозиції, заяви, скарги на низьку якість товарів, порушення в роботі підприємств торгівлі та громадського харчування і вживає необхідних заходів.

  • Проводить перевірку якості товарів, які надійшли в продаж.

  • Здійснює контроль за дотриманням працівниками підприємств торгівлі правил приймання, відвантаження, пакування, зберігання та строків реалізації товарів (продукції).

  • Перевіряє наявність та правильність оформлення сертифіката відповідності.

  • Перевіряє стан та умови зберігання товарів на базах і складах.

  • Бере участь у проведенні на підприємствах, що виготовляють продовольчі товари, вибіркові і разові перевірки якості товарів, що перевіряються.

  • Контролює дотримання стандартів, технічних умов, відповідність товарів затвердженим зразкам, еталонам, рецептурам і технологічним інструкціям.

  • Здійснює, у разі потреби, перевірку якості сировини, що використовується, матеріалів та комплектуючих деталей і виробів на підприємствах промисловості.

  • Контролює додержання торговельними підприємствами цін на товари.

  • Готує приписи, обов'язкові до виконання керівниками підприємств щодо усунення виявлених недоліків та порушень.

Інспектор-товарознавець несе відповідальність:

  • За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  • За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  • За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.