Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.doc
Скачиваний:
312
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
213.5 Кб
Скачать

1.3. Правові форми та методи виконання функцій

Функції держави здійснюються у визначених формах і визначених методах. Форми здійснення функцій державице спеціальні сторони її діяльності, за допомогою яких реалізується державні функції. За правовими наслідками названі форми поділяються на правові і не правові (організаційні ).

Правові форми – це такі види здійснення функцій держави, які тягнуть за собою правові наслідки.

Види правових форм здійснення функцій держави:

– правотворча;

– виконавчо - розпорядча;

– правоохоронна;

– правозастосовна;

Правотворча – відображається у діяльності держави з підготовки і прийняття нормативно – правових актів та інших джерел права.

Виконавчо – розпорядча - характеризується діяльністю держави та її органів з оперативного застосування, виконання, використання та додержання правових норм у процесі організації здійснення державних функцій.

Правоохоронна – виявляється в організації охорони правових норм від правопорушень, у контролі й нагляді за здійсненням законності, дисципліни та правопорядку.

Правозастосовна – застосування правових норм і винесення обов’язкових для виконання індивідуально – правових рішень.

Не правові форми (організаційні) – це специфічні види фактичної діяльності, які не тягнуть за собою правових наслідків.

Види не правових форм:

– організаційно – регламентуюча;

– організаційно – економічна;

– організаційно – контролююча;

– організаційно – виховна.

Організаційно – регламентуюча – добір, розстановка, виховання та визначення ефективності діяльності кадрів у сфері здійснення державних функцій.

Організаційно – економічна – організація матеріально – технічного забезпечення, здійснення державних функцій.

Організаційно – контролююча – організація недержавного контролю у сфері здійснення державних функцій.

Організаційно – виховна - організація виховання, пропаганди, агітації, інформації та іншого забезпечення виховного впливу на населення.

Форми здійснення функцій характеризують зв'язок держави з правом як одним з основних засобів володарювання. Через право держава проводить у життя свої функції, свої економічні, політичні, ідеологічні задачі.

Методи здійснення державних функцій – це засоби, способи та прийоми, за допомогою яких здійснюються спеціальні види діяльності держави з реалізації її функцій .

Види методів здійснення функцій держави:

– правотворчі;

– виконавчо – розпорядчі;

– правоохоронні;

– організаційної діяльності держави із здійснення функцій.

1) дослідити сучасні функції держави;

Метод правотворчої діяльності держави – це засоби, прийоми і способи підготовки, прийняття і оприлюднення законів та інших нормативно – правових актів, що забезпечують здійснення державних функцій.

Виконавчо – розпорядчої – це засоби прийоми і способи здійснення виконавчо – розпорядчої діяльності у сфері реалізації функцій держави.

Правоохоронної – засоби, прийоми і способи правоохоронної діяльності відповідних державних органів .

Організаційної – засоби, прийоми і способи здійснення організаційного виду діяльності із забезпечення реалізації державних функцій. До них відносять: програмування, прогнозування, дослідження, здійснення оперативного аналізу та ін. [17, с. 65].

Висновки до розділу 1

Діяльність держави широка і різноманітна. Для того щоб охопити, охарактеризувати її в цілому, потрібен високий рівень наукової абстракції і відповідні цьому рівню поняття. Вони дозволяють побачити, що з моменту виникнення і до теперішніх днів задачі держави не залишаються не зміненими. Одні здійснюються до кінця, на зміну їм приходять інші, більш складні.

У майбутньому будуть виникати і нові функції, а разом з ними і певні труднощі, які необхідно буде вирішувати.

Аналіз соціальної діяльності, правових актів, теорії держави і права дозволяє зробити висновок про те, що сучасна Україна має такі функції: забезпечення трудової зайнятості населення, культурно-виховна функція, комунікаційна функція, забезпечення функціонування державного сектора економіки, організація функціонувати недержавним сектором економіки, організація збору податків, забезпечення здійснення суверенітету народу, забезпечення суспільної консолідації, ідеологічна виховна функція, підтвердження екологічної рівноваги, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи; охорона прав і свободи особи; соціальний захист населення, подолання надзвичайних ситуацій; забезпечення збереження генофонду українського народу; забезпечення економічної безпеки; участь в рішенні міжнародних соціальних проблем; культурне співробітництво з іншими державами, культурне співробітництво з українцями, що проживають за межами України; участь в рішенні глобальних економічних проблем, економічне співробітництво з іншими державами і участь в організації міжнародного правопорядку; участь в охороні прав; свобод особи на міжнародній арені; забезпечення обороноздатності держави, участь у підтримці міжнародного правопорядку, участь у міжнародній охороні природного середовища.

Таким чином, з розглянутих нами функцій, ми бачимо, що держава є не тільки апаратом придушення, представником інтересів пануючого класу, але й організацією що виражає інтереси всього суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]