Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ .docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
105.77 Кб
Скачать

4.3. Облік доходів, витрат і фінансових результатів

Відсотки та прирівнювані до них комісії повинні обліковуватися регулярно, не рідше 1 разу на місяць, незалежно від періодичності розрахунків, які визначені в угоді з контрагентом.

Наприкінці кожного місяця (або щоденно - за рішенням банку - залежно від облікової політики банку) виконуються такі бухгалтерські записи:

1. При нарахуванні доходів:

Д-т «Нараховані доходи» К-т «Доходи»

2. При нарахуванні витрат:

Д-т «Витрати» К-т «Нараховані витрати»

3. При отриманні банком сум нарахованих доходів (при отриманні коштів):

Д-т «Поточних рахунок клієнта» (або коррахунок банку, або каса)

К-т «Нараховані доходи»

4. При виплаті банком сум нарахованих витрат:

Д-т «Нараховані витрати»

К-т «Поточних рахунок клієнта» (або коррахунок банку, або каса)

5. У разі неотримання платежу в обумовлений договором строк: (у разі непогашення боржником заборгованості за нарахованими доходами в строк, передбачений договором, наступного робочого дня несплачена сума обліковується на відповідних рахунках з обліку прострочених нарахованих доходів 1-3 класів)

Д-т «Прострочені нараховані доходи»

К-т «Нараховані доходи»

6. У разі визнання дебіторської заборгованості за нарахованими доходами сумнівною: (якщо банк не має впевненості в погашенні заборгованості за основним боргом і процентами, ураховуючи фінансовий стан боржника - контрагента банку - то така заборгованість повинна бути визначена в обліку як сумнівна щодо отримання)

Д-т «Сумнівна заборгованість за нарахованими доходами» К-т «Прострочені нараховані доходи»

7. При формуванні резерву під сумнівну заборгованість за нарахованими доходами: (у разі наявності простроченої та сумнівної заборгованості за нарахованими доходами банк формує спеціальні резерви у відповідній валюті за рахунок витрат)

Д-т «Відрахування в резерв»; К-т «Резерв»

8. При списанні безнадійної заборгованості за нарахованими доходами: (якщо заборгованість за нарахованими доходами 1-3 класу визнана безнадійною, то банк списує її за рахунок сформованих резервів, критерії визначення або сумнівної заборгованості безнадійною визначаються обліковою політикою банку)

Д-т «Резерв»

К-т «Сумнівна заборгованість за нарахованими доходами» і одночасно на позабалансових рахунках:

Д-т «Борги, списані у збиток» К-т «Контрсчет»

9. При отриманні банком коштів авансом:

Д-т «Поточний рахунок клієнта» (або коррахунок банку)

К-т «Доходи майбутніх періодів»

В кінці кожного місяця на суму, що відноситься до звітного періоду:

Д-т «Доходи майбутніх періодів»

К-т «Доходи»

10. При виплаті банком коштів авансом:

Д-т «Витрати майбутніх періодів»

К-т «Поточний рахунок клієнта» (або коррахунок банку)

В кінці кожного місяця на суму, що відноситься до звітного періоду:

Д-т «Витрати» К-т «Витрати майбутніх періодів».

Облік дивідендного доходу.

Дивіденди, які підлягають одержанню банком за інвестиціями, відображаються в банківському обліку після їх оголошення на загальних зборах акціонерів:

Д-т «Нараховані дивіденди»; К-т «Дивідендний дохід за акціями та іншими вкладеннями»

Надходження дивідендів на коррахунок банку: Д-т «Коррахунок» К-т «Нараховані дивіденди».

Облік доходів на утримання персоналу банку:

(у бухгалтерії банку на кожного співробітника відкриваються особливі рахунки для щомісячної реєстрації всіх видів нарахувань оплати праці і

утримань з неї).

Нарахована заробітна плата включається до складу адміністративно-управлінських витрат - Д-т 7400 «Основна і додаткова з/п» у кореспонденції з кредитом рахунку 3652 «Нарахування працівникам банку по з/п».

Всі обов'язкові нарахування включаються до складу витрат основної діяльності банку (собівартість банківських послуг) обліковуються в розрізі групи рахунків 740 «Витрати на утримання персоналу». При цьому складається наступна бухгалтерська запис:

Д-т 7401 «Внески на госуд. соц. страхування» або 7402 «Інші обов'язкові нарахування на з/п»

К-т 3622 «Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами, крім податку на прибуток».

На всі утримання із з/п складаються бухгалтерські проводки:

Д-т 3652 «Нарахування службовцям банку по з/п»

К-т 3622 або 3653 «Утримання з працівників банку на користь третіх осіб».

Банки можуть формувати резерви на оплату відпускних для забезпечення рівномірного розподілу цих витрат протягом звітного періоду шляхом щомісячного проведення нарахувань за встановленими нормами від витрат на оплату праці - на рахунку 3658 «Забезпечення оплати відпусток». Якщо в банку не створюються подібні резерви - перерахування на відпускні майбутніх періодів обліковуються на окремих аналітичних рахунках балансового рахунку 3500 «Витрати майбутніх періодів» і амортизуються на витрати звітного періоду.

Відображені в бухгалтерському обліку операції по нарахуванню заробітної плати, утримань із неї, відрахувань в обов'язкові державні фонди оформляються меморіальними ордерами.

4. 4. Порядок ведення податкового обліку

Податковий облік ведеться з метою нагромадження даних про валові доходи та валові витрати і використовується для скла­дання податкової звітності (декларації про прибуток банківської установи).

Економічний результат діяльності ПАТ «ЕрстеБанк» визначається різницею між доходами і витратами банку, суми яких накопичено за рахунками класу 6 «Доходи» та класу 7 «Витрати» за правилами фінансового обліку. Для формування бази оподаткування, яку становлять валові доходи банку, зменшені на суму валових витрат, ПАТ «ЕрстеБанк» веде в підсистемі податкового обліку їх накопичення протягом звітного періоду. ПАТ «ЕрстеБанк» виконує основні підходи до цієї процедури згідно з Інструкцією про порядок відображення в бухгалтерському обліку банками України поточних і відстрочених податкових активів та податкових зобов’язань (затверджена ПП НБУ від 18.03.03 за № 140) [16].

За фінансовим обліком сума податку на прибуток визнається витратами банку з податку на прибуток і обліковується за рахунком 7900 АП «Податок на прибуток».

Під відстроченим податковим зобов’язанням розуміють суму податку на прибуток, який підлягає сплаті в наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню (різниця між оцінкою активу або зобов’язання за даними фінансового обліку та базою оподаткування). Відповідно, відстрочений податковий актив — сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних звітних періодах у результаті:

  • тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню (ці різниці призводять до зменшення податкового прибутку або збільшення податкового збитку в майбутніх періодах);

  • перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді;

  • перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими неможливо скористатись у звітному періоді.

Основні балансові рахунки, передбачені для ведення обліку податку на прибуток, такі: 7900 (А) Податок на прибуток; 3621 (П) Відстрочений податок на прибуток; 3521 (А) Відстрочений податок на прибуток; 3520 (А) «Дебіторська заборгованість за податком на прибуток» 3620 (П) Кредиторська заборгованість за податком на прибуток.

Для обліку валових доходів і валових витрат ПАТ «ЕрстеБанк» самостійно формує внутрішній план рахунків, що його передбачають у класі 8 чинного плану рахунків. ПАТ «ЕрстеБанк» виконує цю роботу з орієнтацією на власний програмний продукт і на досвідченість бухгалтерського персоналу у веденні обліку валових доходів і валових витрат.

Перелік форм податкової звітності та строки її надання визначаються чинним податковим законодавством.

Податкова звітність ПАТ «ЕрстеБанк» складається з таких форм: декларації про прибуток; розрахунку комунального податку; звіту про суми отри­маних пільг; розрахунку внесків в інноваційний фонд; розрахунку плати за спеціальне використання прісних водних ресурсів та ін. Звітність до органів ДПА надається на паперових носіях. ПАТ «ЕрстеБанк» дотримується всіх строків надання звітності, встановлених відповідними законами та нормативними актами ДПА.

ПАТ «ЕрстеБанк» надає звітність, передбачену чинним законодавством та нормативними актами, до загальнодержавних фондів: Пенсійного Фонду, фонду соціального страхування, Державного фонду сприяння зайнятості населення. Звітність складається щоквартально відповідальним виконавцем, на якого покладено обов’язки щодо нарахування зарплати. Звітність надається на паперових носіях у строки, передбачені чинним законодавством.