Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Свинець.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2015
Размер:
227.33 Кб
Скачать

5. Порушення екологічного стану за способами видобутку

Свинець віднесений до 1 класу - найвищого по небезпеці! Це найсильніша високотоксична отрута, разом з миш'яком, ртуттю, радоном.

Основна проблема зі свинцем в деяких застосувань являється його токсичність, оскільки накопичення навіть в малих кількостях водної системи організму може привести до безповоротного ушкодження мозку або центральної нервової системи інвалідності, печінки і захворювання серця. Це надає негативний вплив на стан здоров'я населення Криму і під час першого чергу дітей, які найбільш сприйнятливі до свинцевим отравлениям.Навіть використання свинцевого дробу для полювання гуси, качки і інші перелітні водоплавні птахи знижується із-за токсичної дії свинцю на морський ланцюг життя.

Забруднення навколишнього середовища свинцем та її сполуками є найгострішим та небезпечним. Свинець поставляє кольорова металургія, в тому числі 94 % цього металу викидається у повітря підприємствами. Проте, є основним джерелом забруднення атмосферного повітря свинцем в РФ є автотранспорт, використовує свинцевовміщуючий бензин. Автомобільний парк викидає щорічно у атмосферу 10 млрд. абсолютно смертельних доз свинцю чи вагових одиницях 250 кілотонн металу.

Не малу роль забруднення свинцем грають відпрацьовані акумулятори, отруйні грунт, і воду сполуками свинца.

Забруднення навколишнього середовища у процесі отримання свинца.

При процесах виробництва свинцю та її сплавів у повітря викидається значну кількість свинцевим пилу. Свинець, що міститься зоряного пилу, втягується в біологічний круговорот, негативно впливаючи у своїй попри всі живе.

Небезпеки в людини, довкілля виникають переважно на етапі утилізації відпрацьованих акумуляторів. Як багато батарей після використання викидається в сміттєпроводи. По експертних оцінок, на звалищах, транспортних майданчиках й інших містах по всій території Росії у час перебуває до 1 млн. т свинцю в відпрацьованих свій термін акумуляторах. При існуючий стан зі своїми переробкою ця величина зростає на 50-60 тис. т щорічно. Там чи установках для компостування акумулятори розкладаються, причому у грунт, і підземні води потрапляє дуже багато свинцю. При рециклінг також відбувається забрудненню довкілля, особливо пилом, що містить свинець. При виготовленні свинцевих акумуляторів утворюються значні кількості пылевидных частинок, містять сполуки свинцю. Як бачимо, свинцеві акумулятори привносять чималий внесок у забруднення навколишнього середовища.

При спалюванні етильованого бензину в навколишнє середовище надходить приблизно 70% усього антропогенного викиду цього металу. Важливим джерелом антропогенного свинцю є виплавка й обробка металів, а також спалювання вугілля.

Рис. 2 – Динаміка середньорічних концентрацій свинцю в атмосферному повітрі за період 2003 – 2009 р.

Невелике зменшення концентрацій свинцю в 2009 році можна пояснити впровадженням Програми поетапного припинення використання етильованого бензину й економічною кризою.

При усіх очевидних плюсах свинцю для промисловості, він залишається надзвичайно токсичним і отруйним для людини. І цей його недолік, очевидно, переважує усі достоїнства. Саме тому нині промисловість всього світу переживає черговий етап перетворень, пов'язаних з посиленням екологічних стандартів, - відбувається загальна відмова від свинцю. Німеччина істотно обмежила його використання з 2000 р., Голландія - з 2002 р., а такі європейські країни, як Данія, Австрія і Швейцарія, взагалі заборонили використання свинцю. Ця тенденція стане загальною для усіх країн ЄС в 2015р.