Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poyasnyuvalna_zapiska_2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
15.14 Mб
Скачать

2 Створення композиції

2.1 Обґрунтування вибору сюжету та змісту роботи

Створення картини – це напружена, тривала за часом робота. Вона

починається з задуму, який являється як би фундаментом, основою твору. Витоки його виникнення складні, багатоманітні, індивідуальні, тут зливаються життєвий досвід, внутрішній світ художника, його ідейні позиції, художні вподобання і особисті враження. 9

Робота має бути направлена на створення образного, наповненого, емоційного, змістовного твору. Необхідно пам’ятати, що головним є зміст картини, а засоби, що використовуються мають допомагати у розкритті задуму.

При створенні будь-якої роботи треба ретельно продумати її композицію, яка надає роботі цілісність та єдність задуму і техніки виконання.Крім того, з її допомогою морально-мистецькі погляди автора отримують гармонійне втілення. А тому, слід розрізняти взаємодію двох понять: сюжет і зміст.

Під сюжетом розуміють те, що безпосередньо зобразив майстер у своєму творі. Сюжет – це основа форми твору, а зміст – це значення всього зображеного, те, яке змістове навантаження воно несе.

Для своєї роботи я обрала такий сюжет: засніжена місцевість, палаюче опудало Зими і люди, що бігають та веселяться навколо нього. Опудало Зими - головний символ Масляної. Я вирішила показати не традиційне, стародавнє святкування, а таке, яким воно буває зараз: молодь, одягнута в звичайний одяг, збирається за містом, влаштовує змагання, святкує закінчення зими, зустрічає весну.

Рух іде по колу, завдяки цьому рухові всі фігури є об’єднаними. Цьому допомагають також жести, погляди, а частина людей навіть тримається за руки.

2.2 Лінійно – площинне рішення

Розвиток сюжету засобами образотворчого мистецтва потребує знання композиційних основ, інакше матеріал спостережень залишиться нереалізованим в художній формі. В результаті складається задум художника і більш-менш конкретне уявлення про формальні засоби картини, включаючи її конструкцію. В задумі (так званому пластичному мотиві) зазвичай бувають закладені основи художнього образу, його новизни і потенційні можливості подальшої розробки. Новизна пластичного мотиву відображає не тільки нове явище в житті, але і новий сюжет. Це нове явище може зацікавити багатьох художників, і, якщо вони зупиняться на одному сюжеті, їм не уникнути одноманітності, штампа.

Початкові композиційні ескізи повинні відповідати таким вимогам, як наявність конструктивної ідеї і контрастів. Конструктивна ідея, що лежить в пластичному мотиві, підказує місце сюжетно-композиційного центру, в якому зосереджується головне в змісті картини. інакше матеріал спостережень залишиться нереалізованим в художній формі. В результаті складається задум художника і більш-менш конкретне уявлення про формальні засоби картини, включаючи її конструкцію.

Методи графічного рішення композиції можуть найрізноманітнішими. Найпростішим є лінійне рішення композиції, яке я використовувала для створення своєї композиції з самого початку. Для лінійно-площинного рішення характерне: окресленість виразними контурами, чіткі та ритмічні лінії, умовні способи побудови зображуваного. Мета такої роботи - розміщення предметів у просторі.

Я почала свої пошуки з лінійних начерків і зробила їх немало, перш ніж знайшла відносно вдале композиційне рішення (Рисунок 2.1). Опудало Зими розміщене по золотому перетину. Великі фігури людей, рухаючись по колу, ритмічно чергуються з маленькою фігуркою собачки. Також у ескізі є статичні та динамічні елементи.

Рисунок 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]