Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод по курс раб укр вар.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
185.34 Кб
Скачать

5. Робота з рецензією і підготовка до захисту курсової роботи

Написана студентом курсова робота здається на кафедру управління персоналом і економічної теорії в термін для резензування. Це необхідна умова для того, щоб відповідно до рецензії організувати переробку теми і підготуватися до захисту курсової роботи. Студент захищає курсову роботу до іспиту перед викладачем-рецензентом. Без захисту курсової роботи студент до іспиту не допускається.

Головне призначення рецензії — зробити допомогу студенту в самостійній роботі над курсом економічної теорії, дати конкретні методичні поради по усуненню недоліків, для подальшого поглиблення знань. Студенту варто уважно прочитати рецензію, щоб подивитися на свою роботу критичним поглядом фахівця, обміркувати всі зауваження по змісту й оформленню роботи, стилю, грамотності викладу, ознайомитися з записами на полях роботи.

Щоб студент міг мати повну характеристику своєї курсової роботи, у рецензії крім загальної оцінки (відмінно, незадовільно і т.д.) повинні бути:

• загальна характеристика роботи і її позитивні сторони;

• указівка на ступінь самостійної роботи;

• аналіз недоліків і пробілів з погляду структури, змісту, висвітлення тих чи інших положень, використання статистичного і фактичного даних, оформлення;

• конкретні рекомендації з указівкою джерел по усуненню зауважень і підготовці до захисту курсової роботи студентом.

Таким чином, аргументом у підготовці до захисту курсової роботи є рецензія наукового керівника, а також посторінкові зауваження (якщо вони маються в тексті роботи). У рецензії на курсову роботу може не міститися остаточна оцінка. У ній може бути попередня оцінка у формі висновку: «Робота допускається до захисту» чи «Робота не допускається до захисту». Остаточна ж оцінка дається після захисту. Якщо робота не допущена до захисту, то вона повинна бути студентом перероблена відповідно до рецензії і знову представлена на кафедру.

Змінювати тему курсової роботи не дозволяється, тому що це недоцільно з погляду інтересів самого студента. Адже нову тему прийдеться писати вже без методичних рад викладача і не маючи рецензії. Отже, не виключена можливість, що курсова робота з нової теми буде виконана погано і знову не допущена (уже по новій темі) до захисту.

Робота не допускається до захисту, якщо вона не носить самостійного характеру, списана з літературних джерел чи в інших авторів, якщо основні питання не розкриті, викладені схематично, фрагментарно, у тексті містяться помилки, науковий апарат оформлений неправильно, текст написаний недбало.

Якщо в рецензії маються зауваження, що неясні студенту, чи на його погляд, неправомірні, необхідно за допомогою рецензента усвідомити суть зауважень, а в ході захисту курсової роботи привести додаткові докази для обґрунтування своєї позиції. При наявності помилок у роботі, студенту варто усвідомити суть своїх помилок, а потім виправити їх. Дуже важливо звернути увагу на побажання і рекомендації рецензента, вивчити додаткові джерела, зазначені рецензентом.

Таким чином, підготовка до захисту курсової роботи включає усунення помилок і недоліків, вивчення додаткових джерел, зазначених у рецензії, осмислення написаного в роботі, готовність пояснити будь-які приведені в роботі положення.

У ході захисту курсової роботи задача студента — показати заглиблене розуміння питань конкретної теми, гарне володіння матеріалом по темі.

Оцінку «відмінно» отримують ті роботи, у яких містяться елементи наукової творчості, робляться самостійні висновки, дається аргументована критика і самостійний аналіз фактичного матеріалу на основі глибоких знань економічної літератури по даній темі.

Оцінка «добре» ставиться тоді, коли в роботі повно і усебічно висвітлюються питання теми, але немає належного ступеня творчості.

Оцінку «задовільно» студент отримує у випадку, коли не може відповісти на зауваження рецензента, не володіє матеріалом роботи, не в змозі дати пояснення висновкам і теоретичним положенням даної проблеми. У цьому випадку у студента має бути повторний захист.

Захист і оцінка курсової роботи — це підведення підсумків самостійної роботи студента й одержання права допуску до екзамену з політичної економії.

Кращі курсові роботи можуть бути рекомендовані на конкурс студентських наукових праць, використані для виступу на студентських конференціях, а також як реферати на семінарських заняттях.

Захищена курсова робота повертається на кафедру.

Додаток 1