Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК-бакалавр-Туризм.doc
Скачиваний:
130
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
960.51 Кб
Скачать

5.1. Зміст навчальної дисципліни

Поняття туристичної індустрії. Особливості пропозиції туристичного продукту на ринку. Форми пропозиції туристичних послуг. Особливості попиту на туристичному ринку. Методи оцінки ступеня задоволення попиту на туристичні послуги. Еластичність попиту на туристичний продукт по ціні: методика оцінки та характеристика. Інфраструктура туристичного ринку, характеристика її складових елементів, галузеві економічні відносини.

Сутність, склад пропозиції та обсягу реалізації туристичного продукту на туристичних підприємствах. Поняття, характеристика туристичного продукту: туристичні послуги та туристичні товари. Складові елементи туристичного продукту. Показники оцінки обсягу пропозиції послуг туристичних підприємств. Показники оцінки обсягу реалізації туристичних послуг туроператорів, турагентів, бюро подорожей та екскурсій.

Визначення обсягу надання послуг у точці беззбиткової діяльності, мінімальної та нормальної рентабельності.

Поняття економічних ресурсів і ресурсного потенціалу туристичних підприємств. Складові частини ресурсного потенціалу та взаємозв'язок у процесі надання туристичних послуг.

Показники ефективності використання ресурсів підприємств туристичної сфери.

Сутність матеріальних ресурсів туристичних підприємств. Основні елементи матеріальних ресурсів: основні фонди, оборотні фонди та матеріальна частина фондів обертання.

Економічна сутність товарних ресурсів. Показники ефективності використання товарних ресурсів.

Суть та основні елементи матеріально-технічної бази туристичних підприємств. Основні фонди підприємств туристичної сфери. Характеристика основних фондів туристичних підприємств. Види та оцінка вартості основних фондів туристичних підприємств.

Поняття виробничої потужності та пропускної спроможності засобів розміщення туристів. Особливості оцінки ефективності використання виробничої потужності та пропускної спроможності підприємств готельного господарства туристичних комплексів.

Матеріальні оборотні фонди та фонди обертання підприємств, особливості їх складу в туристичних підприємствах. Показники оцінки забезпеченості туристичних підприємств оборотними фондами та фондами обертання.

Поняття продуктивності, ефективності й якості праці в туризмі. Показники оцінки продуктивності праці працівників туристичних підприємств. Особливості визначення та оцінки рівня продуктивності праці на туристичних підприємствах.

Поняття фінансових ресурсів туристичних підприємств, їх склад та характеристика. Джерела формування фінансових ресурсів підприємств туристичної сфери.

Джерела та порядок формування основних і оборотних засобів туристичних підприємств, співвідношення внутрішніх та зовнішніх джерел їх формування.

Фінансові фонди туристичних підприємств, порядок їх формування і напрямки використання.

Показники оцінки ефективності використання фінансових ресурсів туристичних підприємств.

Доходи як економічна категорія та економічний показник. Економічна сутність доходів підприємств туристичної сфери, характеристика їх складу. Класифікація доходів підприємств туристичної сфери залежно від напрямів діяльності та відповідно до норм Національного стандарту бухгалтерського обліку. Особливості та джерела утворення доходів підприємств туристичної сфери. Комерційний дохід від надання послуг як головна складова доходів туристичних підприємств. Джерела формування комерційного доходу туроператорів та турагентів.

Економічна сутність поточних витрат туристичних підприємств. Класифікація поточних витрат підприємств туристичної сфери залежно від напрямів діяльності, функціонального призначення, за елементами витрат відповідно до норм Національного стандарту бухгалтерського обліку.

Поняття, склад та структура експлуатаційних витрат в засобах розміщення туристів. Поточні витрати турагентів та туроператорів.

Особливості визначення собівартості в засобах розміщення туристів. Експлуатаційна та повна собівартість послуг розміщення. Особливості визначення собівартості туристичного продукту.

Показники оцінки загального обсягу і рівня поточних витрат на туристичних підприємствах: абсолютні, відносні, показники ефективності.

Прибуток як економічна категорія та узагальнюючий показник економічної ефективності господарської діяльності підприємств туристичної сфери. Види та джерела утворення прибутку підприємств туристичної сфери. Економічні підходи до характеристики прибутку підприємства: залежно від виду діяльності, порядку визначення, методики оцінки, мети визначення. Поняття мінімального, цільового, нормального та максимального прибутку туристичних підприємств, методичні підходи до оцінки його розмірів.

Поняття рентабельності підприємств туристичної сфери. Показники вимірювання прибутковості та рентабельності туристичних підприємств.

Сутність системи оподаткування підприємств туристичної сфери. Класифікація обов'язкових платежів, що сплачують туристичні підприємства.

Особливості та порядок розрахунку на туристичних підприємствах окремих і податків та обов'язкових платежів. Характеристика бази оподаткування, податкових пільг та термінів сплати кожного виду податкового платежу в туристичних підприємствах. Спрощена система оподаткування: її сутність та механізм сплати єдиного податку.

Економічна природа та сутність ціни в ринковій економіці. Система і класифікація цін на товари і послуги споживчого ринку.

Види цін на послуги підприємств туристичної сфери. Суть та склад ціни туристичного продукту. Комплексність ціни туристичного продукту. Склад та структура ціни на окремі види туристичних послуг: на туристсько-екскурсійне обслуговування, на транспортне послуги (автобусні, залізничні, авіа тощо) та інші. Структура ціни туристичного продукту на одного туриста. Поняття та структура відпускної вартості одного туродня в туристичних підприємствах.

Механізм формування цін на послуги готельного господарства. Структура ціни на основні (послуги розміщення) та додаткові послуги підприємств готельного господарства, характеристика її складових елементів. Поняття та структура відпускної вартості одиниці послуги (одна людино-доба) проживання в засобах розміщення туристів.

Структурні елементи роздрібної ціни на інші послуги підприємств туристичної індустрії. Визначення повної собівартості, прибутку та податку на додану вартість у складі роздрібної ціни на інші послуги. Фактори, що впливають на їх величину.

Комерційні знижки і надбавки до роздрібних цін та умови їх застосування. Моделювання і калькулювання ринкових цін на основні, додаткові послуги та продукцію підприємств туристичної сфери.

Цінова політика підприємств туристичної сфери на національному та міжнародному туристичному ринку.

    1. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Балабанов И.Т. Экономика туризма : учеб. пособ. / И.Т. Балабанов, А.И. Балабанов. - М Финансы и статистика, 1999.

  2. Дядечко Л.П. Економіка туристичного бізнесу : навч. посіб. / Л.П. Дядечко. - К. : ІДУ, 2007. - 224 с.

  3. Козырев В.М. Экономика туризма / В.М. Козырев. - М. : Финансы и статистика, 2003.

  4. Ткаченко Т.І. Економіка готельного господарства і туризму : навч. посіб. / Т.І. Ткаченкс СП. Гаврилюк. - К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005.

  5. Ткаченко Т.І. Економіка готельного господарства і туризму : опорн. конспект лекцій Т.І. Ткаченко, СП. Гаврилюк, О.О. Каролоп. - К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006.

  6. Воронцова М.Г. Экономика туризма / М.Г. Воронцова. - М. : Альтпресс, 2003.

  7. Гуляев В.Г. Налогообложение в туризме.- М.ТІРИОР, 1998.

  8. Драчева Е.Л. Экономика и организация туризма. Международный туризм : учеб. пособ. / Е.Л. Драчева. - М. : КНОРУС, 2005. - 576 с.

  9. Ефимова О.П. Экономика общественного питания и гостиничного хозяйства / О.П. Ефимова, А.И. Ефимова ; под ред. Н.И. Кабушкина. - Мн. : ООО «Новое знание», 2003.

  10. Герасименко В.В. Основы туристического бизнеса : учеб. пособ. / В.В. Герасименко. -Одесса : Черноморье, 1997.

  11. Мазаракі А.А. Економіка торговельного підприємства / А.А. Мазаракі, Н.М. Ушакова, Л.О. Лігоненко. - К. : Хрещатик, 1999.

  12. Менеджмент туризма: Финансы и бухгалтерский учет в туризме : учебник. - М. : Финансы и статистика, 2001.

  13. Менеджмент туризма: Экономика туризма : учебник. - М. : Финансы и статистика, 2001.

  14. Туризм и гостиничное хозяйство : учеб. для студ. вузов, обуч. по спец. «Менеджмент» / под ред. А.Д. Чудновского. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : Юркнига, 2003.

  15. Филипповский Е.Е. Экономика и организация гостиничного хозяйства / Е.Е. Филип-повский, Л.В. Шмарова. - М. : Финансы и статистика, 2003.

  16. http://www.world-tourism.org

  17. http://www.travel-web.com

  18. http://www.travel.net

    1. Типові задачі та їх розв’язання

Задача 1

Встановіть рекламну ціну туру, розрахуйте плановий обсяг виручки та прибуток тур оператора за рік, за умови, що фірма реалізує 280 турів. Визначте рентабельність їх реалізації у відсотках до маржинального доходу і до планового обсягу виручки за такими даними (в розрахунку на один тур):

умовно-постійні витрати тур оператора - 240 грн.;

запланована величина маржі, встановлена на рівні 25%

до ціни “нетто” – 365 грн.;

комісійна винагорода турагентства – 6%.

Розв’язок

Обмежена собівартість туру = 365•100/25 =1460 грн.

Повна собівартість туру = 1460 + 240 = 1700 грн. (рекламна ціна).

Комісійна винагорода турагента (без ПДВ); 1460 • 6% / 100 = 87,6 грн.

Прибуток тур оператора (на 1 тур):

365 – 240 – 87,6 = 37,4 грн.

Сума прибутку тур оператора за рік ( від реалізації 280 турів):

37,4 •280 = 10472 грн.

Ціна туру (з врахуванням ПДВ з маржинального доходу):

1460 +365•1,2 = 1898 грн.

Плановий обсяг виручки за рік (від реалізації 280 турів):

1898•280 = 531440 грн.

Сума маржинального доходу тур оператора за рік від реалізації 280 турів (без ПДВ): 365•280 = 102200 грн.

Рентабельність реалізації турів у відсотках до маржинального доходу:

(10472•100)/102200 = 10,25%

Рентабельність реалізації турів у відсотках до планового обсягу виручки:

10472 •100/531440 = 1,97%.

Задача 2

Сума виручки туроператора від надання основних і додаткових послуг складає 15030 тис.грн. Вартість послуг чужих підприємств з виробництва туристичних продуктів і послуг -12030 тис.грн. Доходи від фінансової діяльності - 100 тис.грн., доходи від іншої операційної діяльності - 120 тис.грн. Умовно-постійні витрати туроператора - 1820 тис.грн. Сума обов’язкових платежів з прибутку - 50 тис.грн. Визначити чистий доход підприємства і чистий прибуток від фінансово-господарської діяльності, рівень маржі туроператора та рівень рентабельності у відсотках від чистого доходу підприємства.

Розв’язок

Сума маржинального доходу: Ма = 15030 - 12030 = 3000 тис. грн.

У тому числі ПДВ : 3000 : 6 = 500 тис. грн.

Рівень маржинального доходу туроператора:

(3000 - 500) : 12030*100% = 20,78%

Доходи від другої операційної діяльності без ПДВ:

120 - (120 : 6) = 100 тис. грн.

Чистий доход підприємства: 2500 + 100 + 100 = 2700 тис. грн.

Прибуток до оподаткування: 2700 - 1820 - 50 = 830 тис. грн.

Податок на прибуток: 830*25% : 100% = 207,5 тис. грн.

Чистий прибуток: 830 – 207,5 = 622,5 тис. грн.

Рівень рентабельності у відсотках до чистого доходу підприємства:

622,5/2700*100% = 23 %.

Задача 3

Визначити обсяг реалізації послуг туристичної фірми та мінімальну суму виручки для забезпечення беззбиткової діяльності у плановому сезонному періоді, використовуючи такі вихідні данні:

середня ціна туристичного продукту - 1800 грн., у т.ч.:

вартість виробничих послуг інших підприємств (яка включає цінові податки) - 1500 грн.;

сума умовно-постійних витрат туристичної фірми у плановому періоді - 100 тис. грн.

Розв’язок

Маржинальний доход від реалізації туристичного продукту у сумі: 1800-1500 = 300 грн.

в %: 300 * 100% = 20%

1500

Мінімальний обсяг виручки від реалізації туристичних продуктів у плановому сезонному періоді, який відповідає обсягу беззбиткової діяльності:

100 тис.грн. * 100% / 20% = 500 тис.грн.

Мінімальний обсяг реалізації туристичних продуктів (путівок):

500 тис.грн. / 1,8 тис грн.. = 278 (путівок)

Задача 4

Доход туристичного комплексу від основних і додаткових послуг у звітному періоді склав 10500 тис.грн. та збільшився в порівнянні з минулим роком на 2300 тис.грн. Середня облікова чисельність робітників туристичного комплексу збільшилась на 4 чол. і складає 254 чол. Визначити вплив зміни чисельності робітників, обсяг послуг, що пропонуються, і цінового фактора на зміну продуктивності праці одного робітника туркомплексу, враховуючи, що індекс інфляції в порівнянні з минулим роком складає 12.

Розв’язок

Продуктивність праці минулого та звітного років у цінах відповідних років:

- минулий рік: (10500 - 2300) : 250 = 32,8 тис. грн.;

- звітний рік: 10500 : 254 = 41,3 тис. грн. Продуктивність праці звітного року у цінах минулого року:

10500 : 1,2 : 254 = 8750 : 254 = 34,45 тис. грн.

Вплив інфляції на продуктивність праці:

41,4 - 34,45 = +6,89 тис. грн.

Вплив динаміки доходу (у порівняльних цінах):

8750 - 8200 : 254=550 : 254 = +2,16 тис. грн.

Вплив змін облікової чисельності:

8750 : 254 - 8750 : 250 = -0,55 тис. грн.

Загальний вплив факторів на динаміку продуктивності праці:

+6,89 + 2,16 - 0,55 = 8,5 тис. грн.

Перевірка: 41,3 - 32,8 = 8,5 тис. грн. (25.91%)