Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПEPEДAЧI_Part3.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
985.09 Кб
Скачать

Швидкість ланцюга та частота обертання зірочки

Швидкість руху ланцюга знаходиться за формулою:

(6.2)

де - число зубів ведучої зірочки;

- крок ланцюга;

- частота обертання ведучої зірочки.

Сучасні ланцюгові передачі зі втулочно-роликовими ланцюгами працюють на швидкостях руху ланцюга до 20м/с, а з зубчастими ланцюгами - до 35 м/с. Швидкість руху ланцюга має великий вплив на зношення ланцюга. Зі збільшенням швидкості ланцюга підвищується шум передачі, збільшуються динамічні навантаження в приводі, а також зношення передачі. Тому більш поширеними є тихохідні передачі (ставляться після редуктора) та середньошвидкісні (£ 10м/с). У таких передачах частота обертання ведучої зірочки не перевищує 500 об/хв. В окремих випадках зустрічаються ланцюгові передачі з частотою обер­тання ведучої зірочки до 3000 об/хв.

Частота обертання зірочки знаходиться, виходячи з умови:

(6.3)

Передаточне число ланцюгової передачі

Передаточне число ланцюгової передачі як передачі зачепленням знаходиться за умови:

(6.4)

де , - число зубів відповідно ведучої та веденої зірочок.

Передаточне число передачі не слід приймати більшим за 6, в окремих випадках зустрічаються передачі з u>6. У цьому випадку габаритні розміри передачі збільшуються.

Коефіцієнт корисної дії передачі

При роботі ланцюгової передачі виникають втрати потужності, зумов­лені: тертям у шарнірах ланцюга; тертям ланцюга об зірочки в момент набігання ланцюга на ведучу зірочку та збігання його з веденої зірочки; тертям в опорах валів тощо.

У залежності від способів мащення ланцюгової передачі, її ККД може коливатися від 0,95 до 0,98.

Міжосьова відстань передачі та довжина ланцюга

Міжосьова відстань передачі значно впливає на довговічність її роботи (на довговічність ланцюга). Зі зменшенням міжосьової відстані дов­говічність ланцюга зменшується. Тому, якщо габарити передачі не обмежені, міжосьову відстань ланцюгової передачі доцільно приймати, виходячи з умови:

.

При цьому меншу величину приймають при малих передаточних числах (U = 1; 2), а більшу - при великих передаточних числах (U = 5; 6).

Якщо ж передача повинна бути з малими габаритними розмірами, приймають мінімально допустиму міжосьову відстань:

мм, (6.5)

де ,- зовнішні діаметри зірочок.

Довжина ланцюга, виражена числом ланок, знаходиться за формулою:

(6.6)

Отримане число ланок ланцюга округлюють до найближчого цілого пар­ного числа. Якщо кількість ланок прийняти за непарне число, то необхідно використовувати спеціальні з'єднувальні ланки, що є недоцільним.

Прийнявши число ланок ланцюга, уточнюють міжосьову відстань пере­дачі:

(6.7)

Передача працює з меншими динамічними навантаженнями при невели­кому провисанні холостої вітки ланцюга. Тому розрахункову міжосьову відстань доцільно зменшити на (0,002...0,004)а.

При зношенні шарнірів довжина ланцюга збільшується. Тому в кон­струкціях ланцюгових передач передбачено використовувати пристрій для регулювання величини провисання ланцюга. Це досягається шляхом переміщення однієї з зірочок або установкою спеціальних натяжних зірочок.