Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
45.74 Кб
Скачать

Тема 5 : Облік зобов’язань

Зобов’язань – це джерела залучених коштів підприємства, які крім власного капіталу, формують пасив балансу.

ТОВ «Шлях» використовує методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов’язання згідно з П(С)БО 11 «Зобов’язання» .

При оцінці балансової вартості ТОВ «Шлях» використовує такі види оцінок, як: історична собівартість зобов’язань,тобто суму надходжень активів в обмін на зобов’язання або суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що як очікуватиметься будуть сплачені з метою погашення зобов’язань під час звичайної операційної діяльності; поточну вартість зобов’язань, тобто недисконтовану суму грошових коштів чи їх еквівалентів, яка була б необхідна для погашення зобов’язань на поточний місяць; вартість погашення, тобто недисконтовану суму грошових коштів або їх еквівалентів, яка як очікується буду сплачена для погашення зобов’язань в процесі звичайної діяльності; теперішню вартість, тобто дисконтовану на суму майбутніх платежів, яка як очікується буде необхідною для погашення зобов’язань в процесі звичайної діяльності підприємства.

Для нормального операційного циклу ТОВ «Шлях» заключає договори з різними постачальниками для поставки сировини та матеріалів.

Заключаннями договорів на ТОВ «Шлях» займається головний бухгалтер. Для цього вона веде книгу обліку вантажів, що надійшли. Документально оформляючи їх накладними (додаток 14), рахунками-фактурами (додаток 15).

Для цього передбачений рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками». За кредитом цього рахунку обліковується виникнення зобов’язань перед постачальником і підрядником за одержані товари, виконані роботи чи надані послуги, а за дебетом – погашення заборгованості перерахуванням з поточного рахунку чи готівкою з каси.

Аналітичний облік розрахунків щодо кожної юридичної чи фізичної особи, що є постачальником чи підрядником.

ТОВ «Шлях» для оплати житлово-комунальних послуг використовує рахунок 685 «Розрахунки за іншими операціями». Документальним оформленням є рахунки (додаток 16), накладні та рахунки-фактури.

Аналітичний облік з розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями та установами.

В кінці періоду ТОВ «Шлях» робить звірку з постачальниками, оформляючи Акт звірки розрахунків про поставку товарів (робіт, послуг) (додаток 17).

Отже,завданнями обліку зобов’язань є своєчасне, повне і правильне документальне оформлення і відображення на рахунках синтетичного та аналітичного обліку господарських операцій з виникнення і погашення кредиторської заборгованості, не допускаючи про строчок у платежах та уникаючи штрафних санкцій.

Тема 6 : Облік праці та її оплати

В умовах ринкової економіки відбулися помітні зміни в оплаті праці, яка залежить вже не тільки від результатів праці робітників, а й від ефективності діяльності виробничих підрозділів.

Заробітна плата є основним джерелом доходів робітників підприємства. Праця робітників є необхідною частиною процесу виробництва, споживання та розподілу створеного продукту.

На підприємстві ТОВ «Шлях» чисельність працівників складає 20 осіб. Вони реалізують право на працю шляхом заключення трудового договору на підприємстві у відповідності з Законом України конкретизуючи права та обов’язки працівників, а також оплату за працю, відрахування у фонди, розрахунок прибуткового податку.

Для того, щоб виконувати задачі, які стоять перед обліком, на підприємстві створені : контроль за чисельністю персоналу та використанням робочого часу, розподілу загробної плати по об’єктах калькулювання, правильність документального оформлення виробки робочих та службовців, своєчасне утримання сум податків та перерахування їх до бюджету, планування звітів про працю, своєчасне нарахування заробітної плати та допомоги, а також їх видача.

Згідно зі статтею 96 Кодексу законів про працю України основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка складається з тарифних сіток, тарифних ставок, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційних характеристик.

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконаної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Основна заробітна плата встановлюється у вигляді тарифних ставок і підрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців. При нарахуванні основної заробітної плати робітникам (додаток 19), яким установлена відрядна форма оплати праці, повинен бути табель (додаток 18), а також відомість про виробіток та розцінки за виконану роботу.

Аналітичний облік розрахунків із працівниками ведеться в розрахункових і розрахунково-платіжних відомостях. Нараховані суми відображаються, крім того, в особових рахунках установленої форми.

Всі витрати на заробітну плату ТОВ «Шлях» відображає на рахунку 81 «Витрати на оплату праці». За дебетом рахунку 81 відображається суми визнаних витрат на оплату праці, за кредитом – списання на рахунок 23 «Виробництво» витрат, які прямо включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), до затрат допоміжних (підсобних) виробництв, на рахунки класу 9 – витрат, що відносяться до виробничих накладних адміністративних та збутових витрат, або на рахунок 79 «Фінансові результати» якщо підприємство не застосовує класу 9.

Заробітна плата ТОВ «Шлях» має дві форми оплати праці – погодинна та відрядна. Погодинна – це оплата за відпрацьовані години з врахуванням кваліфікації та розряду працівника, а відрядна – це оплата адміністративному персоналу.

ТОВ «Шлях» використовує погодинну оплату праці, яка ведеться в книзі по заробітній платі.

Утримання із заробітної плати бувають обов’язковими та добровільними. Добровільними втримування можуть бути проводитись на прохання самого працівника з його письмової заяви. До обов’язкових відносять : податок з доходів фізичних осіб та утримання до Єдиного соціально внеску (додаток 20).

Податком з доходів фізичних осіб утримується відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб». Ставкою цього податку є 15 % від нарахованої заробітної плати кожного працівника.

А ставка Єдиного соціально внеску нараховується на загальну суму заробітної плати відповідно до категорій працівника, тобто на загальну суму адміністративного апарату, працівників пов’язаних з виробництвом, витратами на збут та інших категорій, ставка становить 3,6 %.

За рахунком 65 «Розрахунки на соціальні заходи» відображається нарахування та сплата до Пенсійного фонду єдиного внеску.

Рахунок 82 «Відрахування на соціальні заходи» призначено для узагальнення інформації про витрати та відрахування на соціальні заходи.

За дебетом рахунку 82 відображається належна сума відрахувань на соціальні заходи, за кредитом – списання на рахунок 23 «Виробництво» суми відрахувань, які прямо включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), до затрат допоміжних відрахувань, що відносять на рахунки класу 9 – суми адміністративних та збутових витрат, або на рахунок 79 «Фінансові результати» якщо підприємство не застосовує рахунки класу 9.