Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L3.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Активно-пасивний рахунок

«Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»

Дебет

Кредит

Номер операції, дата

Сума, грн.

Номер операції, дата

Сума, грн.

Сальдо початкове (залишок на 01.01.2011)

10000

1)29.01.2011

10000

3)31.01.2011

6500

2)30.01.2011

8500

Оборот за січень

18500

Оборот за січень

6500

Сальдо кінцеве (залишок на 31.01.2011)

2000

Розгорнуте сальдо означає, що залишки (сальдо) записують по дебету і кредиту одночасно.

Активно-пасивні рахунки з розгорнутим сальдо застосовують для обліку розрахунків. Наприклад, на рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями» може одночасно відображатися і дебіторська, і кредиторська заборгованість, тобто одні партнери організації, розрахунки з якими відбиваються на рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями», можуть бути її боржниками (сальдо дебетове), інші - її кредиторами (сальдо кредитове). При цьому не допускається згортання сальдо, необхідно показувати як дебіторську, так і кредиторську заборгованість. Щоб визначити сальдо по активно-пасивному рахунку з розгорнутим сальдо, необхідно визначити обороти за період і сальдо на кінець періоду по кожному аналітичному рахунку, що відображає розрахунки з окремим партнером (див. табл. 4.6).

4.2. Сутність подвійного запису

Подвійний запис представляє спосіб відображення господарських операцій, за допомогою якого операції показуються у взаємозв'язку на двох рахунках однаковою сумою: за дебетом одного і кредитом іншого рахунку, оскільки кожен тип балансових змін торкається як найменше двох статей балансу. Використання способу подвійного запису дозволяє здійснювати контроль за економічним змістом господарської операції і забезпечує тотожність активу і пасиву бухгалтерського балансу.

Зв'язок між рахунками, що виникає при відображенні господарської операції за допомогою подвійного запису має назву кореспонденція, а взаємопов'язані рахунки - кореспондуючі рахунки. Зазначені рахунки, на яких відбивається господарська операція та сума, - бухгалтерський запис або проводка. Кореспонденцію рахунків також зазначають у первинних документах, якими оформляють проведену господарську операцію.

Розглянемо приклад відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку.

Протягом звітного періоду (лютий 20ХХ р.) підприємством було здійснено наступні господарські операції:

1) нараховано заробітну плату водіям - 60 тис. грн.

У результаті цієї господарської операції у підприємства виникає заборгованість перед персоналом з оплати праці та одночасно збільшуються витрати на оплату праці, що входять до собівартості автотранспортних послуг, наданих цією компанією. У бухгалтерському обліку для віддзеркалення розрахунків з працівниками з оплати праці використовується рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». Інформація про собівартість наданих послуг (виконаних робіт, виробленої продукції) формується на рахунку 23 «Виробництво». Ці рахунки будуть такими, що кореспондують. Рахунок 23 «Виробництво» - активний, збільшення витрат відображається за дебетом. Рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» - пасивний, збільшення заборгованості відображається за кредитом. У результаті складаємо проводку:

Дебет рах. 23 «Виробництво»

Кредит рах. 66 «Розрахунки за

виплатами працівникам» 60 тис. грн.

2) отримані до каси з розрахункового рахунку 100 тис. грн. для виплати заробітної плати.

У результаті цієї господарської операції у підприємства зменшуються грошові кошти розрахункового рахунка і одночасно збільшуються грошові кошти в касі. У бухгалтерському обліку для відображення операцій, пов'язаних з рухом готівкових грошових коштів у касі підприємства, використовується рахунок 30 «Каса», а для узагальнення інформації про грошові кошти на розрахунковому рахунку призначено рахунок 31 «Рахунки в банках». Ці рахунки будуть такими, що кореспондуються. Рахунок 30 «Каса» - активний, збільшення відбивається за дебетом. Рахунок 31 «Рахунки в банках» - також активний, списання грошових коштів відбивається за кредитом. У результаті складаємо проводку:

Дебет рах. 30 «Каса»

Кредит рах. 31 «Рахунки в банках» 100 тис. грн.

3) виплачена заробітна плата водіям - 50 тис. грн.

У результаті цієї господарської операції підприємство погашує заборгованість перед працівниками з оплати праці та одночасно зменшуються готівкові грошові кошти в касі. Як було зазначено, для відображення розрахунків з працівниками з оплати праці застосовується рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам», а для обліку операцій, пов'язаних з рухом готівкових грошових коштів, призначено рахунок 30 «Каса». Ці рахунки є такими, що кореспондують. Рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» - пасивний, погашення заборгованості відбивається за дебетом, рахунок 30 «Каса» - активний, виплата грошей відбивається за кредитом. В результаті складаємо проводку:

Дебет рах. 66 «Розрахунки за виплатами працівникам»

Кредит рах. 30 «Каса» 50 тис. грн.

У бухгалтерському обліку проведені за звітний період господарські операції можуть відображатися в журналі обліку господарських операцій (табл. 4.4), записи у якому здійснюються в хронологічному порядку відповідно до здійснення господарських операцій на підприємстві.

Таблиця 4.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]