Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтернет.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
60.06 Кб
Скачать

2.4. Сейсморозвідування

Сейсмологія та сейсморозвідування. Елементи теорії пружнсті та геометричної сейсміки. Типи сейсмічних хвиль та умови їхнього утворення і поширення у верхніх шарах земної кулі.

Методика виконання сейсмічних досліджень методами відбитих (МВХ) та заломлених (МЗХ) хвиль. Умови можливого їхнього застосування. Системи спостережень методами сейсмічного профілювання та зондування, сейсмічного "просвічування" та каротажу. Поняття сейсмічного каналу та переносна сейсмічна аппаратура (сейсмостанція, сейсмоприймач, збуджувач пружних хвиль, електроживлення), що використовують під час досліджень на порівняно незначних (до 100 м) глибинах. Боротьба з перешкодами, що не мають геологічної природи та точність досліджень.

Побудова годографів прямої, зустрічної, накладеної хвиль та зведеного годографа. Методи побудови сейсмічних границь. Визначення динамічного модуля пружності (модуля Юнга) та коефіцієнта Пуасона порід масиву за результатами польових досліджень.

Застосування сейсморозвідування для вирішення інженерно-геологічних, гідрогеологічних та екологічних задач: визначення потужності четвертинних відкладів і форми залягання корінних (материнських) порід, оцінювання анізотропності та неоднорідності масивів, вивчення закарстованості порід, пошуки і трасування зон тектонічних порушень, дослідження осувів, визначення показників міцності порід у корінному заляганні.

2.5. Ядерно - геофізичні методи

Головні закони радіоактивних перетворень. Одиниці радіоактивності. Взаємодія радіоактивного випромінювання з речовиною.

Методи реєстрації радіоактивного випромінювання (газонаповнені та сцинтиляційні лічильники). Ядерно-фізичні властивості гірських порід та руд. Класифікація ядерно-геофізичних методів: радіометричні, гамма-гамма, гамма-нейтронний, нейтронний, активаційний.

Застосування ядерно-геофізичних методів під час геологічного картування, визначення вологості порід, оцінки радіаційної безпеки певної ділянки робіт.

3. Приклади застосування геофізичних методів досліджень під час інженерно-геологічних, гідрогеологічних та екологічних робіт

Застосування геофізичних методів під час гідрогеологічного знімання, пошуків і розвідування солодких (прісних), мінеральних та термальних вод. Дослідження їхньої динаміки, напряму руху та властивостей гірських порід. Дослідження умов обводненості гірничих виробок. Гідромеліоративні та грунтово-меліоративні дослідження.

Застосування геофізичних методів під час інженерно-геологічних досліджень. Визначення літологічного складу, потужності, наводненості та фізико-механічних властивостей пухких відкладів. Виділення та простеження зон диз’юнктивних порушень і оцінювання інтенсивності їхньої тріщинуватості і вивітрілості. Пошуки та картування закарстованих зон і порожнин природного і штучного походження. Пошуки та виокремлення осувонебезпечних ділянок. Застосування геофізичних методів для зміцнення грунтів. Дослідження інженерно-геологічних умов на акваторіях і берегах. Мерзлотно-гляціологічні дослідження. Вишукування під час будівництва значних за розмірами споруд (гідростанцій, водосховищ, каналів, аеропортів тощо). Дослідження підземних комунікацій.

Застосування геофізичних методів під час виконання екологічних досліджень. Природа джерел забруднення довкілля і особливості геофізичних аномалій. Дослідження забруднення геологічного середовища геофізичними методами (екорадіометрія, забруднення грунтів, підземних вод нафтопродуктами тощо). Комплексування геофізичних методів для дослідження забруднення геологічного середовища.

Види техногенного фізичного забруднення (шумове або акустичне, вібраційне, теплове, електромагнетне тощо) та методи його дослідження.