Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKhORONA_PRATsI.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Нормативні та фактичні значення факторів виробничого середовища адміністративного приміщення

Фактори виробничого середовища

Нормативне значення

Фактичне значення

Теплий період року

Холодний період року

Теплий період року

Холодний період року

Температура повітря, °С

21-23

18-20

21-23

18-20

Швидкість руху повітря, м/с

0,3

0,2

0,3

0,2

Відносна вологість повітря, %

40-60

40-60

40-60

40-60

Проаналізувавши дані параметри в досліджуваному приміщенні, дійшли висновків, що вони знаходяться в межах норми.

Також, при роботі людей, обладнання в приміщенні завжди виділяється надлишкове тепло, особливо в теплу пору року. Тому для пітримки параметрів мікроклімату робочої зони в межах норми, воно має бути нейтралізоване. Саме для цього використовується вентиляція.

Вентиляція приміщень забезпечує чистоту повітря і необхідні параметри повітряного середовища по температурі і вологості шляхом видалення з приміщення надлишкової вологи і тепла у теплу пору року, або ж створення додаткового теплого повітря для підвищення його температури, в холодну пору року.

Вентиляція може бути природною та штучною.

Визначимо необхідну кількість кондиціонерів для видалення надлишкового тепла в теплу пору року з аналізованого приміщення.

Першим кроком є визначення сумарної тепловіддачі за формулою:

(4.1)

де Qобл – тепловіддача від обладнання (600 Вт/год);

Qос – тепловіддача від освітлення (30 Вт/год);

Qрад – тепловіддача від сонячної радіації (55 Вт/год);

Qст – тепловіддача від стін (15 Вт/год);

Qлюд – тепловіддача від людей. 6В приміщенні постійно працює 6 особи. Тепловіддача від однієї людини складає 164 Вт/год.

Вт/год

Далі визначаємо необхідну кількість повітря для нейтралізації надлишкового тепла за формулою:

(4.2)

де с – питома теплоємність повітря (1010 Дж/кг*градус);

- густина повітря (1,29 кг/м3);

tвн – внутрішня температура (22 оС);

tзовн – зовнішня температура (15 оС).

м3/год

Останнім кроком є визначення необхідної кількості кондиціонерів за формулою:

, (4.3)

де Vконд – потужність кондиціонера (600 м3/год).

Отже, можна зробити висновок, що один кондиціонер потужністю 600 м3/год забезпечить нейтралізацію надлишкового тепла та створить оптимальні температурні умови в даному приміщенні.

    1. Забезпечення електробезпеки

На сьогоднішній час в роботі всіх підприємств широке використовуються різноманітні електричні прилади, обігрівальні прилади, електричні системи управління. Для безпечної їх експлуатації, а також для захисту людей від впливу електричного струму необхідно розробити заходи і засоби для забезпечення електробезпеки працівників.

Безпечна експлуатація електроустановок забезпечується: конструкцією електроустановок; технічними способами та засобами захисту; організаційними і технічними заходами.

Визначимо клас виробничого приміщення, де буде встановлено обладнання, за ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом згідно ДБН В.2.5-24-2003 11. «Електробезпека».

Дана система проектування відноситься до класу I, тобто устаткування має робочу ізоляцію та елемент для заземлення. Також пристрій має провід для з’єднання із джерелами живлення і має жилку, що заземлена, із заземлюючим контактом.

Більшість приладів, що застосовуються у побуті і виробництві мають подвійну ізоляцію, яка складається з основної і додаткової. Остання запобігає дії електричного струму на людину у разі пошкодження основної.

В мережі (напруга близько 1000 В) для захисту від небезпеки переходу вищої напруги в бік нижчої один із виводів або середню точку обмотки нижчої напруги заземлюють або занулюють.

В якості системи захисту від небезпеки переходу напруги на конструктивні частини обладнання у випадку пробою ізоляції і замкнення фази на корпус використовують захисне відключення.

Відповідно до ДНАОА 0.00-1.21-98 захисне заземлення має забезпечити захист людей від ураження електричним струмом під час дотику до металевих не струмоведучих частин, що можуть опинитися під напругою.

Опір заземлювальних пристроїв для установок потужністю більше 100 кВт має бути не більше 4 Ом. В якості заземлюючих провідників та заземлення використовуються будівельні елементи будівлі. Контури заземлення здійснюються зі смугової сталі. Відведення зарядів статичної електрики здійснюється шляхом заземлення устаткування.

    1. Освітлення адміністративного приміщення

У адміністративному приміщенні має бути природне і штучне освітлення, що відповідає вимогам діючих нормативних документів.

Природне освітлення згідно з вимогами ДБН В.2.5-28-2006 «Природне і штучне освітлення» передбачається в приміщеннях з постійним перебуванням працівників.

Освітлення робочих кабінетів повинне проектуватися на основі наступних вимог:

  • створення необхідних умов освітлення на робочих столах, розташованих в глибині приміщення при виконанні різноманітних зорових робіт (читання друкарського і машинописного текстів, світлокопій і рукописних матеріалів, розрізнення деталей графічних матеріалів і дефектів друкарського тексту);

  • забезпечення зорового зв'язку із зовнішнім простором;

  • захист приміщень від сліпучої і теплової дії інсоляції;

  • сприятливий розподіл яскравості в полі зору.

Бічне природне освітлення робочих кабінетів повинне здійснюватися окремими світловими отворами (одне вікно на кожен кабінет). З метою зниження необхідної площі світлових отворів висота підвіконня над рівнем підлоги повинна прийматися не менше 1 м.

Розрахунок природного освітлення здійснюється за методом світлової площі й глибини освітленості за формулою:

, (4.4)

де Sо – площа вікон, м ²;

S п – площа підлоги, м ²;

F – світлова площа, м ² , (коефіцієнт природного освітлення) (S про: S п = 1 / 6, тому S о = S п / 6.);

Загальна площа адміністративного приміщення становить 80 м ² .

Розміри вибраного вікна ПГ-44 становлять 150х170 см, тому площа вікна F ок = 2,55 м ².

Отже, коефіцієнт природного освітлення становить:

%

Коефіцієнт природного освітлення знаходиться в межах норми, тому можна зробити висновок, що одного вікна наявних розмірів вистачає для природного освітлення даного кабінету.

Дуже важливим при освітленні є розташування робочих столів, що необхідно розміщувати так, щоб їх поверхня була орієнтована бічною стороною до світлових прорізів, щоб природне світло падало переважно ліворуч. Віконні прорізи планується обладнати регульованими пристроями типу зовнішніх козирків, жалюзі тощо.

Розрахуємо штучне освітлення для даного адміністративного приміщення. Наведемо характеристику здорової роботи (табл. 4.2):

Таблиця 4.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]