Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_Назаренко_11 2.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

4.2 Використані режими та схеми освітлення при виконанні фоторобіт обраної теми

Фото 1(практична частина)

Витримка 1/250

Діафрагма – f/2.2

ISO- 800

Фотоапарат – Canon 5D Mark II

Об`єктив – Canon EF 135 f/2.0 L

Фото 2 (практична частина)

Витримка 1/1600

Діафрагма – f/2.2

ISO- 200

Фотоапарат – Canon 5D Mark II

Об`єктив – Canon EF 135 f/2.0 L

Фото 3 (практична частина)

Витримка 1/2000

Діафрагма – f/4.0

ISO- 160

Фотоапарат – Canon 5D Mark II

Об`єктив – Canon EF 70-200 f/4.0 L

5 Процес обробки та друк фотовідбитків

5.1 Обробка фотозображення в графічних редакторах та використання дизайнерських прийомів при підготовці їх до друку

Процес обробки відбувався за допомогою таких графічних редакторів, як: Adobe Photoshop CS5 та Adobe Photoshop Lightroom 4.

Всі зображення були зроблені у форматі RAW. Під форматом RAW розуміються оцифровані дані, отримані з матриці з мінімальною обробкою. RAW іноді називають «цифровим негативом», тим самим підкреслюючи, що:

- RAW-файл не призначений для безпосередньої візуалізації (без попередньої конвертації). Кінцевий, візуально сприйманий універсальний графічний файл - це «відбиток» з «негативу», умови створення якого (як і при друку в плівковій фотографії) можна змінювати, отримуючи з одного і того ж «негативу» різні відбитки.

- Обробка RAW-файлу дозволяє змінювати параметри кадру (такі як експозиція (в певних межах), яскравість, контраст, баланс білого, різкість, насиченість) безпосередньо перед конвертацією, як якщо б їх робили перед зйомкою. Це дозволяє отримати кінцеве зображення, не втративши при цьому занадто затемнені або занадто освітлені ділянки одного кадру, наприклад, пейзажу з темним лісом і яскравим небом або контрастного об'єкта.

Далі переходимо до ретуші шкіри. Так як ідеальної шкіри не буває, то такі інструменти як «Healingbrush», «Patch» або «CloneStamp» використовують майже в кожній фотографії. Після видалення дефектів шкіри, переходять до форми всього обличчя, вирівнюючи світло-тіньовий малюнок за допомогою техніки «DodgeandBurn». Її суть в тому, що освітлюють та затемняють потрібні ділянки шкіри таким чином, щоб добитись більшої виразності світла. Найчастіше за допомогою цієї техніки підвищують контрастність зображення, висвітлюючи світлі ділянки та затемняючи темні, також можуть послабити або й зовсім прибрати зморшки, шрами та інші дефекти.

Слід, однак, пам'ятати, що деякі параметри, наприклад, значна помилка експозиції, відсутність фокусу, змазаність корекції не піддаються.

Переваги цього формату: Набагато більше півтонів за рахунок більшого числа біт в цифровому представленні сигналу дозволяють сильніше коригувати знімки без появи дефектів (таких, як постерізация).

Колірний обхват RAW включає всі сприймані камерою кольори. Колірний обхват системи sRGB, в яку фотоапарати зазвичай конвертують дані з сенсора при збереженні в JPG, не містить жодного чистого спектрального кольору.

Можливість деякої корекції експозиції після зйомки. Можливість корекції балансу білого, контрасту, насиченості, яскравості та рівня шуму з тим же і кращою якістю, як якби відповідні налаштування були встановлені при фотографуванні.Можливість корекції недоліків об'єктива (віньєтування, хроматичної аберації) .

Перетворення може бути більш якісним, оскільки виконується потужним процесором комп'ютера без обмежень за часом, а не порівняно слабким процесором камери, який зобов'язаний обробити знімок швидко.

При зйомці в нестандартному спектральному діапазоні (наприклад, в ультрафіолеті або інфрачервоному світлі) можна досягти бажаного художнього ефекту і отримати якісний знімок.

Недоліки: Формат представлений безліччю несумісних видів.; При редагуванні без попереднього перетворення файлу виникають складнощі; Немає можливості перегляду файлів на побутових пристроях і комп'ютерах без попередньої конвертації; Потрібен час на перетворення у формати для Інтернету або друку.; Більший обсяг файлів, ніж при збереженні в JPEG; На карті пам'яті уміщається менше кадрів;

Більшість фотоапаратів, мають можливість запису в RAW, при серійної зйомці в JPEG можуть зняти до декількох десятків кадрів підряд або навіть знімати безперервно до заповнення карти пам'яті, у той час як максимальна довжина серії в RAW обчислюється, як правило, трохи більше десяти кадрів.

Приклади графічної обробки фотографій дипломного проекту.

Фото №1 (практична частина).

Фотографія була оброблена у Adobe Photoshop Lightroom. Під час обробки відбулася корекція експозиції, кривих, підвищення різкості, колірної температури, кадрування та конвертація з raw у jpeg.

Фото №2 (практична частина).

Спочатку фотографія була оброблена у Adobe Photoshop Lightroom. Під час обробки відбулася корекція експозиції, кривих, балансу білого, кадрування, підвищення різкості, позбавлення від переекспонування на певних ділянках, правка контрастності та конвертація з raw у jpeg. Далі фото було оброблено у Adobe Photoshop. Відбулося тонування зображення у теплий колір, підвищення різкості та зміна розміру зображення.

Фото №3 (практична частина).

Спочатку фотографія була оброблена у Adobe Photoshop Lightroom.. Відбулося підвищення різкості, насиченості, контрасту. Трохи додано заповнюючого світла щоб темні деталі не зникли. Також зображення було кадроване. Потім розмір фотографії був зменшений і відбулася конвертація з формату raw у jpeg.