Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методические рекомендации ГО.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо організації та проведення «Дня цивільної оборони» у закладах освіти

«День цивільної оборони» є навчально-практичним заходом, що пла­нується і проводиться з учасниками навчально-виховного процесу на­прикінці навчального року.

За своєю структурою він поєднує об'єктове тренування керівних, педагогічних працівників, допоміжного складу гімназії, навчально-виховну роботу з учнями відповідно до змістовних частин стандарту середньої освіти з питань безпеки життєдіяльності.

Об'єктові тренування є завершальним етапом підготовки гімназії до вирішення завдань з ЦЗ. Вони плануються і проводяться на підставі Положення про Цивільну оборону України та Порядку здійснення підго­товки населення на підприємствах, установах, організаціях до дій у НС.

Об'єктові тренування проводяться з метою досягнення зла­годженості у роботі керівного та командного начальницького складу, формувань працівників, учнів та об'єкта в цілому при виконанні за­ходів із запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, відновлення життєдіяльності об'єкта та про­ведення заходів з ЦЗ.

Мета тренування для керівного складу:

  • вдосконалення методів узагальнення і аналізу даних про обста­новку, що виникла під час надзвичайної ситуації;

  • надання практики у оперативній розробці обґрунтованих пропо­зицій для прийняття рішень;

  • навчання у практичному прийнятті більш доцільних рішень від­повідно до обстановки;

  • вміння своєчасно доводити завдання до виконавців та здійсню­вати контроль;

  • практичне вивчення прийомів і способів проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.

Мета тренування для командно-начальницького та особового складу:

  • практична перевірка реальності планів щодо приведення форму­вань у готовність до дій за призначенням;

  • формування практичних навичок у діях формувань під час вико­нання завдань за призначенням;

  • злагодження формувань у штатній структурі, засвоєння принци­пів застосування техніки та використання приладів під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Мета тренування для працівників гімназії:

• відпрацювання за обсягом та змістом Програми загальної підго­товки населення до дій у НС, порядку дій виробничого персоналу від­повідно до календарного плану основних заходів при загрозі і виник­ненні прогнозованих НС;

  • формування практичних навичок щодо дій за повідомленнями і сигналами цивільної оборони, при проведенні евакуаційних, проти­пожежних і медико-санітарних заходів;

  • участь у проведенні комплексу робіт по зменшенню наслідків НС.

Залежно від тематики й обсягів навчання з предметів «Основи здоров’я», «Основи БЖД» та «Захист Вітчизни» з учнями в «День ЦО» проводяться:

1. У початкових класах:

вікторини, рольові ігри з ОБЖД, змагання, до програми яких включаються від одного до кількох вправ щодо руху з нескладними перешкодами, завдань з розпізнання небезпечних явищ та подій, по­дорожі в «Країну дорожніх знаків», малюнки та тему небезпечних або нестандартних життєвих ситуацій, театралізовані покази про безпечну поведінку на вулиці та вдома, переглядом відеоматеріалів, що висвіт­люють питання НС. Відпрацьовуються дії по класах за сигналами оповіщення та повідомленнями штабу цивільної оборони гімназії. До проведення занять у початкових класах можуть залучатися підготовленні учні Старших класів.