Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерне проектування ВК.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
8.75 Mб
Скачать

Контрольні запитання:

  1. Що називають екструзією?

  2. Як можна означити перспективу?

  3. Що таке точка сходу?

  4. Як додати перспективу?

  5. Як накласти тінь?

  6. Які атрибути має інструмент Тінь?

  7. Які ви знаєте типи перспективи для побудови тіні?

  8. Які способи накладання тіні ви знаєте?

  9. Які вам відомі варіанти розмивання тіні?

  10. Яким чином можна задати екструзії?

  11. Які типи екструзії вам відомі?

Теоретичні відомості до лабораторної роботи №10

У термінології CorelDRAW перспективою називається перетворення, що спотворює форму об'єкта таким чином, щоб імітувати одно точкову або двох точкову перспективу.

За своїми результатами перетворення перспективи еквівалентне заключенню об'єкта в чотирикутну обвідну з подальшим переміщенням її вузлів . Якщо порушується паралельність пари протилежних сторін обвідної , то продовження спочатку паралельних їм відрізків прямих об'єкта починають перетинатися в одній точці, яка називається точкою сходу. При порушенні паралельності обох пар протилежних сторін обвідної виникає дві точки сходу. Відповідно розрізняють окремі випадки перспективи: одно точкову і двох точкову . На рис.1, а представлений вихідний об'єкт (зображення паралелепіпеда ), а на рис.1, б і в той же об'єкт, підданий перетворенням відповідно одно точкової і двох точкової перспективи. Самі точки сходу на малюнку не показані, оскільки знаходяться далеко за його краями, але пунктирними лініями зі стрілками позначений напрямок на них.

Додавання перспективи до об'єкта зворотно - після видалення перспективи об'єкт відновлює свою початкову форму, так само як при видаленні обвідної.

Перспективу можна додати до будь-якого окремому об'єкту або групи об'єктів, у тому числі - до блоку фігурного тексту. Виняток становлять тільки рамки простого тексту і імпортовані піксельні зображення. Спеціального інструменту для цього в CorelDRAW не передбачено, тому процес починається з виділення об'єкта інструментом Вибір і вибору команди Ефекти > Додати перспективу. Після виконання команди поверх об'єкта з'явиться пунктирна сітка червоного кольору з чотирма вузлами в кутах. При цьому автоматично вибирається інструмент Форма, за допомогою якого можна перетягувати кутові вузли сітки.

В CorelDRAW тінню називається монохромне піксельне зображення, яке автоматично формується в складі сполученого об'єкту класу «падаюча тінь». В якості керуючого в такому з'єднаному об'єкті виступає об'єкт (або група об'єктів), що відкидає тінь. Тому всі зміни , що вносяться до керуючого об'єкта , впливають на форму тіні. Наприклад, збільшення розмірів керуючого об'єкта автоматично призводить до збільшення розмірів відкидаємо ним тіні.

Щоб побудувати складений об'єкт, що створює ефект тіні, потрібно виконати описану нижче процедуру.

1. Виберіть на панелі інтерактивних інструментів інструмент Інтерактивна тінь.

2 . Виберіть тип перспективи для побудови тіні. Для цього встановіть покажчик інструменту на наступну точку об'єкта :

    1. якщо потрібно тип перспективи Плоска - у середину рамки виділення;

    2. якщо потрібно тип перспективи Знизу - на нижній середній маркер;

    3. якщо потрібно тип перспективи Зверху - на верхній середній маркер;

    4. якщо потрібно тип перспективи Зліва - на лівий середній;

    5. якщо потрібно тип перспективи Праворуч - на правий середній маркер рамки.

3. Натиснувши кнопку миші, перетягніть її покажчик у напрямку поширення уявних світлових променів, що формують тінь, що відкидається об'єктом.

Панель атрибутів інструмента Інтерактивна тінь