Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
304.48 Кб
Скачать

Висновки

Розвиток ринкових відносин в суспільстві визначив появу цілого ряду нових економічних об’єктів обліку і аналізу. Одним з них є така важлива економічна категорія як капітал підприємства, а особливо його головна частина – власний капітал. Значущість останнього для життєдіяльності і фінансової стійкості підприємства дуже велика.

Важливого значення набувають показники, що характеризують фінансовий стан підприємства. Оцінка власного капіталу є основою для розрахунку більшості з них. Крім того, сьогодні підприємству необхідно здійснювати аналіз власного капіталу, оскільки це допомагає виявити вплив зміни його складових на фінансову стійкість.

В Україні як у теорії, так і в практиці обліку власного капіталу існують ще невирішені проблеми.

Відповідно до поставленої мети було вирішено такі задачі:

  1. розглянуто теоретичні основи обліку та аналізу власного капіталу в сучасних умовах господарювання;

  2. проаналізовано діюче законодавство з питань власного капіталу;

  3. викладено особливості обліку власного капіталу;

  4. проведено комплексний аналіз структури власного капіталу, його ефективності використання у Прилуцькому управлінні бурових робіт ПАТ «Укрнафта»;

  5. узагальнено результати аналізу щодо формування, структури, призначення та ефективності використання власного капіталу;

  6. запропоновано напрямки поліпшення організації обліку та аналізу власного капіталу.

Проведена робота показала, що облік власного капіталу на підприємстві організований достатньо чітко, але його можна ще вдосконалити за допомогою наступних рекомендацій:

  1. подальшим розвитком системи аналітичного обліку;

  2. удосконаленням звітності, яка б забезпечувала системність даних і корисність для цілей фінансового аналізу та контролю;

  3. прийняттям раціональних реальних ділових управлінських рішень;

  4. удосконаленням автоматизації системи ведення бухгалтерського обліку, що дозволить зробити процес обліку менш трудомістким та більш доступним для аналізу;

  5. збільшенням статутного капіталу;

  6. створенням резервного фонду за рахунок чистого прибутку;

  7. збільшенням величини позикового капіталу.

Дані проведеного аналізу показали, що Прилуцьке управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта» працює виключно на власному капіталі, який за аналізований період збільшився на 967491 тис. грн., його питома вага зросла на 5,5 %, а поточні зобов’язання зменшилися на 83709 тис. грн., така структура капіталу не несе в собі великого ризику для інвесторів.

Щодо позикового капіталу, то він значно зменшився, а доля власного капіталу в загальних джерелах фінансування зростає з 78,9 % до 87 %. В структурі власного капіталу найбільшу частину займає неоплачений капітал, який показує заборгованість власників за внесками до статутного капіталу підприємства. На кінець звітного періоду він збільшився на 967904 тис. грн.

Аналіз фінансової стійкості показав, що підприємство має абсолютну стійкість, отже власних джерел фінансування вистачає для покриття витрат та збитків.

У результаті аналізу виявлено, що частка власного оборотного капіталу Прилуцького управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта» зросла на 160755 тис. грн., хоча коефіцієнт маневрування власного капіталу як на початок, так і на кінець року не досить високий, на кінець періоду він збільшився на 0,02 %, але це заслуговує позитивної оцінки.

У нашій державі відчувається значний дефіцит ґрунтовних досліджень та практично орієнованих наукових розробок стосовно формування оптимальної структури капіталу за цільовим її спрямуванням по критеріальній відповідності потребам конкретного підприємства. Розробка та впровадження ефективних методів доведення структуризації капіталу підприємств до її оптимального рівня та впровадження в повсякденну практику дали б можливість підвищити їх прибутковість та фінансову стійкість.

В Україні високі процентні ставки за кредити не покриваються прибутком, який створюють підприємства. Для більшості вітчизняних підприємств сама постановка завдання оптимізації структури капіталу видається передчасною, оскільки незрозуміло, чи буде досягнуто позитивного результату, крім додаткових витрат. Проте раніше чи пізніше після закріплення позитивних тенденцій зростання економіки країни перед менеджерами підприємств, безумовно, постане потреба вжиття заходів щодо оптимізації структури капіталу.

У зв’язку з вищезазначеним, великого значення набуває правильний і всебічний облік капіталу підприємства, який формує інформацію про окремі його складові та їх динаміку. Ця інформація необхідна внутрішнім та зовнішнім користувачам для цілей фінансового аналізу, прийняття ділових та управлінських рішень.

Структура капіталу, що використовується на підприємстві, визначає рівень багатьох кінцевих результатів його діяльності. Так, від неї залежать вартість капіталу і рівень фінансового ризику. Структура капіталу є чинником збільшення віддачі на вкладений власниками капітал, що виражається в перевищенні величини рентабельності власного капіталу над рентабельністю усіх використовуваних активів. Тому задача оптимізації структури капіталу є однієї з найважливіших задач, що вирішуються у рамках фінансовою діяльністю підприємства, а удосконалення методики формування оптимальної структури капіталу є актуальним питанням, що стоїть перед теорією управління фінансами підприємств.

Список використаної літератури

  1. Закон України «Про підприємництво» від 07.02.91 // ВВР України. – 1991. - № 14.

  2. Закон України «Про підприємства в Україні» від 27.03.91 // ВВР України. – 1991. № 24.

  3. Інструкція з планування, обліку і калькулювання собівартості будівництва свердловин на нафту і газ: Затв. Наказом ПАТ «Укрнафта» від 03.04.03 № 102. – К., 2008.

  4. Інструкція про склад, порядок розробки і затвердження проектної документації на будівництво нафтових та газових свердловин: Затв. наказом Міністерства фінансів України від 24.09.01 № 421.

  5. Абдрахманов Г.С. Буріння нафтових і газових свердловин. – М., 2004. – 388с.

  6. Артеменко В.Г., Белиндер М.В. Фінансовий аналіз. – М.: ДИС, 1998. – 120с.

  7. Бень Т.Г., Довбня С.Б. Інтегральна оцінка фінансового стану підприємства // Фінанси України.- 2005. - № 6. – С.53-67.

  8. Вініченко О. Розвиток статутного капіталу підприємства // Науково-практичний журнал «Бухгалтерський облік і аудит». – 2005. - № 3. – С.11-12.

  9. Квасницька Р.Н. Інструментарій та методи оптимізації цільової структури капіталу підприємства // Економіст. – 2005, С.73-76.

  10. Хоруженко О.І. Власний капітал як об’єкт наукового дослідження // Науковий вісник ДАСОА. – 2006. - № 3. – С.58-62.

  11. Уланчук В.А., Кучеренко Т.О., Шайко О.С. Формування звіту про фінансові результати // Науково-практичний журнал «Бухгалтерський облік і аудит». – 2007. - № 1. – С.21-26.

  12. Шевцова О.Й., Касян С.Я. Управління вартісно-ризиковими чинниками та часовими аспектами фінансування потреб у капіталі // Економіка України. – 2006. - № 8. – С.19-23.

  13. http://smida.gov.ua– офіційний сайт Сміда.

  14. http://www.ukrnafta.com – офіційний сайт ПАТ «Укрнафта».

  15. http://stockmarket.gov.ua – офіційний сайт Сток маркет (розкриття інформації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]