Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
881.15 Кб
Скачать

Мультивібратор, що чекає.

Це генератор призначений для формування імпульсів заданої тривалості, незалежних від тривалості сигналів, що запускаються.

=(R3+R4)C2

Принцип роботи

Після включення живлення, завдяки невеликому негативному зсуву (–Uзс) і позитивному зворотному зв'язку Uвих ОП, переходить в (– Uнас ) і може залишатися в цьому стані скільки завгодно довго в очікуванні вхідного сигналу(режим, що чекає). Ємність С2 повністю заряджена полярністю вказаною на схемі по колу:

R4 – R3 – C2 – Uвих, тобто ємність заряджена і струм не протікає.

Потенціал того, що не інвертує =-Uзм, потенціал того, що інвертує = 0, завдяки R1.

З приходом вхідного сигналу невеликої тривалості, потенціал інвертуючого входу на час заряду ємкості С1 по колу: Uвх – С1 – R1, стане нижчим за Uзс, а значить, нижче за потенціал неінвертуючого входу, при цьому схема перейде в + Uнас . Ємність С2 почне перезаряджатися вже в інший бік по колу: Uвих – С2 – R3 – R4.

Тривалість цього процесу визначається виразом: τ=(R3+R4)*С2

У міру заряду С2 потенціал неінвертуючого входу знижуватиметься до 0. У цей момент потенціали двох входів ОП вирівняється і він завдяки -Uзс повернеться в початковий режим, що чекає.

Функціональна електроніка.

Електроніка дозволяє реалізувати функцію того або іншого електронного пристрою шляхом безпосереднього використання фізичних явищ в твердому тілі. Для переробки інформації у функціональних пристроях електроніки використовуються фізичні явища не пов'язані, обов'язково, з электропровідністю, наприклад, оптичні і магнітні явища розповсюдження ультразвука. Найбільш розроблені напрями функціональної електроніки:

- оптоелектроніка

  • акустоелектроніка

  • магнетоелектроніка

  • криоелектроніка

  • хемотроніка

  • діелектрична електроніка

  • біоелектроніка

Оптоелектроніка:

Оптоелектронний прилад визначається як прилад чутливий до електромагнітного випромінювання видиме в інфрачервоних і ультрафіолетових областях або ж як прилад, що використовує таке електромагнітне випромінювання для своєї роботи. Оптоелектроніка заснована на електронно-оптичному принципі отримання, передачі, обробки інформації, носієм якої є електрично нейтральний фотон. Поєднання двох способів обробки передачі інформації – оптичного і електричного, дозволяє досягати величезної швидкодії і високої щільності розміщення інформації, що зберігається. Найважливішою перевагою елементу оптоелектроніки є оптично зв'язані, а електрично ізольовані між собою. Основний елемент оптоелектроніки є оптрон. Він є 4-ох полюсником, що складається з трьох елементів:

  • фотовипромінювача

  • канали і середовища передачі світла

  • фотоприймач

Які знаходяться в герметичному, світлонепроникному корпусі.

Загальне позначення:

До основних різновидів оптрона. У яких світловипромінювачем є світлодіод, відноситься:

- резисторні (фотоприймач – фоторезистор)

- діодні ( фотоприймач – фотодіод)

  • транзисторні (фотоприймач – фототранзистор)

  • теристорні (фотоприймач – фототеристор)

Оптрон в електронних колах може виконувати наступні функції:

  • переключення

  • підсилення

  • узгодження

  • перетворення

  • індикація

Схема передачі і підсилення інформації

Принцип роботи:

Передавана інформація, закодована напругою, що змінюється, поступає на вхід оптрона і модулює (змінює) яскравість світловипромінюючого діода. Змодульований світловий потік, через оптичний канал зв'язку, подається на фотодіод і модулює його зворотний опір. Через значно більшу напругу живлення вихідного кола відбувається посилення вхідного сигналу.

Оптичний зв'язок між передатчиками приймача інформації може здійснюватися за допомогою волоконно-оптичного кабелю. Такий зв'язок володіє дуже високою перешкодостійкістю і надійністю. Широкополостність такого каналу зв'язку величезна. Наприклад, тільки по одній лінії може бути передане 1010 телефонних розмов або 106 телепередач.