Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
n1.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
5.32 Mб
Скачать

1.2. Цивільна оборона деяких зарубіжних країн

Цивільна оборона як система виникла в роки Першої світової війни з появою авіації. З розвитком озброєння, яке ство­рило можливість загрози нанесення ударів по адміністративних центрах, промислових підприємствах, життю населення, розви­валася і удосконалювалася Цивільна оборона.

Створення і застосування ядерної зброї під час Другої світової війни дало імпульс у розвитку Цивільної оборони, що завершив­ся прийняттям у 40-50 рр. законів з Цивільної оборони в більшо­сті промислово розвинутих країнах.

У зарубіжних країнах Цивільна оборона, як система стратегі­чного забезпечення життєдіяльності держав, призначена для ви­конання завдань, спрямованих на захист населення й економіки країни від надзвичайних ситуацій, а також для проведення ряту­вальних та інших невідкладних робіт (РІНР) у вогнищах уражен­ня і районах лих.

В останні роки, особливо після Чорнобильської катастрофи, у країнах Заходу й інших розвинутих країнах увага урядів стала зо­середжуватися на вирішенні питань з попередження і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного ха­рактеру.

В цих країнах головними завданнями Цивільної оборони ста­ли створення і підготовка сил і засобів, необхідних для забезпе­чення безперервного державного управління, захисту населення і життєво важливих секторів економіки в різних умовах надзви­чайних ситуацій.

На сьогоднішній день майже у всіх країнах прийнятий терито­ріально-виробничий принцип побудови і функціонування систе­ми ЦО, до складу якої входять:

  • органи управління;

  • системи зв'язку, оповіщення, радіаційної розвідки і дози­метричного контролю;

  • розроблені плани евакуації і розосередження населення;

  • система захисних споруджень;

  • запаси продовольчих, сировинних і матеріальних цін­ностей;

  • сили і засоби Цивільної оборони — як штатні, так і добро­вільні.

Організаційна структура національних систем Цивільної обо­рони в більшості зарубіжних країн має багато спільного і розви­вається в напрямку подальшої уніфікації.

Розглянемо структуру і завдання Цивільної оборони деяких країн, що представляють інтерес для побудови і функціонування Цивільної оборони України.

1.2.1. Цивільна оборона Росії

За минулі десять років Міністерству з надзвичайних ситуацій Російської Федерації вдалося об'єднати сили і засоби рі­зних міністерств, у тому числі сили і засоби пожежної служби МВС Росії, державну систему попередження і ліквідації надзви­чайних ситуацій.

До складу МВС входять війська ЦО (з рятувальниками, авто­мобільними, авіаційними, інженерними, протихімічними підроз­ділами), штаби з питань Цивільної оборони і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пошуково-рятувальні служби.

Міністерство має в безпосередньому підпорядкуванні спеціа­льні військові формування: центральний аеромобільний рятува­льний загін, авіаційне підприємство і національний корпус над­звичайного гуманітарного реагування.

Підготовка кадрів проводиться в спеціалізованих навчаль­них закладах. Наукові і конструктивні розробки в галузі техні­

ки і технології здійснюються в Науково-дослідному інституті

ЦО НС.

Робота з попередження стихійних лих і техногенних катаст­роф будується на основі моніторингу і прогнозів, які проводяться в науково-дослідних інститутах, аналітичних службах і лабора­торіях, що належать різним відомствам.

Відповідно до російського законодавства Міністерство з НС при виникненні лих і катастроф має можливість одержати сили і засоби інших відомств — міліцію, медичні частини, будіве­льні і транспортні організації. Для ліквідації наслідків великих катастроф залучаються державні фінансові і матеріальні ре­сурси.

Для надання допомоги іншим державам у проведенні рятува­льних робіт використовуються такі формування, як Центральний аеромобільний рятувальний загін, експедиційний госпіталь, ав­томобільна колона, авіаційне підприємство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]