Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригинал1_khrom_matovy.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
3.3 Mб
Скачать

2.4.2. Загальна схема технологічного процесу

Процес нанесення покриттів складається з ряду послідовних операцій: підготовчих, нанесення покриттів і остаточної обробки.

Схема технологічного процесу нанесення покриттів вибирається залежно від покривається металу, його поверхні, виду покриття, вимог, що пред'являються до нього, умов експлуатації і вказується в операційно-технологічних картах.

2.4.2. Хромування

Ванна хромування-Рис.2.4.2

2.4.2.А ) Електролітичне хромування

Електролітичне хромування в практичних цілях здійснюється виключно з розчинів електролітів на основі шестивалентній окису хрому. Численні спроби створити промислово корисний електроліт на основі сполук тривалентного хрому , що дозволяє отримувати хромові покриття, що володіють такими ж техніко-експлуатаційними властивостями , особливо для отримання товстошарових твердих зносостійких покриттів , не привели до позитивних результатів.

Всі електроліти хромування містять вільні кислотні радикали , які , діючи що не витрачаються каталізатори , сприяють осадженню хрому на катоді . Крім цього , у всіх електролітах хромування на основі шестивалентного хрому обов'язково присутні і іони тривалентного хрому. Допустимий вміст іонів тривалентного хрому для кожного електроліту хромування , як правило , визначається відповідно з технологічними особливостями процесу і вимогами, що пред'являються до якості і функціональних характеристик хромового покриття ( блиску , твердості , зносостійкості та ін.) Разом з тим , зазвичай рекомендується підтримувати концентрацію тривалентного хрому в електроліті хромування в інтервалі 3-5 г / л.

Електролітичне хромування , що проводиться на основі шестивалентного солей хрому, є високотоксичним процесом, а використовувані для цього електроліти є агресивними рідинами , навіть у розведених розчинах. До того ж, під час електроосадження хрому відбувається посилене газоутворення і в повітря разом з газом , у вигляді аерозолю , надходить велика кількість агресивних речовин. Тому при роботі з електролітами хромування повинні суворо дотримуватися правил техніки безпеки і прийняті всі необхідні заходи обережності , а використовувані ванни хромування обов'язково повинні бути забезпечені потужними пристроями та вентиляційними установками , очищають повітря від шкідливих аерозольних домішок.

Залежно від умов проведення процесу електролізу розрізняють три типи хромових покриттів зустрічаються на практиці : це блискучі ,захисно -декоративні покриття, що відрізняються невеликою товщиною покриття і дозволяють отримувати блискучі опади хрому , потім тверді зносостійкі захисні покриття , що дозволяють отримувати хромові покриття великої товщини , з високими значеннями твердості і зносостійкості , і молочні безпориста покриття, що використовуються в основному як підшар , для поліпшення корозійної стійкості покриттів. За функціональним призначенням хромові покриття можна розділити на захисно -декоративні , зносостійкі і молочні .

При декоративному хромуванні шар хрому наносять на підшар іншого металу , найчастіше нікелю. При правильному веденні процесу електролітичного осадження нікелевий підшар вельми надійно оберігає сталь від атмосферної корозії , тоді як без нього хромове покриття поступово тьмяніє . Тому зазвичай для отримання декоративного не тьмяніє покриття красивого відтінку дуже тонкий шар хрому осаджують електролітично поверх нікелю. Подібне тонке хромоване покриття зазвичай буває пористим , що , однак , ніякої шкоди не приносить , так як захист забезпечується лежачим під ним шаром нікелю. Іноді замість нікелю осаджують мідь як більш дешевий корозієстійкий підшар. Практикують також нанесення подвійного шару : спочатку нікелю , а потім міді.

При твердому хромуванні наносять порівняно товстий шар хрому для того, щоб використовувати високу твердість , зносостійкість і малий коефіцієнт тертя хромованого покриття. У подібних випадках хром зазвичай беруть прямо на основний метал без будь-якого проміжного підшару .