Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
463.36 Кб
Скачать

27. Релігія давніх слов'ян.

Світосприймання слов'ян було своєрідним. Воно формувалося під впливом власної релігійної системи, соціального розвитку суспільства, зовнішніх зв'язків, військових походів. Ігумен Данило, сучасник Володимира Мономаха, уклав періодизацію слов'янського язичництва та зробив спробу дати її системний виклад: 1. Культ «упирів» та «берегинь» - дуалістичний аналіз злих і добрих духів. 2. Культ землеробських богів «Рода» і «Рожаниць». У них уособлюється поєднання первинної форми матерії, «небесної» (Сварога) та «земної» (Рожаниць, матері-землі). 3. Культ Перуна, бога грому і блискавок, бога війни, покровителя воїнів та князів.

Із середини 2 тис. до н.е., пройшовши кілька стадій, оформився слов'янський етнічний масив -від першої віри в жіночі божества Сварога-Рода до вищої фази -сформованої віри. Цей період так званої воєнної демократії характерний високим рівнем розвитку суспільства та соціальними потрясіннями. Однак при цьому не переривалися, а навіть активізувалися торгові зв'язки, спостерігалося культурне піднесення. У степах на курганах встановилося чимало кам'яних фігур, що зображали воїна як охоронця роду, племені з турячим рогом у руці, гривною на шиї, зброєю біля пояса. Ці зображення, вірогідно, були присвячені Велесу, богу достатку, а, можливо, Дажбогу, богу Сонця та врожаю, адже в більшості скульптур обличчя нагадують коло, схоже на Сонце. Вироблялася світоглядна дуалістична система, побудована на одночасному баченні «свого видимого -чужого -невидимого» , пов'язані з понятям вічного і нескінченного.

Удосконалювалася система землеробства -від підсічного до орного. Волхви почали розробляти аграр –но магічні календарі, де узагальнювали великий досвід поколінь, визначали найоптимальніші терміни сільськогосподарських робіт, брали до уваги періоди дощів, максимально корисні для ярових.

У народі широко побутували амулети, обереги. Кожне поселення мало своє святилище —капище . Воно вписувалось у формі кола. Слов'янське язичництво як сформована релігія вийшло на найвищі рівні сприй­няття суспільством. Воно відповідало особливостям світогляду народу, тому посіло у 9-Ю ст. місце державної релігії Київської Русі.

Отже, наприкінці 1 тис. н.е. процес консолідації східних слов'ян відбувається майже на всій території сучасної України. Пам'ятки східнослов'янських культур 8-9 ст. засвідчують, що в останніх склалися передумови для переходу до феоддльної держави. Язичницька релігія східних слов'ян із розвиненими культами, міфологією також характеризує суспільство, яке вже вийшло за межі первісної ідеології і в якому язичництво було не лише релігією, а й цілісною системою уявлень про навколишній світ, основні явища природи, космос, тобто містило в собі й позитивні знання.

Досягнення слов'янських народів у господарській /(імльності, багата і різнопланова народна творчість, мораль, героїчна боротьба за незалежність з кочівниками, поступове об'єднання в єдиній держані -Києській Русі -сприяли розвитку своєрідної неповторної матеріальної та духовної культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]