Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_SAMOST_ROBOTI_NDODV.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема17. Вдосконалення нормотворчої діяльності органів виконавчої влади та відповідальності державних службовців за порушення принципу законності у нормотворчій діяльності. План

  1. Підвищення відповідальності державних службовців за порушення принципу законності у нормотворчій діяльності.

  2. Систематизація та уніфікація електронних баз даних та пошукових систем результатів нормотворчої діяльності органів державної влади.

Методичні рекомендації до вивчення теми до вивчення теми

Готуючись до першого питання слід зазначити, що на сучасному етапі державні службовці можуть понести тільки дисциплінарну відповідальність за порушення принципу законності у нормотворчій діяльності. Тому аналіз даного питання має здійснюватися з наукової точки зору, враховуючи проект Закону України «Про нормативно-правові акти». Доцільно розглянути питання про можливість запровадження адміністративної відповідальності посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування за прийняття нормативно-правових актів, які суперечать чинному законодавству (законам України та нормативно-правовим актам вищої юридичної сили) та ухилення від державної реєстрації нормативно-правових актів, які підлягають такій реєстрації.

Для підготовки на друге питання ознайомтеся з основними пошуковими системами нормативно-правових актів України, визначити їх позитивні елементи та недоліки. Слід пам’ятати, що аутентичні тексти нормативно-правових актів містяться в офіційних друкованих виданнях. Крім того, для перевірки автентичності тексту нормативно-правового акту доцільно використовувати офіційні портали Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, а також офіційні сторінки відповідних міністерств та відомств, посилання на які можна знайти на порталі www.kmu.gov.ua.

Робота з лекційним матеріалом

Лекція є основною формою навчання в ВНЗ, призначеною для засвоєння теоретичного матеріалу. Лекційні курси мають творчу спрямованість, аналіз та висвітлення актуальних теоретичних проблем сучасної науки. В рамках самостійної роботи з лекційним матеріалом, студентам необхідно опрацювати конспект лекцій і рекомендовану до неї літературу.

Слід враховувати, що конспектування лекції – досить складна форма самостійної роботи, оскільки вона обмежена в часі, протягом якого необхідно зробити запис. У складанні конспекту студенту допомагають навички використовувати поля, колонки, умовні знаки, підкреслення окремих положень, термінів, важливих дат, фактів тощо. З метою прискорення темпу конспектування необхідно застосовувати скорочення. Як правило, можна використовувати власну систему скорочень.

Однак треба звернути увагу на деякі корисні поради. Наприклад, досить один раз записати – НПА – нормативно-правовий акт. Використовуйте також наукові знаки, загальновідомі символи (наприклад: + , -, =, <, >, % тощо). Є чимало термінів, словосполучень, які в спецлітературі прийнято подавати у вигляді загальноприйнятих скорочень, що корисно запозичити для конспектування найуживаніших слів. Наприклад, слово академік можна записувати як «акад.», держава — «д-ва», наприклад - «напр.», національний - «нац.», сільське господарство — «с.-г.», університет — «ун-т» тощо. Оволодіння певними елементами «стенографії», які можна кваліфікувати як робочі скорочення, дасть змогу значно продуктивніше використовувати час. Разом із тим важливо, щоб такі скорочення не ускладнили читання власних записів. Тому найзручніше спочатку подати термін чи словосполучення повністю, а в дужках чи на полях - його скорочений варіант. У такому разі місце запису першого скорочення можна буде легко знайти.

Кращим студентам доручається самостійна підготовка лекції або окремих її фрагментів на конкурсній основі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]