Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ist_med_nk (1).doc
Скачиваний:
600
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
832.51 Кб
Скачать

51. Історія появи медичної емблеми. Трактування найвідоміших символів медичних емблем.

Протягом свого розвитку медицина мала багато символічних зображень, перш за все тому, що вона ближче всього асоціювалася з радістю, благом чи горем людей. Одні з цих символів пішли у далеке минуле й забуті назавжди, інші існують і понині. У процесі роботи вдалося виявити і зібрати більше 50 умовних відображень найдавнішої із професій – лікування. Автори видань, які вивчають символи та емблеми медицини, пропонують класифікацію емблем лікування. Відповідно до цієї класифікації, медичні емблеми діляться на загальні та приватні.  До загальних медичним емблем відносяться:  1. просто змія;  2. змія, що обвиває посох (посох Асклепія-Ескулапа);  3. змія, що обвиває чашу;  4. змія, що обвиває триніжок Аполлона;  5. змія, що обвиває Омфалос (Дельфійський пуп);  6. два змії, що обвивають посох (жезл Гермеса-Меркурія);  7. змія (або дві змії), обвиває свічку (або світильник);  8. змія, що обвиває дзеркало;  9. анк Імпотеха;  10. яйце;  11. палаючий факел або свічка, що горить;  12. світильник;  13. півень;  14. серце на долоні і ін  До приватним медичним емблем відносяться:  1. зображення конвалії;  2. флорентійського немовляти;  3. урінарія;  3. клістира;  4. рука, обмацує пульс-емблема терапевтичного профілю;  5. пентаграми, деяких хірургічних інструментів (скальпеля, ножиць та ін);  6. крапля крові - емблема хірургічного профілю;  7. ступки, ступки з товкачем - емблеми фармації, емблеми медичних товариств;  8. військово-медичні емблеми та ін  Таким чином, загальні медичні емблеми символізують лікування взагалі, а приватні є символами окремих розділів і напрямів лікарської діяльності. 

Історія одного з символів - Чаша зі змією.  Ця емблема протягом багатьох століть символізувала працю представників найгуманнішої професії в світі. Не можна не погодитися з думкою, висловленою в журналі "Здоров'я світу" (травень 1970 р .), Що емблемою лікування в античному світі стала не отруйна змія, а нешкідливий, добре лазающий, водоплавний вужа, що по латині носить назву "Асклепій вже" (coluber flavescens aesculapii). Саме цих змій знаходять досі на місцях колишніх будівель римських легіонерів близько цілющих джерел у тих країнах, де така змія зазвичай не водиться: у Швейцарії (у Валіссе і Нижньому Тессін), в Австрії (у Бадена біля Відня), у Німеччині (у Шлагенбада). Їх завезли сюди римляни.  Вужі, а не отруйні змії жили в центрах культу Асклепія (Ескулапа) в Греції та Римі. Дані численних античних авторів вказують на те, що змії повзали по абатону під час "священного сну", часто вилизували хворі місця (очі, рани і ін), і вважалося навіть необхідним, щоб хворі доторкалися до них, тому що в їхньому вигляді нібито поставав сам бог Асклепій.

 Таким чином, можна з упевненістю сказати, що в емблемі чаші зі змією змія символізує мудрість, знання, безсмертя і взагалі всі добрі початку. Проте окремі автори вважають, що в емблемі чаші зі змією останнє уособлює зло. "Зображення змій в медичній емблемі, очевидно, символізує собою початок, що приносить людям страждання, хвороба і смерть, так як змія позначає все те, проти чого бореться медицина", - пише, наприклад, В. М. Тарасонов. Подібну думку, на наш погляд, нелогічно, тому що важко собі уявити, щоб символом такого гуманного справи, як лікування, було обрано зло, щоб змія - злий геній була використана як єдина прикраса на кришках бронзових кишенькових аптечок римських лікарів, щоб бога лікування Асклепія , зображується у вигляді змії, представляли в образі зла, і т.п. . "Ми схильні розглядати цю емблему як нагадування лікаря про необхідність бути мудрим, а мудрість черпати з чаші пізнання природи ". Тобто в наш час чаша в медичній емблемі визначена ним як чаша людського розуму, яка охоплює весь світ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]