Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Access.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Access дозволяє створювати:

Внутрішнє об'єднання - відбираються тільки ті записи, що мають однакові значення у зв'язаних полях.

Зовнішнє об'єднання - відображаються всі записи першої таблиці. Якщо для деяких записів із першої таблиці немає відповідних записів у другій таблиці, то на їхньому місці будуть знаходитися порожні комірки.

Самооб'єднання - записи комбінуються з іншими записами тієї ж таблиці. Допускається як внутрішнє, так і зовнішнє об'єднання. На схему бланка запиту таку таблицю треба додати двічі.

Якщо до цього у вікні «Схема даних» були створені зв'язки між таблицями, то при додаванні зв'язаних таблиць у режимі конструктора лінії об'єднання виводяться на екран автоматично.

У іншому випадку, Access створює внутрішнє об'єднання для полів, що мають однакові імена й типи даних, якщо одне з цих полів є ключовим.

Крім того, користувач має можливість створювати об'єднання власноруч.

Модифікація структури бази даних

До модифікації структури бази даних належать зміна структури окремих таблиць і схеми даних.

  1. При модифікації схеми даних здійснюється вилучення, додавання таблиць і зміна зв'язків. Для внесення змін у схему даних необхідно закрити всі таблиці та відкрити Схему данных.

Додавання таблиць виконується через меню Связи-Добавить таблицу або при натисканні на кнопку Добавить таблицу.

У вікні Добавление таблицы слід виділити потрібну таблицю і писнути на кнопку Добавить. Для вилучення таблиці зі схеми даних необхідно у вікні Схема данных вилучити зв'язки таблиці, виділити таблицю і виконати команду Правка - Удалить або натиснути клавішу <Del>.

Вилучення зв'язку здійснюється, якщо зв'язок виділити і виконати команду Удалить связь із контекстного меню, Правка - Удалить із Головного меню або клавішею <Del>.

  1. Усі зміни структури окремих таблиць виконують в режимі конструктора таблиць. Із вікна Схема данных конструктор таблиці викликається за допомогою контекстного меню виділеної таблиці.

Для полів, що не є ключами або полями зв'язку, їх імена, послідовність, а також тип даних, властивості можна змінювати незалежно від наявності зв'язків таблиці з іншими таблицями бази даних. Проте, якщо перетворення неприпустимі, спроба зміни типу даних може призвести до втрати даних.

Для заповненої і незв'язаної таблиці при спробі змінити властивості або вилучити ключове поле система попереджає про можливість втрати даних при вилученні ключа. Якщо, наприклад, вилучити поле в складеному ключі, з інших його полів буде знята ознака ключа.

Для відмови від визначеного первинного ключа в таблиці достатньо відключити кнопку Ключевое поле на панелі інструментів.

Якщо потрібно змінити ключ таблиці, що має зв'язки з іншими таблицями, то необхідно попередньо розірвати зв'язки. При зміні типу даних для не ключових полів, але задіяних у зв'язках таблиці, також попередньо необхідно вилучити ці зв'язки в схемі даних.

Зміни в структурі таблиць, не переносяться системою автоматично в форми, запити і звіти, які побудовані на основі цих таблиць.

Запити

При створенні запиту, на основі декількох таблиць треба враховувати тип їхнього об'єднання.