Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1ISTORIYa_PEDAGOGIKI_SEMINARS_KI_ZANYaTTYa.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 13 Розвиток педагогічних теорій у Росії та Україні кінця XIX - початку XX ст.

Мета: Ознайомлення з розвитком педагогічних теорій у Росії к. XIX – поч. XX ст.

Завдання:

  1. Заповніть таблицю.

Діяч

Роки плідної діяльності

Особливості внеску у розвиток педагогічної культури

  1. Розкрийте систему роботи дитячого садка за методом Є.І. Тихеєвої (на основі праці „Сучасний дитячий садок, його значення й обладнання”).

  2. Розкрийте погляди Л.К. Шлегер на роль гри і навколишнього середовища в організації педагогічного процесу в дитячому садку.

  3. Зробіть цитатні виписки з твору М.Х. Свєтницької „Наш дитячий садок” щодо організації діяльності дитячих садків.

  4. Діяльність Фребелівського товариства (Київ, 1907). Пропагандистська і організаторська діяльність Київського товариства народних дитячих садків (1907).

Питання для обговорення:

  1. Основні педагогічні теорії к. XIX – поч. XX ст. (В.П.Вахтєров, Д.І.Тихомиров, П.В.Каптерев, К.М.Вентцель, Х.Д. Алчевська).

  2. Створення народних дитячих садків у XX ст. Діяльність педагогічних товариств сприяння дошкільному вихованню.

  3. П.Ф.Лесгафт про основи сімейного виховання.

  4. Педагогічні погляди Н.Д. Лубенець.

  5. Питання теорії та практики дошкільного виховання в дослідженнях діячів дошкільного виховання початку XX ст. (Л.К.Шлегер, М.Х.Свєнтицька, Є.І.Тихеєва).

Література:

  1. История дошкольной педагогики /Под ред. Л.Н. Литвина. – М., 1989.

  2. Костантинов Н.А., Медынский Е.Н., Шабаева М.Ф., История педагогики, - М.: Педагогика, 1982.

  3. Мчедлидзе Н.Б., Лебеденко А.А., Гребенщекова Е.А. История дошкольной зарубежной педагогики. Хрестоматия. – М., 1974.

  4. Хрестоматія з історії дошкільної педагогіки: Навч. посібник /За заг. ред. З.Н. Борисової. – К.: Вища школа, 2004. – 511 с.

Методичні вказівки

Під час вивчення даної теми важливим є розкриття основних педагогічних теорій к. XIX – поч. XX ст., характеристика педагогічних поглядів В.П.Вахтєрова, Д.І.Тихомирова, П.В.Каптерева, К.М.Вентцеля, Х.Д. Алчевської та ін. Рекомендуємо оформити вивчене у таблицю.

У цей період створюються народних дитячих садків, починають свою діяльність Фребелівське товариство (Київ, 1907), Київське товариство народних дитячих садків (1907). Важливо ознайомитися з їхньою пропагандистською й організаторською діяльністю.

Заслуговують на увагу педагогічні погляди і практична діяльність по дошкільному вихованню Є.І.Тихеєвої. Вона у своїй творчості дотримувалася ідеї єдності і наступності виховання дітей в сім'ї, дитячому садку і школі. Рекомендуємо виписати основні положення системи роботи дитячого садка за методом Є.І.Тихесвої, розглянути дидактичний матеріал і погляди педагога на сенсорне виховання.

Ідея вільного виховання знайшла своє відображення в педагогічній системі Л.К.Шлегер. Розкрийте погляди педагога на роль гри і навколишнього середовища в організації педагогічного процесу в дитячому садку.

Рекомендації щодо організації діяльності дитячих садків у цей період також розробила М.Х. Свєтницька у своєму творі „Наш дитячий садок”. Випишіть основні положення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]