Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК міжнародне приватне право.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
402.94 Кб
Скачать

Модуль 2

Тема 5. Правовий статус фізичних осіб

Правові засади регулювання статусу фізичних осіб у міжнародному приватному праві. Обставини, що впливають на визначення правового статусу фізичних осіб. Загальні та спеціальні правові принципи визначення правового статусу фізичних осіб. Основні міжнародно-правові документи щодо прав і свобод фізичних осіб. Визначення понять «іноземець», «іноземний громадянин», «особа без громадянства».

Правові режими що надаються іноземцям для реалізації їх прав і свобод. Зміст національного правового режиму. Режим найбільшого сприяння. Недискримінаційний режим.

Визначення право- та дієздатності іноземців. Застосування особистого закону фізичної особи для визначення її правосуб’єктності.

Правовий статус іноземців в Україні. Застосування національного режиму для визначення правового статусу іноземців в Україні. Положення основних нормативно-правових актів України щодо правового становища іноземців. Юридична відповідальність іноземців в Україні.

Основні питання правового статусу громадян України за кордоном. Роль консульських установ України за кордоном для захисту прав і свобод українських громадян.

Поняття подвійного громадянства. Правовий статус біпатридів. Причини виникнення стану подвійного громадянства. Особливості дипломатичного і консульського захисту біпатридів.

Тема 6. Правове становище юридичних осіб

Поняття та ознаки юридичної особи. Юридичні особи публічного та приватного права. Особистий статут юридичної особи. Державна належність юридичної особи. Місцезнаходження юридичної особи. Принципи визначення «національності» юридичної особи.

Види діяльності іноземних юридичних осіб на території України. Особливості здійснення концесійної діяльності на території України. Представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності. Загальна характеристика порядку реєстрації представництв іноземних юридичних осіб в Україні.

Регулювання діяльності українських юридичних осіб за кордоном з боку: національного законодавства України, статутних завдань, законодавства іноземної держави, міжнародних угод.

Поняття та ознаки транснаціональної корпорації. Види транснаціональних корпорації. Основи правового регулювання діяльності транснаціональних корпорації.

Тема 7. Право власності у міжнародному приватному праві

Загальна характеристика міжнародних договорів та внутрішньодержавного законодавства щодо регулювання інституту власності. Особливості регулювання відносин власності на об’єкти нерухомості. Порядок набуття права власності іноземними громадянами та юридичними особами за законодавством України. Об’єкти, які не можуть перебувати у власності іноземних громадян, держав та юридичних осіб на території України.

Питання поділу об’єктів права власності на рухоме і нерухоме майно за законодавством різних країн. Зміст права власності, форми та умови переходу права власності.

Модуль 3

Тема № 8 Зовнішньоекономічні договори (контракти)

Визначення зовнішньоекономічного договору (контракту) за законодавством України. Характеристика нормативної бази що регулює питання зовнішньоекономічних договорів. Визначення країни, згідно правової системи якої буде відбуватися правове регулювання відносин пов’язаних із конкретним зовнішньоекономічним договором.

Основні положення зовнішньоекономічного договору (контракту) за законодавством України. Права і обов’язки сторін зовнішньоекономічного договору (контракту). Структура зовнішньоекономічного договору (контракту).

Порядок реєстрації зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Види зовнішньоекономічних договорів, що підлягають реєстрації. Документи необхідні для реєстрації зовнішньоекономічних договорів.

Міжнародний договір купівлі-продажу. Загальна характеристика Віденської конвенції про міжнародний договір купівлі-продажу 1980 р. Договори до яких не може бути застосована Конвенція. Права та обов’язки сторін міжнародного договору купівлі-продажу.