Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad (3).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
527.93 Кб
Скачать

4) Напруженість електричного поля

Напруженість електричного поля — силова характеристика поля.Напруженість електричного поля – фізична величина яка показує силу з якою електричне поле діє на одиничний пробний заряд вміщений в дану точку поля і визначається відношенням сили до величини цього заряду..( позначається літерою - Е , одиниця вимірювання – вольт поділено на метр

5)Лінії напруженості електричного поля. (самостійне вивчення). Принцип суперпозиції

Якщо в деякій точці простору одночасно присутні декілька електричних полів з напруженостями Е1, Е2 ……… ЕN , то результуючу напруженість у цій точці знаходять за принципом суперпозиції тобто як векторну суму Електричне поле, напруженість якого однакова у всіх точках простору, називають однорідним. Для графічного зображення електричних полів користуються методом ліній напруженості − це криві, проведені в електричному полі, дотичні до яких в кожній точці збігаються з напрямком вектора напруженості. Лініям напруженості приписують напрямок, що збігається з напрямком вектора напруженості . Вважають, що лінії напруженості завжди починаються на поверхні позитивного заряду і закінчуються на поверхні негативного − вони є незамкнутими лініями. Якщо у всіх точках поля мають однакове значення і напрямок, при цьому лінії напруженості мають рівну густину та паралельні між собою, то поле називають однорідним. Прикладом такого поля може бути електричне поле в зазорі між пластинами конденсатора, хоча вже на краях пластин це поле − неоднорідне Прикладом неоднорідних полів є й поля навколо точкових зарядів.

6)Потік вектора напруженості електричного поля.

Поняття потоку вектора є одним із найважливіших понять векторного аналізу та широко використовується у фізиці для формулювання найважливіших властивостей електричного та магнітного полів. Відомо, що електричне поле можна задати, вказавши для кожної точки простору модель та напрямок вектора. Аналогічно електричне поле можна описати за допомогою ліній напруженості електричного поля. Як уже відмічалося, лінії напруженості проводять так, щоб дотичні до них в кожній точці співпадали з напрямком вектора напруженості електричного поля. Проводять їх з густиною, рівною або пропорційною модулю вектора напруженості.

7)Робота та потенціальна енергія електричного поля.

Рухаючи заряд електричне поле виконує роботу. Ця робота залежить від напруженості поля у різних точках і від переміщення заряду. Робота з переміщення заряду по замкнутому контуру дорівнює нулю. Робота з перенесення заряду в однорідному електричному полі не залежить від форми шляху. Вона визначається лише його початковою та кінцевою точкою. Робота сил електричного поля під час переміщення в ньому заряду йде на зміну потенціальної енергії поля. – переміщення, – відстань між початковою та кінцевою точкою руху. Потенціальна енергія в електростатичному полі пропорційна заряду, тому відношення Wp до q не залежить від вміщеного в поле заряду. Це дозволяє ввести нову кількісну характеристику поля - потенціал - відношення потенціальної енергії до заряду:Потенціал - скалярна фізична величина, що є енергетичною характеристикою електричного поля і визначає потенціальну енергію заряду q в довільній точці електричного поля.Різниця потенціалів (напруга) – фізична величина, яка характеризує енергетичний стан поля і дорівнює відношенню роботи з переміщення заряду з однієї точки поля в іншу до величини цього заряду. . Одиниця різниці потенціалів у системі СІ – вольт (В). 1 вольт – це така різниця потенціалів (напруга) між двома точками, при якій переміщення між двома точками позитивного заряду, рівному 1 Кл, супроводжується виконанням силами електричного поля над ним роботи 1 Дж. 1 В = 1 Дж / 1 Кл. Фізичний зміст має лише різниця потенціалів між двома будь-якими точками поля, оскільки роботу з переміщення заряду можна визначити лише за умови задання початкової і кінцевої точки шляху.

Отношение U/q обозначается через φ и называется потенциалом электрического поля

  1. Циркуляція вектора напруженості електричного поля.

Циркуляция вектора напряженности — называется работа, которую совершают электрические силы при перемещении единичного положительного заряда по замкнутому пути L

В формуле мы использовали :

\LARGE A=\oint_L{Edl}=\oint_L{E_ldl}=0

H — Циркуляция вектора напряженности магнитного тока

dl — Некий контур

I_k — Сумма макроскопических токов oint_L{Edl}=\oint_L{E_ldl} — Циркуляцией вектора напряженности