Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологи метод_2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Лабораторна робота №8 Водневий показник рН. Гідроліз солей

Основні теоретичні питання.

Електролітична дисоціація молекул води. Іонний добуток води. Водневий показник рН в нейтральних, кислих і лужних розчинах.

Взаємодія солей з водою при розчиненні. Вплив температури на гідроліз. Гідроліз солей різних типів. Реакція середовища при гідролізі.

Мета роботи: дослідження процесу гідролізу солей і встановлення факторів, які впливають на гідроліз.

Обладнання і реактиви: розчини солей з наявних у лабораторії; набір індикаторів.

Хід роботи

Дослід 1. Визначення реакції середовища розчинів солей при гідролізі.

На універсальні індикаторні папірці нанести по краплині розчинів різних солей: Na2CO3, Na2S, NH4Cl, ZnSO4, NaCl, K2SO4 та інших наявних в лабораторії.

Записати спостереження, вказати реакцію середовища за кольором і наближене значення рН за шкалою універсального індикатору. Скласти рівняння реакцій у молекулярно-іонному вигляді.

Зробити висновок про залежність гідролізу солі від природи кислот і основ, які її утворили.

Дослід 2. Визначення продуктів гідролізу.

У пробірку налити 1 мл розчину FeCl3 і внести на кінчику шпателя порошок магнію. Спостерігати виділення водню. Скласти молекулярне і йонне рівняння гідролізу ферум(ІІІ) хлориду; взаємодії магнію з одним з продуктів (яким?) гідролізу.

Аналогічний дослід можна зробити при взаємодії гранули цинку з гарячим розчином цинк сульфату.

Дослід 3. Залежність ступеня гідролізу від температури.

Налити у пробірку 1 мл розчину натрій ацетату CH3COONa і 2 краплини фенолфталеїну. Відмітити колір розчину. Нагріти пробірку на киплячій водяній бані або у полум’ї пальника. Записати, що спостерігається. Охолодити розчин і відмітити зміну забарвлення. Скласти рівняння гідролізу натрій ацетату. Зробити висновок про вплив температури на гідроліз.

Дослід 4. Повний гідроліз солей.

У пробірку внести по 1 мл розчинів алюміній сульфату Al2(SO4)3 і натрій карбонату Na2CO3. Відмітити утворення драглистого осаду гідроксиду алюмінію і бульбашок діоксиду карбону СО2. Скласти молекулярне рівняння цього процесу, який протікає у дві стадії. Зробити висновок про умови повного гідролізу солей.

Контрольні питання.

  1. Що називається йонним добутком води? Чому воно дорівнює при 250С? Як математично пов’язані рН і концентрація йонів гідрогену у розчині?

  2. Концентрація йонів гідрогену у розчині дорівнює 10-3 моль/л. Визначити рН і рОН цього розчину.

  3. Які з перерахованих солей будуть піддаватись гідролізу: FeCl3, Na2SO4, K2S, Zn(NO3)2, Na3PO4? Скласти молекулярні та йонні рівняння гідролізу, вказати рН і середовище.

  4. При зливанні розчинів калій карбонату K2CO3 і хром(ІІІ) нітрату Cr(NO3)3 утворюється осад хром(III) гідроксиду і виділяється газ. Пояснити це явище. Скласти молекулярне рівняння сумісного гідролізу двох солей.

  5. Обчислити концентрацію іонів Н+ і рН розчину, якщо концентрація йонів ОН- дорівнює 10-8 моль/л.

Лабораторна робота № 9 Комплексні сполуки

Основні теоретичні питання.

Визначення комплексних сполук, їх будова. Поняття комплексоутворювача та ліганда, координаційного числа. Класифікація комплексних сполук. Дисоціація в водних розчинах, стійкість. Відмінність комплексних та подвійних солей.

Мета роботи: ознайомитись з властивостями комплексних сполук та подвійних солей, способами отримання комплексів різного типу, вивчення дисоціації комплексних сполук.

Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, розчини NH4OH, NaOH, KSCN (0,01н ); CuSO4 (0,5н); AgNO3 (0,1н); NaCl (нас.); Ві(NO3)3 (0,5н); KI (0,1н); BaCl2 (0,5н); CoCl2 (0,5н); сіль Мора (NH4)2Fe(SO4)2∙6H2O або FeSO4 (0,5н); FeCl3 (0,5н); K3[Fe(CN)6] (0,5н)

Хід роботи

Дослід 1. Одержання катіонних комплексних солей.

а) Одержання диамміноаргентум(І) хлориду [Ag(NH3)2]Cl. До розчину аргентум нітрату додати розчин натрій хлориду до повного осадження АgСl. До утвореного осаду долити водний розчин аміаку до розчинення осаду. Записати рівняння реакцій утворення і розчинення аргентум хлориду. Вказати комплексоутворювач, його координаційне число, ліганди.

б) Одержання тетраммінокупрум(ІІ) сульфату [Сu(NH3)4]SO4. Налити у пробірку розчин купрум сульфату, відмітити його колір. Додавати краплинами розчин аміаку до утворення зеленкуватого осаду гідроксокупрум сульфату.

Долити надлишок аміаку до повного розчинення осаду і утворення розчину темно-синього кольору – комплексної сполуки купруму. Скласти рівняння всіх реакцій, записати спостереження.

Дослід 2. Одержання аніонних комплексних солей.

а) Калій тетрайодобісмутат(ІІІ) K[BiI4].

У пробірку налити 0,5 мл розчину вісмут (ІІІ) нітрату і додати розчин калій йодиду до утворення темно-бурого осаду BiI3 і його повного подальшого розчинення з утворенням комплексу жовтого кольору.

Скласти рівняння реакцій. Записати спостереження.

б) Натрій гексагідроксохромат(ІІІ) Na3[Cr(OH)6] (гідроксокомплекс).

У пробірку налити розчин солі хрому(ІІІ) і додати по краплях розчин натрій гідроксиду до утворення і розчинення осаду.

Скласти рівняння реакцій, які відбуваються в пробірці (утворення основних солей, гідроксиду, комплексної сполуки). Вказати комплексоутворювач, ліганд, координаційне число та заряд комплексного йону.

Дослід 3. Подвійні і комплексні солі.

Для дослідження взяти розчини двох солей: подвійну - залізоамонійний галун NH4Fe(SO4)2 і комплексну – калій гексаціаноферат(ІІІ) K3[Fe(CN)6] , які містять іон Fe3+. Записати рівняння їх дисоціації і визначити за допомогою якісних реакцій, які йони існують у цих розчинах.

а) Дослідження галуну. У три пробірки налити по 1 мл розчину галуну. У першу пробірку додати розчин калій роданіду KCNS, у другу – розчин барій хлориду ВаС12 , у третю – розчин натрій гідроксиду NaOH (підігріти цю пробірку і обережно понюхати). Скласти рівняння реакцій, які відбуваються у кожній пробірці. Записати спостереження.

б) Дослідження комплексної сполуки. У дві пробірки налити по 1 мл розчину комплексної солі. У першу додати розчин калій роданіду, у другу – натрій гідроксиду. Записати, які зміни відбуваються у пробірках. Відмітити, які йони присутні у розчині. Зробити висновок про природу подвійних і комплексних солей.

Контрольні питання:

  1. Записати у вигляді комплексних солей наступні сполуки: 2KCl∙PtCl4; AlF3∙3NaF; 3KNO2∙Co(NO2)3. Вказати комплексоутворювач і ліганди.

  2. Визначити заряди і тип комплексних іонів: [Cu(NH3)4]x , [CrCl6]x , [Cr(H2O)3Cl3]x.

  3. Порахувати, який ступінь окиснення має комплексоутворювач у сполуках: [Pt(NH3)5Br](NO3)3 ; [Pt(NH3)2Cl2]; K4[Fe(CN)6].

  4. Написати рівняння дисоціації та вираз константи нестійкості для сполук: а) K2[HgI4] , б) [Co(NH3)5Cl]Cl2.

  5. Закінчити рівняння утворення комплексних сполук, вказати комплексоутворювач, його координаційне число, ліганди:

а) 3KCN + Cr(CN)3 = ; б) CuCl2 + 2HCl = ; в) CoCl3 + 4NH3 + H2O = .

39