Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка_ОТВВТ_заочники

.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
6.32 Mб
Скачать

Методика виконання роботи

Трикотаж футерованих переплетень.

Аналіз зразків футерованого трикотажу починають з визначення переплетення грунту, потім вивчають особливості вв'язування в грунт футерованих ниток, визначають їх кількість в одному ряді, рапорт кладки. Спробуйте витягти футерну нитку з трикотажу, зробіть висновки.

Спираючись на знання сутності технології в'язання трикотажу футерованих переплетень, вивчити особливості виконання цього процесу на вказаних у завданні машинах. З'ясувати як відбираються голки на машині КТ, Ваніт, FIHN:

на яку частину голки прокладається футерна нитка, яким чином відбувається її кулірування;

яким чином футерна нитка відводиться до старих петель;

на яких машинах футерна нитка скидається на грунтову петлю, на платировочну;

скільки відбійних площин утворюють платини на машинах Ваніт, FIHN, які операції на них відбуваються;

на якій відбійній площині відбувається скидання старих і формування нових

петель.

З'ясувати кількість петлетвірних систем, що необхідна для вироблення простого футерованого трикотажу та платированого; що входить до складу систем. Зробивши відбитки замкових систем, з'ясуйте призначення кожного клина, точки максимального підняття голок на замикання та точки кулірування футерної, грунтової та платировочної ниток.

Трикотаж утокових переплетень.

Розпізнати вид основов'язаного переплетення ґрунту і прямування утокової нитки можна на вивороті зразка за допомогою текстильної лупи, краще бінокулярної. Потім нарисувати декілька рядів точок на папері в клітинку, які позначатимуть голки, і, розглядаючи на вивороті ту чи іншу нитку, простежити послідовність кладки її на голки і відтворити це графічно. Слід пам'ятати, що нитки задньої гребінки розташовуються у вигляді протяжок різної довжини (в петельних кроках) на поверхні виворітного боку, а під ними можуть лежати протяжки або уточні нитки, заправлені у гребінку, яка знаходиться у вихідній позиції ближче до спинок голок, ніж задня гребінка. За нахилом протяжок уліво чи управо, можна встановити напрямок зсуву гребінок.

Зміст звіту

1.Зразок трикотажу футерованого переплетення з результатами аналізу.

2.Схема процесу в'язання платированого футерованого трикотажу на машині КТ. Схема петлетвірної системи з футер-апаратом для вироблення простого футерованого трикотажу, удвоєного, платированого.

3.Схема замкової системи і петлетвірних органів на машинах “Ваніт”, FIHN. Схеми процесу вироблення футерованого трикотажу на цих машинах.

4.Результати аналізу зразків утокового трикотажу кулірних і основов'язаних переплетень із зазначенням виду базового переплетення; графічний і аналітичний записи. Схема розставлення і заправки гребінок нитками

51

Контрольні питання

1.Які елементи структури містить в собі трикотаж футерованих переплетень?

2.Які види кулірного футерованого трикотажу ви знаєте?

3.В чому полягає сутність технології вироблення трикотажу футерованих переплетень?

4.Назвіть операції, необхідні для вв'язування футерної нитки в трикотаж. Способи їх виконання на машинах різних конструкцій.

5.В якій послідовності прокладається футерна, ґрунтова та покривна нитки на голки при в'язанні на різних машинах?

6.Яка різниця між однота двоцикловими способами вироблення футерованого трикотажу?

7.На базі яких переплетень виробляється утоковий трикотаж?

8.За яким способом можна прокласти утокову нитку при виробленні одинарного кулірного трикотажу? Подвійного?

9.За яким способом може бути вв'язана утокова нитка в основов'язаний трикотаж?

10.Які варіанти структуроутворення з введеною в трикотаж утоковою ниткою ви знаєте?

11.За яких умов утокова нитка з трикотажем не з'єднується?

12.За яких умов утокова нитка розташовується в трикотажі під протяжками ґрунту?

13.За яких умов утокова нитка в місцях зміни напрямку виходить на виворітний бік трикотажу?

14.За яких умов утокова нитка може обвивати протяжки ґрунтових петель?

15.Як змінюються властивості трикотажу базового переплетення з введенням утокової нитки?

Лабораторна робота №5 ТРИКОТАЖ ПРЕСОВИХ ПЕРЕПЛЕТЕНЬ

1, с. 101-114; 2, с. 99-110; 3, с.280-287; 4, № 154,173; 5, с.24-31,68-83; 6, с. 146-154; 9, с.219-227]

ТРИКОТАЖ ПЕРЕХРЕСНИХ ПЕРЕПЛЕТЕНЬ

[1, с. 161-164; 2, с.159-162; 3, с.344-345; 4, №174]

Завдання

1. Вивчити процеси в'язання трикотажу пресових переплетень на круглих в'язальних машинах: КТ, ОДЗІ, інтерлок фірми “Ково” і “МЕТІН”, плоскофанговій машині, круглопанчішних автоматах.

1.1.Вивчити будову органів візерункотворення, способи одержання пресових петель.

1.2.Зробити відбитки замків на замкових машинах із зазначенням призначення клинів і по ним вивчити режим роботи голок при груповому та індивідуальному відборах.

1.3.Встановити, які види пресових переплетень можуть бути одержані на цих машинах; визначити візерункові можливості механізмів.

52

2.Проаналізувати зразки одинарного та подвійного візерункового трикотажу пресових переплетень з ажурними, рельєфними і кольоровими ефектами.

2.1.Вивчити особливості будови переплетення, визначити клас базового переплетення, виворотну та лицьову сторони, індекс пресових петель, визначити вид візерункового ефекту і спосіб його одержання.

2.2.Скласти графічний запис, визначити межі рапорту, накреслити патрон візерунка трикотажу переплетень мікромеш, нон-ран.

2.3.Проаналізувати зразки трикотажу з машини інтерлок при заправці систем різноколірними нитками: накреслити патрон візерунка; визначити межі рапорту.

2.4.Скласти заправну таблицю по системах; скласти графічний запис кладок ниток у рапорті; зробити схему розміщення голок і клинів в замках циліндра і ріпшайби.

3.Проаналізувати зразки кулірного трикотажу перехресних переплетень, на базі напівфангу і фангу без виключення і з виключенням голок за рапортом.

3.1.Визначити вид базового переплетення, лицьову і виворітну сторони зразка трикотажу, напрямок в'язання, особливості будови.

3.2.Визначити розміри рапорту.

3.3.Зробити патрон візерунка.

3.4.Зробити схему розставлення голок.

3.5.Визначити напрямок і послідовність зсуву голечниці.

3.6.Скласти заправну карту.

Основні теоретичні положення Трикотажем пресових переплетень називається трикотаж, деякі петлі якого

протягнуті через петлі попереднього ряду і незамкнені петлі (накиди).

Одинарний кулірний трикотаж пресових переплетень

Одинарний кулірний трикотаж пресових переплетень утворюється на базі гладі. Накиди розташовані на вивороті трикотажу. Може бути регулярним і нерегулярним.

Одинарний фанг (рис.38) – це регулярне пресове переплетення, в якому всі петлі утворені за однакову кількість циклів петлетворення. Для вироблення одного ряду такого переплетення необхідно мати дві системи.

б)

Рисунок 38 - Будова (а) та графічний запис (б)

одинарного кулірного пресового переплетення фанг

а)

53

Елементами структури даного виду трикотажу є петлі і накиди. Довжина нитки в петлі визначається як середньоарифметичне значення довжини нитки в петлі базового переплетення і накиду:

ф п н

2

де п - довжина нитки в петлі базового переплетення гладь, мм;н - довжина нитки в пресовому накиді, мм.

Одинарний напівфанг (рис.39) – це одинарне кулірне нерегулярне пресове переплетення. Для вироблення одного петельного ряду цього переплетення, як і для фангу, необхідно дві системи.

б)

Рисунок 39 - Будова (а) та графічний запис (б)

одинарного кулірного прессового переплетення напівфанг

а)

Довжина нитки в петлі напівфаногового переплетення визначається як середньоарифметичне довжин наступних єлементів його структури: 1- пресова петля; 2- затягнута маленька петля, розташована поряд з пресовою і з якої відбулося перетягування нитки в пресову петлю; 3- петля округлої форми; 4- пресовий накид. Петля 3 приймає округлу форму в структурі напівфангового переплетення внаслідок того, що в силу пружних властивостей ниток незамкнутий відрізок нитки в накиді 4 намагається розпрямитися і частина нитки з накиду 4 переходить у петлю 3.

 

н/ф

 

1 2 3 4

 

 

4

 

 

Подвійний кулірний трикотаж пресових переплетень

Пресове переплетення напівфанг та фанг може бути також виготовлено на базі переплетення ластик 1+1 та інтерлок.

Подвійне кулірне пресове переплетення фанг (рис.40). Фанг на базі ластику є регулярним подвійним пресовим переплетенням; має однакову петельну структуру на лиці і на вивороті. Для утворення одного петельного ряду фангу потрібно дві системи. В ньому петельні стовпчики не торкаються один одного, тому що кожна петля має накид, який намагається випрямитись під дією сили пружності. Тому трикотаж переплетенння фанг значно ширший ніж ластик і після зняття його з машини має менший відсоток зсідання. Пресові петлі зміщені в стовпчиках і в одинарному і в подвійному трикотаж на 0,5 В (висоти петельного ряду). В подвійному фангу накиди розташовуються всередині – між лицьовими і виворітними петельними стовпчиками. Завдяки цьому можна виготовити

54

переплетення фанг з різним кольором або видом сировини на одній і другій стороні трикотажу.

а)

б)

Рисунок 40 - Будова (а) та графічний запис (б) подвійного регулярного

переплетення фанг на базі ластику 1+1

Подвійне кулірне пресове переплетення напівфанг (рис.41). Напівфанг на базі ластику 1+1 відноситься до нерегулярних пресових переплетень. Як і одинарний напівфанг має у своїй структурі чотири види петель:

1– пресова петля;

2– затягнута петля внаслідок перетягування нитки в пресову петлю 1;

3– петля округлої форми внаслідок перерозподілу в неї нитки з накиду 4 в силу пружних властивостей ниток;

4– незамкнена петля (накид).

Уподвійному напівфанзі лицьова і виворітні сторони відрізняються. На вивороті розташовані подовжені петлі 1, а на лиці – стовпчики, які мають петлі двох розмірів 2, 3 . Для вироблення одного ряду напівфангу на базі ластику 1+1 використовується дві петлетвірні системи.

б)

а)

Рисунок 41 - Будова (а) та графічний запис (б) подвійного нерегулярного

пресового переплетення напівфанг на базі ластику 1+1

Сутність технології вироблення. При його виробленні нитка завжди прокладається на усі голки, але скидання старих петель з голок відбувається не завжди. В результаті на голках утворюються петлі з накидами, які називають пресовими.

55

На машинах з язичковими голками застосовуються три способи утворення пресових петель: без кулірування (рис.42), без замикання (рис.43) і з вимкненням з роботи голок (рис.44). На машинах з крючковими і пазовими голками пресові петлі можна отримати способами без пресування (рис.45) та методом вимкнення голок з роботи.

І – й цикл

ІІ – й цикл

Рисунок 42. – Процес утворення пресової петлі способом без скидання (кулірування)

І – й цикл

ІІ – й цикл

Рисунок 43. - Процес утворення пресової петлі способом без замикання

56

І – й цикл

ІІ – й цикл

Рисунок 44. - Процес утворення пресової петлі способом вимкнення голки з роботи

І – й цикл

ІІ – й цикл

Рисунок 45. - Процес утворення пресової петлі способом без пресування

Для отримання пресового трикотажу способом без замикання замикальні клини голкових замків виготовляються рухомими для забезпечення підйому голок

57

на рівень неповного замикання. Можливі варіанти конструкції голкових замків представлено на рис.46-49

а) голкові замки диску

б) голкові замки циліндру

Рисунок 46 – Схема замкової системи двофонтурної круглов'язальної машини інтерлок Ково

58

Рисунок 47 – Схема замкової системи двофонтурної круглов'язальної машини Метін

59

а) голкові замки диску

б) голкові замки циліндру Рисунок 48 – Схема замкової системи двофонтурної круглов'язальної машини ОДЗі

Рисунок 49 – Схема замкової системи плоскофангової машини

60