Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

darenska_2

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Євангеліа, от книг апостолских, от пророков всъх, от отець святых ученіа, от философов, от поетов, от гисториков, и прочая. Вся бо єдика еще писана суть — к нашему наказанію писана суть»1.

Це ж саме зазначав й історик М. Костомаров, що в братських школах «предметами навчання… були заучування і тлумачення місць Святого Писанія, отців церкви, молитов, богослужіння, церковна пасхалія… При цьому суворо заборонялося читати і тримати в себе єретичні та іновірницькі книжки»2. Так, в братських протоколах сесії 1637 року питання про моральне виховання, яке повинні були проводити вчителя («дидаскали») вирішується наступною постановою: «дикаскалове теж повинни того з повинности своей пишно доглядати, абы дъти в боязни Божой завше ся находили, наук пилновали, в школъ уставичными (акуратними) бывали, в церкви со умилениєм и страхом Божиєм стояли не проволочуючи ся»3.

Як вже зазначалося, методика викладання і педагогічні засади братських шкіл описані в спеціальних статутах, або артикулах (правилах). Подаємо нижче уривки з «Порядку шкільного» 1586 р. Це статут першої братської школи, яка була заснована у Львові при Успенському Ставропігійному братстві.

Порядок школьный4

1.Таковому учителю приводячи и даючи сына и приятеля

ипрочих на науку, маєт взяти з собою сусъда єдиного или двоих,

ичинити с даскалом постановленья о науцъх и о всем порядку ведле реєстру сего ниже писаного. И маєть єму найпервъе той реєстр прочитати ся, абы въдал, яковым способом будуть сына єго учити,

иякобы мъл єму (даскалові) в том порядку не прешкажати, але по-

1 Грушевський М. Історія української літератури. — В 6-ти томах. Т. 6. — К.: АТ «Обереги», 1995. — С. 147.

2Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка, 1993. — С. 107.

3Грушевський М. Історія української літератури. — Т. 6. — К.: АТ «Обереги», 1995. — С. 155.

4Грушевський М. Історія української літератури. — Т. 6. — К.: АТ «Обереги», 1995. — С. 145–147.

магати всяким способом дътину ко науцъ и послушенству дасколовому приводячи як правдивый отець, ходячи потъху и по працы благий плод видъти. И маєть в реєстр по обычаю вписатися.

2.А даскал взявши порученное єму дътище, маєт єго учити

спромислом доброє науки, за непослушенство карати — не тирански, но учительски: не выше, но по силъ, не роспустне, но покорне и смиренне, не толико мирски, но и выше мирских.

3.Съдати маєт кождый на мъстци своєм певном назначеном ведле науки: который больше умъєть, съдъти будеть вышше, бы и барзо нищ был; который менше умъти будеть, на подлъйшем мъстци съдити маєть.

4.Богатыи над убогих в школъ ничим вышши на мають быти, толко самою наукою, плотію ж равно вси-вси бо єсмы о Христъ братія: Христа главы єдиного уди.

5.Учити дидаскал и любити маєть дъти вси заровно, як сынов богатых, так и сирот убогих, и которыи ходять по улицам живности просячи; як который ведле силы научитись может — только не пилнъй єдиного ниж другого учити.

6.Сходитися мають хлопята до школы на годину певную, то єсть дня великого на 9-ту годину абы всъ стали. Также тыж и инших дней менших — яко постановит даскал. И пущати их по науцъ до дому в певную годину.

7.В кождый поранок маєть пилно смотръти дидаскал, єсли которого бы хлопца не было, маєть по него послати зараз и довъдатись причины, для котороє не пришол: єсли же не забавил инде игранєм или дома ся обленил, или над потребу спал и затым бы до школы ни пришол: довъдати ся всего а привести єго мають.

8.Рано ся зшедши вси на годину назначенную, не мають почати ся учити, аж молитвы и предсловіє обычны проговорять.

9.Вшколъмаютьбытидътираздъленинатроє:єдиныкоторыи ся будуть учити слов познавати и складати; другыи которыи ся будуть учити читати и на память многих ръчей ся учити; трети будуть ся учити читаючи выкладати, разсужати, розумъти.

10. По рану напервъє, по молитвах, мають мовити кождый вчерашнюю науку свою и писмо своє што дома писал; выклад науки

20

21

своєи показовати мають и потом учити ся мають Псалтыри или граматики з розвязованьем єи, и иным многым потрбеным наукам — яко обачить на тот час ведле потребы.

11.По объдъ мають хлопцы писати собъ сами на таблици кождый свою науку, выданную им от даскала — кромъ малых, которым сам повинен будеть даскал писати… А што учили того дне, мають у вечер дома написати и до школы принести по-рану показати пред даскалом своєм, дабы всякий плод науки познавался.

12.Повинен будет даскал учити и на писмъ им подавати: от Святого Євангеліа, от книг апостолских, от пророков всъх, от отець святых ученіа, от философов, от поетов, от гисториков,

ипрочая. Вся бо єдика еще писана суть — к нашему наказанію писана суть.

Основним критерієм оцінки учня були його здібності й успіхи в навчанні. Учителеві в процесі виховання дітей відводилася важлива роль: він мав бути зразком у всьому, не тільки в науці, але й у повсякденному житті. Учитель повинен перш за все вчити дітей науки, карати їх за непослух, досконало знати граматику, риторику, діалектику, музику, твори світських поетів і Святе Писання, стежити за навчанням і поведінкою школярів, у суботу перевіряти знання за тиждень, а в неділю і у свята ходити разом із ними на літургію. Для нагляду за дидаскалами (вчителями), як і за школярами, братчики обирали поміж собою довірених статечних людей. Тому ці братські школи, як зазначають дослідники, свою справу зробили, адже «вони не лише навчали, але й виховували молодь, формували поняття рідної вітчизни, мови, віри»1.

Нарешті, не можна не відзначити і ту важливу обставину, що навчання у братських школах вимагало від учнів також і великої мужності і сміливості, оскільки на них постійно здійснювалися агресивні напади католицької молоді, яка у тих містах, де були братські школи, зазвичай мала чисельну перевагу. Як зазначають дослідники на основі писемних джерел, що збереглися, «до нас ді-

1Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. — К.: КМ Академія, 2003. — С. 15.

йшли дві скарги православного Львівського братства про побиття, вчинені його учням римо-католицькими школярами, у 1592 році»; останні, «за наказом свого ректора, ловили і били православних дітей — вихованців Львівської братської школи, а у малолітніх, що збирали милостиню, відбирали те, що співчуття ближніх давало їм в ім’я Христово»1. Інші подібні свідчення відносяться вже до 1694 року, коли у Львові «латинське духовенство підбурило учнів латинської школи напасти на руську Братську школу. Гаряча молодь на чолі із своїм префектом напала на школу, побила і покалічила учнів, розірвала книги, вибила вікна і наробила багато інших безладів»2. Такі події свідчать про те, що православна освіта у братствах була настільки ефективною і плідно сприяла збереженню віри у православних русинів, що католики вже не сподівалися винищити її тільки легальними методами, і тому вдавалися до брутальних агресивних методів залякування.

Вищі навчальні заклади Правобережної та центральної України

Острозький колегіум. Вища освіта мала в Україні давні традиції. В 1578 році в Острозі (нині місто Острог Рівненської області) було створено найперший учбовий заклад вищого гуманітарного типу. Він називався по різному: Острозька академія, Острозька школа, але повна офіційна назва — Острозький греко-слов’яно- латинський колегіум. В літературі існують різні точки зору щодо освіти, яку надавала Острозька колегія. Деякі дослідники вважають, що це був середній навчальний заклад, інші називають його першим вищим навчальним закладом в Україні. Але серед вчених немає суперечок відносно високого рівня викладання.

Даний колегіум заснував відомий меценат української культури і захисник православ’я князь Василь-Костянтин Костянтинович

1 Флеров Иоанн. О православных церковных братствах. — Симферополь: Крымский Афон, 2006. — С. 143.

2Флеров Иоанн. О православных церковных братствах. — Симферополь: Крымский Афон, 2006. — С. 144.

22

23

Острозький. Князь Острозький (1526–1608) походив з найбагатшого і найвпливовішого князівського роду України XVI — початку XVII ст., коли «Україною правили дев’ять старовинних княжих родів. І першими серед них у XV–XVI століттях були Острозькі. Вони походили з турово-пинської гілки Рюриковичів — князівської династії, яка правила Київською Руссю з X століття»1, на його печатці було вигравірувано девіз: «Dei gratia dux Ostrogiae» («Божою милістю князь Острозький»). Окрім того, він приходився троюрідним братом московському царю Івану Грозному. Як зазначають дослідники, «рід князів Острозьких уславився видатними полководцями, інтелектуалами та покровителями культурних починань, спрямованих на захист православ’я. Але військові подвиги представники великого роду здійснювали зазвичай далеко за межами свого родового гнізда, а от мислителів та митців з усіх усюд запрошували саме до Острозького замку. Чи не єдиний в Україні князівський двір, подібний до дворів європейських вельмож за талантом та освіченістю запрошених до нього інтелектуалів, був у замку за доби Василя-Костянтина Острозького. Князь кохався в музиці та мистецтві, тож зібрав у замку видатних музикантів та художників. Завдяки цьому з’явився своєрідний церковний «острозький наспів» та шерег чудових ікон. У великій бібліотеці Василя-Костянтина було чимало книг різними мовами і найрізноманітнішого змісту: від богословських книг до творів античних авторів, від наукових трактатів до словників та граматик»2.

Залишившись фактично єдиним спадкоємцем свого багатого батька Костянтина, Василь Острозький отримав у володіння величезні маєтності на Волині, Київщині, Поділлі та Галичині, Острозький володів також значними земельними маєтками в Угорщині та Чехії. Як зазначав свого часу історик Микола Костомаров, «Костянтин Костянтинович був київський воєводою і одним з найзначніших та найвпливовіших панів Польщі й Литви більш як упродовж півстоліття і притому в найславнішу і найбагатшу

1 Вечерський В. В. Українські монастирі. — К.: Наш час, 2008. — С. 318. 2 Липа К. Під захистом мурів. — К.: Наш час, 2007. — С. 103.

подіями епоху польської історії… Він володів величезними багатством: окрім родових маєтків, які включали в себе до вісімдесяти міст із кількома тисячами сіл, у нього у володінні перебували наділені йому величезних чотири староства в Південній Русі, доходи його сягали мільйона червоних злотих на рік»1.

Князь Василь по смерті старшого брата Іллі (1539 р.) прибрав собі родове ім’я Острозьких «Костянтин». Як зазначаються дослідники, «ім’я Василь (Василій) він отримав при хрещенні, але згодом, уже в досить поважному віці за традицією став писатися ім’ям батька — Костянтином»2, і в офіційних документах «сам князь підписувався як Constantinus Dux in Ostrog»3. Острозький здобув гарну освіту, політичну кар’єру почав у 1550 році, отримавши від великого князя литовського посаду старости Володимирського і маршалка Волинського. Костянтин-Василь одружується з полячкою-католичкою Софією Тарнавською, дочкою Яна Тарнавського, майбутнього великого коронного гетьмана і в 1559 році стає воєводою київським, що значно сприяло посиленню його впливу на політичне життя України. Не прагнучи військової слави, воєвода проводив енергійну колонізаторську політику в порубіжних землях Київщини та Брацлавщини, засновуючи нові міста, замки та слободи. Князь Острозький володів усіма родинними маєтностями, які становили третину Волині. Коли до них додалися маєтності дружини (родини Тарнавських), розташовані в Галичині та Польщі, а ще скуплені князем землі на Київщині й Поділлі, він став найзаможнішим за всіх вельмож Польщі. Економічна потужність маєтностей княжого роду та його неабиякий політичний вплив швидко робить Острозького «некоронованим королем Русі», що проводить відносно незалежну політику в руських землях. Княжіння Острозького позначилося неабияким піднесенням

1 Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка, 1993. — С. 76.

2Ричков П. А., Луц В. Д. Архітектурно-мистецька спадщина князів Острозьких. — К.: Техніка, 2002. — С. 17.

3Ричков П. А., Луц В. Д. Архітектурно-мистецька спадщина князів Острозьких. — К.: Техніка, 2002. С. 18.

24

25

української культури та освіченості, що не в останню чергу було зумовлено намаганням князя зробити свою резиденцію центром культурного опору католицькій та уніатській експансії.

Колегіум, який заснував вельможний князь Острозький на власні кошти у 1576 році, був створений на зразок західноєвропейського університету, католицьких та протестантських шкіл Західної Європи. Викладачі колегіуму вважали своїм завданням скористатися з досягнень західноєвропейського шкільництва, але не відходити від православних засад, тому, власне, заснування колегіуму було початком компромісу між представниками східнослов’янської просвітньої тенденції та «латинської науки».

Як вже зазначалося, в Острозькій академії, як і в інших тогочасних європейських закладах такого типу, викладали «сім вільних мистецтв» (7 ars libertis), тобто мистецтв, вільних від заробляння грошей та від ремесла. Ці вільні мистецтва розпадалися на: 1) тривіум (від латинського слова «три»), а це граматика (правопис, орфографія), риторика (ораторське мистецтво) та діалектика (власне філософія); 2) квадривіум (від латинського слова «чотири»), куди входила арифметика (елементарні арифметичні дії — додавання, віднімання, множення, ділення), геометрія (евклідова геометрія), музика (власне, математична теорія музики) та астрономія.

Виходячи з тенденції об’єднання західної та східної релігійної традицій (тобто традицій римо-католицької церкви та православної), Костянтин Острозький висунув ідею «священної трійці мов»: грецької, латинської та церковнослов’янської, тому провідне місце в програмі займало вивчення саме цих сакральних мов християнської церкви. Проте Острозька академія істотно відрізнялася від західноєвропейських навчальних закладів. Церковнослов’янська мова була мовою православного богослужіння, богослов’я та церковної літератури (Біблії, житій святих тощо), тому її вивченню приділяли основну увагу. Також важливе значення надавалося вивченню грецької мови, адже грецька мова була мовою святих отців православної церкви. Окрім того, в колегіумі був на той час найбільший склад учителів-греків. Перший ректор Острозького

колегіуму Герасим Смотрицький так писав про значення грецької мови: «А кому на світі може бути тайною, що від греків пішли філософи, від греків увесь світ має богословів, без яких і Рим нічого не знає». Про значення грецької культури рішуче писав і архімандрит Захарія Копистенський у своїй праці «Палінодії» 1621–1622 року: «Що римляни хваляться цьогосвітньою наукою — чужим пір’ям хваляться, у чужий плащ зодягаються. Бо то ж грецька наука, — мудрість Платона й Аристотеля, й інших філософів. І коли ми, русини, вдаємося в німецькі краї, то вдаємося не за латинським розумом, а за грецьким». Окрім того в колегіумі також добре вивчали латину, мову дипломатії та науки того часу. Латинська мова на той час в Речі Посполитій була мовою державною (адже латина використовувалася в суді, в державному листуванні), без знання якої не можна було досягти успіху ані в політичному житті, ані в культурному, це було потребою життя.

Першим ректором колегіуму був письменник і педагог Герасим Смотрицький. В цьому колегіумі на той час працювали вченівикладачі, або «дидаскали» грецької, латинської і слов’янської мов, з математики, астрономії, музики і хорового співу. Професорами колегіуму були греки Діонісій Палеолог та Кирил Лукаріс, Ян Лятос — математик і астроном, професор Краківського університету. З ініціативи вельможного князя в Острозі був створений гурток визначних діячів української культури, слов’янських та грецьких учених, публіцистів, теологів та богословів, до якого, зокрема, входили Герасим Смотрицький, Василь Сурозький, Христофор Філарет (Мартин Броневський), Еммануїл Ахіллес, Лука Сербин, Кирило Лукарис (майбутній Олександрійський та Константинопольський патріарх), Никифор Парасхес-Кантакузен.

За сприянням князя в Острозі була зібрана велика бібліотека, яка включала в себе грецьку та західноєвропейську богословську літературу, передруки античних творів, словники, космографії, граматики та ін. При Богоявленській замковій церкві, що мала статус кафедрального собору і була одним з найзначніших православних храмів того часу, виникла власна іконописна традиція. Кілька острозьких ікон, написаних в той час, вважаються шедеврами

26

27

православного іконопису. В 1581 році папський секретар Антоніо

 

Помер Костянтин-Василь Острозький 24 лютого 1608 року

Посевіно доносив Римському Папі у Ватикан, що «дехто з руських,

 

і був похований в крипті Богоявленської церкви в Острозі. Після

особливо князі Острозький та Слуцький, мають свої друкарні та

смерті батька його син Януш (Іван) прийняв католицтво та цілком

школи, якими далеко й широко поширюється схизма [православна

 

полонізувався, і тому не бажав продовжувати благородної справи

віра]». І дійсно, Острозький колегіум сильно зміцнював так звану

свого батька. У 1624 р. академія занепала, а онука князя Острозь-

«схизму», — адже до колегіуму приїздили юнаки з усього право-

кого, фанатична католичка Анна-Алоїза Ходкевич, віддала при-

славного світу: з Галичини, Волині, Білорусі, Київщини, Поділля.

міщення колегії єзуїтам (католицькому ордену, котрий займався

Княжий двір Костянтина Острозького став культурним

 

вихованням та навчанням молоді), які в приміщеннях колишньої

осередком великого розміру, адже тут була академія, друкарня,

Острозької академії заснували єзуїтську колегію. Окрім того, сво-

з’явилися полемічні твори на оборону православ’я, перша «Ост-

 

їм заповітом 1654 року Алоїза для єзуїтського колегіуму надала

розька» Біблія (див. відповідний підрозділ підручника), також ви-

 

власні численні маєтки та велику суму грошей.

йшли нові виправлені богослужбові книги. Окрім того, колегіум

 

Значення культурно-просвітницької діяльності князя Василя-

готував викладацькі кадри для братських шкіл, підготував зна-

Костянтина Острозького важко переоцінити. Як зазначають до-

чний прошарок української еліти, яка потім посідала значні керів-

слідники, «проживши тривале, наповнене різними подіями життя,

ні пости в православній церковній ієрархії, Запорізькій Січі тощо.

князь В.-К. Острозький твердо увійшов в українську історію як

Про педагогічні успіхи академії свідчать імена її славетних ви-

«некоронований король Русі», «стовп православ’я» — активний

хованців, таких як гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний, уче-

 

провідник і захисник православної церкви в нелегкі часи її існу-

ний та письменник Мелетій Смотрицький, українські культурно-

 

вання на Волині і загалом в Польщі. Прославився він і як щедрий

освітні діячі Іван Борецький, Іов Княгиницький (став монахом

меценат української освіти й культури та фундатор і попечитель

на Афоні в Греції). Невдовзі випускники Острозького колегіуму

Острозької академії»1. Острозький колегіум мав непересічне зна-

створюють Києво-Могилянську Академію, братські школи в різ-

чення в історії української освіти й культури та в історії право-

них містах України. Досвід та програма острозької школи були

славної церкви. Колегіум існував приблизно 47 років (1577–1624),

запозичені Львівською, Луцькою та іншими братськими школами.

 

і за цей час випустив велике число учнів. Це був перший вищий

Адже колегіум мав великий вплив на організацію й розгортання

навчальний заклад західноєвропейського взірця, школа «вільних

навчально-виховної роботи братських шкіл, активізацію діяль-

наук» в Україні. Острозький колегіум від початку своєї діяльності

ності шкіл дяківських, церковних, монастирських.

 

поставив своєю головною метою оборону православної віри пе-

Острог посідав вагоме місце у контексті синтезування ві-

 

ред наступом католицтва та унії, і цю ціль виконав.

тчизняних освітніх традицій з надбаннями західноєвропейської

 

Києво-Могилянський колегіум (академія). Через півстоліття

культури. Якщо раніше взаємодія і взаємопроникнення «східних»

 

після заснування на Волині Острозького колегіуму, в центральній

і «західних», «грецьких» та «латинських» чинників відбували-

частині Україні, в 1632 році Києві виникає новий навчальний за-

ся стихійно, то заснування Острозького колегіуму, як слов’яно-

клад, який протягом декількох століть надавав вищу освіту. Це був

греко-латинського закладу, засвідчило перехід до нового ста-

Києво-Могилянський колегіум, який у XVII–XVIII ст. справив вели-

ну культурного синтезу — усвідомленого прагнення поєднати

чезний вплив на розвиток освіти в Україні, Сербії, Росії, Румунії та

слов’яно-грецьку спадщину з досягненнями латинськими, тобто

 

 

 

1 Ричков П. А., Луц В. Д. Архітектурно-мистецька спадщина князів Острозь-

з культурними надбаннями Центральної і Західної Європи.

 

ких. — К.: Техніка, 2002. — С. 19.

28

29

Валахії. Цей колегіум виник внаслідок злиття двох шкіл: київської

в народі руському відбувається не від чого іншого, як від цілкови-

братської школи та школи, яка знаходилася в Києво-Печерській

тої нестачі освіти й навчання, я дав обіцянку Богові своєму — все

Лаврі. Ініціатором утворення нового навчального закладу — Київ-

моє майно, яке дісталося від батьків, і все, що не лишилося б тут

ського колегіуму (який згодом був названий Києво-Могилянською

від доходів, одержаних від доручених мені святих місць, з маєтків,

академією), був Петро Могила, визначний діяч православної церк-

на те призначених, спрямовувати почасти на відновлення храмів

ви, а також української культури та освіти.

Божих, від яких залишилися плачевні руїни, почасти на заснуван-

Народився Петро Симонович Могила у 1596 році в аристокра-

ня шкіл у Києві»1. Тому Петро Могила щедрою рукою заповідає на

тичній родині молдавського правителя Мовіле (згодом це прізви-

розвиток свого улюбленого дітища — Київського колегіуму, — ве-

ще Мовіле перетвориться на Могила для більшої благозвучності

личезну на ті часи суму у 81 тисячу золотих разом з власною біблі-

для нашої мови). Початкову і середню освіту Петро Могила отри-

отекою та деякими особистими речами: він заповідає частину сво-

мав в православній братській школі у Львові, а ось вищий рівень

го срібла та свій митрополичий хрест та саккос, що було жестом

освіти отримував у католицькому єзуїтському колегіумі та като-

особливого відношення до колегіуму.

лицькому Ягеллонському університеті у Кракові (що було звич-

Новий навчальний заклад, названий іменем свого фундато-

ною справою для дітей — нащадків вельможних та впливових

ра Петра Могили Києво-Могилянським колегіумом, перетворився

родів). За часи свого студентства Петро Симонович здобув дуже

з колегіуму в академію 26 вересня 1701 року урядовим указом Петра

гарну для свого часу освіту, окрім того він вільно володів декіль-

I. Але, як зазначає український письменник та дослідник Валерій

кома мовами: грецькою, латиною, польською. Навчання в універ-

Шевчук, «в Києві маємо фактично дві академії: одна як навчальний

ситетах дозволило дуже добре ознайомитися з європейськими

заклад, а друга в сучасному розумінні цього слова, тобто зосеред-

освітніми закладами, що згодом стало в пригоді при заснуванні

ження й зібрання вчених цілого народу: поетів, філософів, істориків,

власного Київського колегіуму. Отримавши таку чудову освіту,

астрономів, теологів, знавців мов та літератур, математиків. А що

Петро Могила вибрав церковну діяльність.

було це актом свідомим, то такий гурт називали «Атенеєм», а самий

У 1625 прийняв чернецький постриг, і вже через два роки він

Київ підносився символічно до грецьких Атен (Афін) — міста, де

став архімандритом Києво-Печерської Лаври, а в 1631 — митропо-

процвітали науки й мистецтва»2. Тому можна з певністю стверджу-

литом Київським та Галицьким. Ці впливові церковні посади допо-

вати, що це був і навчальний заклад вищого типу, і Академія наук,

могли Петру Могилі провадити політику підтримки православної

оскільки майже всі професори водночас були і вченими, і митцями.

церкви, яка потерпала від утисків католиків та уніатів. Він, зокрема,

Правилом для цього навчального закладу було приймати

добивався у тогочасного правителя — польського короля, — лега-

кожного, звідки б він не прийшов, тому, як зазначають дослідни-

лізації православної церкви в Україні, а також передання їй деяких

ки, «основний контингент студентів становили діти козаків, мі-

маєтків, земель та церковних споруд (Софійського собору, Михай-

щан, священиків і селян»3. У XVII–XVIII ст. в академії навчалися

лівського Золотоверхого собору, Києво-Видубицького монастиря),

 

 

захоплених уніатами. Помер визначний релігійний та культурний

1 Костомаров М. І. Київський митрополит Петро Могила // Галерея портретів:

діяч, просвітитель Петро Могила в 1647 році, на 51 році свого жит-

Біографічні нариси. — К.: Веселка, 1993. — С. 123.

тя. Оскільки він не мав нащадків, то залишив після себе значний

2 Шевчук В. Ці славетні Київські школи // Дорога в тисячу років: Роздуми,

спадок та духовний заповіт, який він написав перед смертю. В цьо-

статті, есе. — К.: Радянський письменник, 1990. — С. 108.

3 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

му заповіті він зазначав: «бачачи, що упадок святого благочестя

К.: КМ Академія, 2003. — С. 116.

30

31

вихідці з шляхетних родин й козацької старшини: Полуботків, Ко-

ських джерел за оригіналами, до опанування греко-візантійської

сачів, Ханенків, Новицьких, Скоропадських. Також освіту в цьому

культурної спадщини»1. Дуже важливим було вивчення латини,

закладі здобули гетьмани України Юрій Хмельницький (син геть-

міжнародної європейської мови освіти і науки, адже «володін-

мана Богдана Хмельницького), Павло Тетеря, Іван Мазепа, Пилип

ня латинською мовою було не лише ознакою освіченої людини

Орлик, Іван Виговський. В Київській академії одночасно навчало-

того часу, але й відкривало шлях до пізнання античної культур-

ся більш як 1000 «спудеїв», це була молодь з усіх тодішніх земель:

ної спадщини й сучасної європейської науки. Латина була мовою

з Волині, Поділля, Галичини, Буковини, Закарпаття, Київщини, За-

науковців, письменників, поетів, судової справи, міжнародного

поріжжя. Як зазначають дослідники, «в той же час у Києві повстає

спілкування. Викладання в університетах Європи велось латин-

велике наукове вогнище — славна Могилянська Академія, і до нас

ською мовою. Всі вищі науки, починаючи з поетики, в Києво-

у науку посилають своїх кращих синів всі православні слов’янські

Могилянській Академії викладалися також латинською мовою.

й не слов’янські землі — їдуть серби, болгари, їдуть румуни, їдуть

Нею послуговувалися на диспутах, писали твори»2.

з Москви. Значення Академії було незмірним, бо вона пробуджу-

 

Окрім того, значна кількість дидаскалів (викладачів) академії

вала культурні й наукові поривання. Такою вона була в XVII віці,

свого часу навчалися у західноєвропейських університетах й тому

такою ж зосталась і в віці XVIII, коли притягувала до себе всіх, хто

знала античні та інші латиномовні праці; часом вони були особис-

шукав науку»1.

то знайомі із західними вченими, мимоволі запозичали й поль-

Викладачами були вихованці колегії, чимало з них завершували

ські шляхетські звичаї, їхню мову. Обґрунтовуючи необхідність

свою освіту за кордоном. Варлаам Ясинський здобув диплом докто-

 

вивчення латинської та польської мов, Петро Могила говорив:

ра філософії та богослов’я в Римській академії, Стефан Яворський

«грецьку й слов’янську мови Русь мусить вивчати для справ віри,

вивчав курс філософії та богослов’я в Познанській та Віленській

але для політики їх не досить, треба знати мови польську й ла-

академіях, Феофан Прокопович слухав лекції в Римській католиць-

тинську. В Польській державі латина — наче природня мова, нею

кій академії Святого Афанасія. Як ректор Києво-Могилянської

користуються не тільки в костьолі, але й перед королем, у сена-

академії у 1711–1716 роках він пропагував погляди Декарта, Локка,

ті, в посольській палаті, в судах, трибуналах, взагалі в публічних

Бекона, розповідав про вчення Коперника та Галілея.

справах. Тому русини повинні, крім мов грецької та слов’янської,

Викладання в Києво-Могилянській академії велося переваж-

 

добре знати польську та латинську, щоб бути людьми просвічени-

но латинською та польською мовами, вивчалася також грецька та

ми, а не простаками»3.

староєврейська (як мови християнської церкви), французька та

 

Києво-Могилянський колегіум відповідав загальноєвропей-

німецька. Звична річ, в цьому православному закладі також ви-

ській структурі та прирівнювався до стандартів і вимог її освітньої

вчалася церковнослов’янська — мова православної церкви. Важ-

системи. Повний курс навчання в академії тривав 12 років, хоча

ливо зауважити, що Київ в ті часи перебував у складі Речі Поспо-

більшість студентів з різних причин навчалася меншу кількість

литої, і польська мова була, по-перше, державною мовою, а по-

 

 

 

друге — мовою полеміки між католиками, уніатами і православ-

1 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

ними. Грецька мова була основною православної богословської

 

К.: КМ Академія, 2003. — С. 71.

освіти, вона була «ключем до вивчення богословських християн-

 

2 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

 

 

 

К.: КМ Академія, 2003. — С. 70.

1 Огієнко І. Українська культура. Коротка історія культурного життя

3 Цит. за: Шевчук В. Ці славетні Київські школи // Дорога в тисячу років:

українського народу. — К.: Довіра, 1992. — С. 34.

 

Роздуми, статті, есе. — К.: Радянський письменник, 1990. — С. 107.

32

33

 

років. Складався він із восьми класів, які називалися школами:

 

до товаришів-студентів, іноді — й рекомендація щодо викорис-

фара, чи аналогія, інфима, граматика, динтаксима, поезія, рито-

тання його здібностей на тій чи іншій посаді»1.

 

рика, філософія, згодом додалося і богослов’я. Цей доволі склад-

 

Уроки тривали одну годину, починалися вони з 8 години ран-

 

ний процес навчання дослідники описують наступним чином:

ку, закінчувалися о шостій вечора. Всередині дня існувала перерва

«встановлюється система класів, за якою велося в колегії навчан-

 

на дві години. Інколи в граматичних класах знаходилося до сотні

 

ня. Оскільки воно починалося з вивчення слов’янської, грецької

студентів, тому учителю призначався помічник зі старших сту-

та латинської мов, було відкрито чотири нижчі класи: в першому

 

дентів — аудитор, який перевіряв наявність учнів у класі та вико-

 

вчили читати й писати (аналогія чи фара), в другому привчали до

 

нання ними домашніх завдань — окупацій. З поміткою «correcta»

 

граматичного розбору (інфима), в третьому вивчалися повні курси

(з латинської «правильно») аудитор здавав зошити вчителю.

 

граматик (граматика), а в четвертому перекладали з однієї мови на

 

Кожної суботи учні граматичних класів проходили своєрід-

 

іншу (синтаксема). Окрім того, викладали тут катехізис, арифме-

 

ний іспит з матеріалу, пройденого за тиждень — суботівки, під час

тику, нотний спів, частково інструментальну музику й малювання.

яких вони читали й перекладали з іноземних мов, демонстрували

Закінчивши нижчі класи, учень переходив у середні, яких було два:

знання граматичних правил, статей Катехізису тощо. Студенти

клас піїтики й риторики. В піїтиці вивчали теорію поезії й прак-

класів поетики й риторики зачитували зроблені ними переклади

тично віршували… У межах поетики широко вивчалася антична

з іноземних мов, написані вірші й промови, розв’язували логічні

міфологія. Нарешті у вищих класах колегіуму вивчалася філософія,

 

й математичні задачі.

яка розділялася на три частини: логіку, фізику й метафізику. Цим

 

В кінці року на основі поточного контролю виставлялися річ-

частинам передувала діалектика. Філософія в колегіумі вивчалася

ні оцінки. Так, у графі студентського реєстру «какого ученія» зна-

 

два роки»1.

читься: «доброго», «мерного», «худого», «тщательного», «не слабо-

 

Навчальний рік в академії розпочинався 1 вересня, але шука-

 

го», «безнадежного». А у графі «какого состояния» могли стояти

чі знань часом приходили «не за правилами» — у жовтні чи груд-

такі оцінки: «мерен в состоянии, в учении мало надежен», «добро-

ні, навіть після «Різдва Христового», але в академію їх приймали.

нравен, в учении скоропостижен», «изрядного состояния и доброй

Також для навчання не було і вікових обмежень — у граматичних

надежды», «постоянен, к учению весело охочий» тощо. Як зазнача-

класах можна було побачити хлопців від 10 до 24 років. З ново-

 

ють дослідники, в академії «невстигаючих студентів не виключа-

 

прибулим префект проводив співбесіду, після якої направляв

ли. Неатестованого учня не переводили до старшого класу, він ще

майбутнього студента до того чи іншого класу. В класі вчитель

й ще сидів у тому самому класі, аж поки, нарешті, не «встигав з се-

записував новоприбулого студента до реєстру, зазначаючи «яко-

 

редніми», і, якщо прослідкувати за документами, то часто учень,

 

го стану» (з козаків, міщан тощо) студент, «скільки від роду літ»

який починав з того, що «мало або нічого майже не зрозумів» (клас

та «чий він син». Деякі богослови закінчували навчання, маючи

 

граматики), вже як студент класу філософії мав характеристику

більше тридцяти років, а «тим, хто скінчив навчання, видавався

«чесний, не нетямущий, не лінивий»2.

атестат за підписом ректора й префекта. В атестаті зазначалося:

 

В основу структури Києво-Могилянської Академії була покла-

скільки вчився студент, в яких класах які науки вивчав і які мав

 

 

 

1 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

успіхи, давалася оцінка його моральним якостям, його ставленню

 

 

 

 

К.: КМ Академія, 2003. — С. 120.

1 Шевчук В. Ці славетні Київські школи // Дорога в тисячу років: Роздуми,

 

2 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

 

статті, есе. — К.: Радянський письменник, 1990. — С. 109.

 

К.: КМ Академія, 2003. — С. 120.

34

35

дена організація європейських університетів, зокрема єзуїтських колегій. Програма передбачала вивчення 7 вільних мистецтв (7 ars liberties): тривіум (граматики, риторики, філософії) та квадривіум (поетика, або ж піїтика, математика, астрономія, музика). Фару, чи аналогію вважали найнижчим, підготовчим класом, у якому вчили читати і писати слов’янською, латинською та грецькою мовами. В інфимі починали вже говорити по-латині, перекладали з латині на рідну мову і навпаки, писали екзерциції, або класні вправи, привчали до граматичного розбору. В класі граматики повністю вивчали граматику Емануїла Альвара, писали окупації, або домашні завдання, намагалися розмовляти латинською мовою. В синтаксимі, окрім граматичного розбору, викладалися ще й основи Катехізису, арифметики, нотного співу та інструментальної музики. Закінчення цього класу давало право переходити до поетики, чи піїтики з однорічним терміном навчання .

Поезія і риторика спочатку викладалися в одному класі, а потім окремо — під піїтикою розуміли мистецтво «плести» вірші; під риторикою — уміння складати прозою словесні форми, листи, промови і проповіді на всі випадки життя, виголошувати вірші та орації в школі і поза нею. Як зазначають дослідники, «прикметна особливість цього періоду — надзвичайно важлива роль для літературної практики теоретичних курсів поетики й риторики, що викладалися і в Києво-Могилянській колегії… Поетика й риторика входили до складу семи основних предметів, що визначали структуру тогочасної середньої освіти — «семи вільних наук». Курси поетики й риторики мали суто практичне значення. Вивчаючи поетику, студенти мали не тільки засвоїти уявлення про тропи, художній стиль, поетичні жанри й віршовані розміри, а й навчитися писати вірші — латинською, і польською, і українською мовами. У курсі поетики вивчалися й основи драматургії. А студії з риторики мали підготувати студентів до написання проповіді, промови, листа, історичного твору»1. Теоретичні настанови професора закріплювалися практичними вправами школярів

1Ісіченко І. Бароко — мистецький стиль і література доби // Дивослово. — 2010. — № 10. — С. 29.

ускладанні віршів, аналізом творів поетів. Мода на віршування

уXVII–XVIII ст. стала «цілою пошестю»: в кожній книжці вміщено віршові дедикації й описи гербів на титульних сторінках, віршові передмови й післямови до книжок, панегірики, віршові епічні

йдраматичні твори, ліричні твори. Значну увагу у курсах поетик приділяли докладному вивченню античної (греко-римської) міфології, знанню імен усіх богів і героїв поганського Олімпу, що ними часто безладно заповнювали свої вірші вчителі та школярі. Студентська поетична творчість набирає значних розмірів і стає обов’язковою, а професори дотримувалися таких же настанов

укурсах своїх лекцій.

Досить прозорим було і оцінювання засвоєних знань в цьому навчальному закладі. Як зазначають дослідники, «знання перевірялися не індивідуальним опитуванням, а на публічному річному диспуті. Кожен міг сповна проявити себе, своє вміння володіти словом, творчу винахідливість. Цікаво готувалися до річних диспутів і студенти, які вивчали різні мистецтва. Слухачі курсу поетики (її тоді називали піїтикою) мали написати по одному твору в тому жанрі, який був більше до вподоби: панегірик, оду, драму, ліричний вірш. Музиканти розучували кантати й ораторії. Театрали повинні були показати вистави. Ті, хто опановував таємницю майстерності малюнка, готували виставки малюнків тушшю та олівцями. Студенти розмальовували також свої конспекти, намагаючись показати навички й уміння зображати алегоричні постаті на титульних сторінках. Слухачі рисувального класу мали також підготувати афіші із зазначенням програми диспуту, переліком почесних гостей і короткими тезами виступів. Ці розкішні афіші називали тезами, або конклюзіями. Після закінчення екзаменаційної сесії їх дарували голові диспуту чи почесному гостеві. З 1660-х років диспутами в Києво-Могилянській колегії почали цікавитись не лише кияни. Послухати змагання молодих в поезії, ораторському мистецтві, філософських дебатах приїздили люди з багатьох міст. Диспути супроводжувалися виставами, процесіями по місту, виступами хору. Видовища приваблювали селян, тому великі ярмарки влаштовувалися в Києві якраз у дні диспутів.

36

37

Згодом утвердився звичай обирати голову диспуту і вищого по-

а й інших сусідських країн. Так, дослідники принагідно зазнача-

кровителя. Гостями на диспутах були представники вченого світу

 

ють, що «серед учнів Академії немало було чужинців — з Болгарії,

Росії, країн Західної Європи, Балканського півострова та Близь-

Сербії, Волощини, Греції. Взагалі Київська академія користува-

кого Сходу»1.

лася такою славою, що до неї зверталися різні школи з прохан-

Важливо зауважити, що не всі закінчували повний курс на-

ням рекомендувати осіб на вчительські посади або відпусти-

вчання в академії, але мало хто з «спудеїв» та «бакалярів» вчив-

ти студентів для поповнення складу учнів тої чи іншої школи»1.

ся в ній систематично рік за роком, навчаючись на всіх курсах та

З певністю можна стверджувати, що Києво-Могилянська акаде-

переходячи з нижчих класів до вищих. Так, зокрема, М. Грушев-

мія була частиною європейського освітнього простору, оскільки

ський зазначає, що «найчастіш для цього бракувало матеріальних

«українці любили завершувати своє виховання десь в закордон-

засобів у ученика, що не міг довго проіснувати на «нищенськім»

 

ному університеті. З нашої Київської Академії постійно кращі

хлібі незасібних школярів, з другої сторони — в скільки-небудь

студенти їздили за кордон. Катерина [цариця Російської імперії

підучених учениках школи була велика і різнородна потреба на

Катерина II] звеліла нашій Академії послати за кордон 10 найта-

периферії. Треба було дяків-учителів для менших шкіл по містах,

лановитіших студентів, «дабы въ университетахъ Оксфордскомъ

містечках і селах, треба було «педагогів» і «виростків» до дітей

 

и Кембриджскомъ въ пользу государства высшихъ обучатися

шляхти, багатших міщан тощо. Отже, школяр, поучившися і по-

могли наукъ и восточныхъ языковъ, не выключая и богословія».

голодувавши в школі рік-два, вертався або до батьківської хати,

Забажало їхати 14 чоловік, і їх послали до університетів Оксфорд-

щоб підгодуватись, і шукав у сусідстві якоїсь «кондиції», або йшов

ського, Геттінгенського і Лейденського, і там вони навчалися на

куди-небудь до панської господи або до церкви, за рекомендаці-

 

професорські посади»2.

єю школи, продовжував як міг свої заняття в напрямі, данім йому

 

Випускники Київської Академії займали важливі державні,

школою, і, відгодувавшись та призбиравши трохи гроша, вертав-

 

військові, дипломатичні і церковні посади в різних країнах, адже

ся знову до школи. Займав у ній місце, відповідне принесеним

«різнобічна освіта, знання іноземних мов, володіння навичками

знанням: чи збільшеним, чи затриманим на одержанім рівні, чи

перекладацької роботи, епістолярні здібності, уміння складати

розгубленим за час блукання поза школою. Побирав науки далі,

 

розпорядження, промови різного змісту, судові акти — все це від-

доходив промоції до вищого класу і знов пускався на мандри

кривало могилянцям шлях до військових та державних установ»3.

для прогодування»2. Саме ці тимчасові перерви в навчанні, коли

Так, наприклад, Єпіфаній Славинецький (?–1675) був організа-

студенти академії проходили своєрідну «педагогічну практику»

тором та ректором Слов’яно-греко-латинської школи в Москві

в сім’ях шляхти, заможних людей або школах при церквах, і по-

(1653). Ще один випускник академії — Симеон Полоцький (1629–

родив своєрідний та цікавий феномен мандрівних, або «мандро-

1680) — був вчителем дітей царя Олексія Михайловича. Феофан

ваних» дяків (див. відповідний підрозділ даного підручника).

Прокопович (1681–1736) — пропагандист петровських реформ

Києво-Могилянська академія була одразу зведена на рівень

та глава російської православної церкви, теж навчався в цьому

вищого учбового закладу та згодом стала закладом освіти, що за-

 

 

 

довольняв вимоги часу і надавав освіту юнакам не лише з Україні,

1 Сірополко С. Історія освіти в Україні. — К.: Наукова думка, 2001. — С. 135.

 

 

 

2 Огієнко І. Українська культура. Коротка історія культурного життя

1 Степовик Д. В. Скарби України. — К.: Веселка, 1990. — С. 81–82.

 

українського народу. — К.: Довіра, 1992. — С. 27.

2 Грушевський М. Історія української літератури. — В 6-ти томах. Т. 1. —

3 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

К.: АТ «Обереги», 1995. — С. 175-176.

 

К.: КМ Академія, 2003. — С. 138.

38

39

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]