Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Files-292GF6mOh4.2838.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
88.06 Кб
Скачать

3.Методи та моделі прийняття рішень

Використання моделі, часто є необхідним в управлінні, що обумовлено неможливістю проведення експериментів в реальному житті.

Використовують типові моделі прийняття рішень, до яких відносять: 1)моделі теорії ігор - використовують для прогнозування реакції конкурентів на управлінське рішення організації; 2)моделі теорії черг – для визначення оптимальної кількості каналів обслуговування; 3)моделі управлення запасами - використовують для визначення часу розміщення замовлень на ресурси та обсяги цин замовлень; 4)моделі лінійного програмування використовуються для визначення оптимального засобу розподілу ресурсів за наявністю конкуруючих потреб; 5)імітаційне моделювання - використовується для аналізу ситуацій, в яких потрібно враховувати вплив великої кількості факторів зі складними зв’язками між цими факторами; 6)економічний аналіз – використовується для визначення прибутку на інвестований капітал періоду окупності проекту та визначення точки беззбитковості.

Існує 3 типи моделей: 1)фізична - представляє об’єкт дослідження за допомогою зростання або убивання копії оригінала (зданія, автомобілі; молекули); 2)аналогова - поводе себе, як реальний об’єкт, але не виглядає як він (рисунок организации, график соотношения объема продажи к прибыльности); 3)математичні - використовуються символи для опису поведінки об’єкта.

Методи прийняття рішень є спрощеними різновидами моделювання: 1)платіжна матриця: Побудова платіжної матриці полягає у тому, що необхідно обрати ту альтернативу, яка дає максимальне математичне очікування прибутку. Прибуток залежить від деяких випадкових дій, впливати на які менеджмент не може, тому він обирає ту альтернативу, математичне очікування зиску від якої – максимальне.

Дерево рішень – це метод який базується на схематичному уявлені проблеми прийняття рішень. Два типи гілок: 1)гілка рішення - це точка в якій рішення приймає менеджмент; 2)гілка шансу - це точка, результат в якій залежать від випадкових подій.

Для побудови рішень необхідно зобразити всі можливі варіанти рішень, які може прийняти менеджмент та всі можливі наслідки цих рішень.

Обирається те рішення, середнє очікування значення прибутку в якому найбільше.

Комунікація

  1. Комунікація та ефективність управління

  2. Комунікаційний процес

  3. Міжособистні комунікації

  4. Організаційні комунікації

1.Комунікація та ефективність управління

Комунікації відносяться до пов’язуючих процесів.

Комунікація - це обмін інформацією, в процесі якого керівник отримує необхідні данні ефективного управління організації та сповіщає членів організації про прийняття рішення.

Від ефективних комунікацій залежить оперативність, якість, результативність прийняття рішень.

Види комунікацій: 1)комунікації організації та зовнішнього середовища. Для комунікації зі споживачами використовують рекламу та інші засоби прасування продукції. Для комунікації з державними органами - за допомогою звітів. З громадкістю використовують засоби створення іміджу організації → спонсорства. З профспілковими організаціями використовують прямі переговори за заключеням трудових угод.

2)

а)до гори - передача інформації керівництву; б)йдуть до низу - керівник передає інформацію про плани організації, рекомендації та побажання, правила та процедури виконання роботи; 3)комунікація керівник-підлеглий: займає три третини від комунікації керівника; 4)комунікація керівник-робоча група; 5)комунікація між підрозділами організації (горизонтальні) - цей вид, сприяє згуртованості членів організації та координації виконання роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]