Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода КПУ (укр, самая новая).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
100.02 Кб
Скачать

Вимоги до курсової роботи

При написанні курсової роботи студент повинен знати, які вимоги до неї будуть пред'явлені з боку викладача. Найважливішими з них є: високий теоретичний рівень (використання понять Конституційного права України, глибина розкриття теми, оптимальне співвідношення теоретичного і фактичного матеріалів, зв'язок теоретичних положень з життям); застосування багатообразних методів наукового дослідження (загальнонаукових, спеціальних); широке використання аналізу нормативно-правових актів; творчий підхід до написання роботи (використання оригінальних документів, матеріалів соціологічних досліджень, самостійність виводів і думок, наявність практичних рекомендацій); оформлення роботи (чітка структура, правильне оформлення бібліографічних посилань на документи і список літератури, акуратність виконання).

Курсова робота оформляється студентом з урахуванням вимог, що пред'являються до літературного оформлення наукової праці.

Оптимальний об'єм курсової роботи не повинен перевищувати 25-35 сторінок машинописного тексту, віддрукованого через 1,5 інтервалу (рукописний не більше 50 сторінок).

Структура курсової робота

Виходячи з об'єму курсової роботи, структура може бути наступною:

- титульний лист - 1 с.;

- зміст - 1 с.;

- вступ- 1-3 с.;

- основна частина, що складається з двох-трьох питань, - 20-30 с.;

- висновок-2-3 с.;

- список використаної літератури;

- додатки.

Зразок титульного листа, зміст курсової роботи представлені в додатках А, Б.

Зміст складається з назв розділів, підрозділів, пунктів роботи з вказівкою сторінок, їх початки. Заголовки розділів друкуються симетрично, прописними буквами без крапки в кінці. Заголовки підрозділів друкуються з абзаца (5 інтервалів) рядковими буквами, окрім першої прописної, без крапки в кінці. Перенесення слів в заголовках не допускаються. Підкреслювати заголовки не потрібно. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах всієї роботи і позначатися арабськими цифрами з крапкою в кінці. Кожен розділ друкується з нової сторінки. Введення і висновок не нумеруються. Сторінки в роботі нумеруються, включаючи список використаних джерел, додатки. Нумерація починається з титульного листа, але номер сторінки на нім не ставиться, тобто на сторінці "2'' розміщується зміст курсової роботи, а введення починається із сторінки "3". Номер ставиться у верхньому правому кутку сторінки. Зразок оформлення змісту приведений в додатку Б.

У вступі студент повинен обгрунтувати актуальність вибраної теми, стисло показати ступінь її розробленості, сформулювати конкретні завдання, які він збирається вирішувати в процесі роботи над вибраною темою.

У основній частині необхідно розкрити зміст питань плану. Їх розгляд повинен відповідати вимогам науковості, конкретності, довідності. Статистичні дані і результати соціологічних досліджень тільки піднімають рівень роботи. Кожен розділ повинен закінчуватися проміжними виводами.

Висновок містить коротке узагальнення отриманих в результаті дослідження виводів, практичні рекомендації і пропозиції, у тому числі і по вдосконаленню конституційно-правового регулювання.

У список літератури студент вносить тільки ті джерела і нормативно-правові акти, якими він користувався при написанні курсової роботи.

Список використаної літератури рекомендується розділити на три групи (нормативно-правові акти, список періодичних видань, навчальні посібники).

Порядок розташування джерел

1. Нормативно-правові акти розташовуються в хронологічному порядку їх ухвалення, Конституція України як Основний Закон виноситься на перше місце.

2. Література (список періодичних видань) дається в алфавітному порядку. Відомості про джерела, включені в список, необхідно давати відповідно до вимог ГОСТ 7.1-84. - Бібліографічний опис Введ. 01.01.86.- М.: Вид-во стандартів, 1984.- 75 с. Комменовано виклад цих вимог см.: Альберт Ю.В, Бібліографічне посилання: Довідник. - Київ: Наукова думання, 1983. - 250 с.

У додатки до курсових робіт виносяться таблиці, схеми. Додаток робиться студентом тільки в тому випадку, якщо воно доповнює зміст основних проблем дослідження.

Технічне оформлення курсової роботи

Робота оформляється тільки на лицьовій стороні білого паперу стандартного формату (210X297 мм). Кожна сторінка основного тексту і додатків повинна мати поля: ліве - 30 мм, верхнє - 20 мм до основного тексту, праве -10 мм, нижнее - 25 мм. На кожній сторінці друкується 28-32 рядки.

Відстань між заголовком і подальшим або попереднім текстом - не менше 2 рядків.

У курсовій роботі велике значення має правильне визначення абзаців, кожен з яких, як правило, говорить про нову думку автора. Абзацу повинні бути властиві єдина тема і логічна цілісність. Кожен абзац повинен починатися на видаленні 5 знаків (ударів по пробільній клавіші) від лівого поля по всій роботі.

Якщо в курсовій роботі автором приводиться цитата для підтвердження даних положень, то в її тексті повинні зберігатися всі особливості документа, з якого вона узята: орфографія, пунктуація, розстановка абзаців, шрифтові виділення. Цитата усередині тексту, як правило, полягає в лапки, всі цитати підтверджуються посиланням на першоджерело. Це повинне бути посилання. Як правило, використовуються підрядкові посилання, сторінки, що поміщаються внизу.

Слід правильно оформляти виноски. Тут можна використовувати два варіанти: виноски підрядкові і в рядку. Наприклад, підрядкова виноска:

1. Чиркин в.Е. Основи порівняльного державознавства. - М Артикул 1997 - С. 121.

Виноска в рядку робиться в квадратних дужках, де дається порядковий номер джерела в списку літератури і сторінка посилання. Наприклад [12, с. 121].

Керівництво курсовою роботою здійснюється таким чином:

викладач:

- консультує студента по вибраній темі, надає допомогу в осмисленні її змісту і виробленні найбільш прийнятного плану роботи;

—з'ясовує ступінь підготовленості студента до розробки вибраної теми і дає рекомендації по використанню обов'язкової і додаткової літератури;

- консультує за змістом, стилю і оформленню роботи;

- перевіряє курсову роботу, указує недоліки, неточності, обговорює спірні місця;

-пише короткий відгук.

Викладач допускає роботу до захисту в тому випадку, якщо вона відповідає пред'явленим вимогам по структурі, змісту і стилю викладу матеріалу, правильному бібліографічному оформленню посилань, списку нормативно-правових актів і літератури. Робота повинна бути написана або віддрукована, зброшурована.

Оцінка курсових робіт

Оцінка по курсових роботах виставляється у відомість і в залікову книжку студента, обгрунтування оцінки по кожному критерію окремо відбивається у відгуку на роботу студента.

Критерії оцінки курсових робіт студентів по дисципліні "Конституційне право України"

1. Визначення цілей роботи:

- чітко обґрунтовані в достатньому об'ємі - 11-8

- чітко визначені, обґрунтовані не повністю - 7-5

- визначені розпливчато, обґрунтовані слабо - 3-0

2. Розробка теми в науковій літературі і законодавстві:

- аналіз проведений на основі знання і осмислення світової і вітчизняної наукової літератури, Конституції і нормативно-правових актів 8

- аналіз проведений на основі хорошого знання тільки вітчизняної наукової літератури, Конституції і нормативно-правових актів - 7-5

- поверхневий аналіз вітчизняної літератури, Конституції і нормативно-правових актів - 5-0

- є окремі порушення, не дотримані терміни - 7-4

- є істотні відхилення від встановлених вимог . - 3-0

4. Отримані результати і їх новизна:

— обгрунтовані, заслуговують уваги пропозиції автора роботи (рекомендації про внесення пропозицій до існуючих нормативно-правових актів) - 11-8

- у роботі кваліфіковано використані розроблені іншими авторами підходи і рішення з даної проблеми - 7-4

- пропозиції автора неясні або відсутні - 3-0

Захист курсової роботи

Курсова робота може захищатися (публічно) перед студентською аудиторією, а може носити індивідуальний характер.

Процедура захисту складається з: короткого повідомлення студента про основний зміст роботи, виводи і рекомендації з проблеми; відповідей студента на питання і зауваження викладача; оголошення оцінки курсової роботи.

Курсові роботи оцінюються по 12-ті балльной системі (відмінно, добре, задовільно, незадовільно). При отриманні незадовільної оцінки студент повторно виконує роботу по новій темі або переробляє колишню.

Додаток А Зразок оформлення титульного листа курсової роботи

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ МИОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ім. В.Даля

ІНСТИТУТ ЮРИСПРУДЕНЦІЇ ТА МІЖНАРОДНОГО ПРАВА

КАФЕДРА КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА

КУРСОВА РОБОТА

з дисциплінИ "КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ"

ТЕМА:_____________________________________________________

Студента (ки) _____ курсу ______ групи

напряму підготовки__________________

спеціальності_______________________

__________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник ___________________________

____________________________________

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Національна шкала ________________

Кількість балів: __________Оцінка: ECTS _____

Члени комісії ________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали