Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ps

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
562.63 Кб
Скачать

Окрім того, що галузі правової статистики взаємопов’язані, існує зв’язок правової статистики і з науками кримінально-правового, цивіль- но-правового та адміністративно-правового циклів. Студентам необхідно з’ясувати, як саме пов’язані галузі правової статистики з іншими правовими науками.

Правова статистика має велике значення для вирішення проблем при розбудові правової держави. Говорячи про значення правової статистики, необхідно підкреслити її роль у законотворчому процесі та координації діяльності правоохоронних органів. Велике значення мають зокрема дані кримінально-правової статистики для вивчення і попередження злочинності. Також слід зупинитися на тому, що правова статистика тісно пов’язана з усіма науками кримінально-правового, цивільно-пра- вового та адміністративно-правового циклів, а результати статистичних досліджень широко застосовуються ними при вирішенні завдань.

У результаті вивчення цієї теми студенти повинні знати: загальні положення про ведення документів первинного обліку у правоохоронних органах; правила єдиного обліку злочинів та осіб, що їх вчинили; види документів первинного обліку в судових та правоохоронних органах; порядок заповнення і подання документів первинного статистичного обліку органами дізнання та попереднього слідства; вміти характеризувати, як ведеться облік і звітність у судових органах.

Питання для самоконтролю

1.Дайте визначення предмета правової статистики.

2.Що є метою правової статистики?

3.Що характеризують показники кримінально-правової статистики?

4.На які розділи поділяється кримінально-правова статистика залежно від стадій кримінального процесу?

5.Яке значення мають дані правової статистики для управління правоохоронними органами?

6.Які документи первинного обліку в правоохоронних органах ви знаєте?

7.Які документи належать до документів первинного обліку в судових органах?

8.Якими органами розробляються форми статистичної звітності про розгляд судами справ?

9.Який порядок заповнення статистичних карток щодо злочинів та осіб, що їх вчинили, органами дізнання та досудового слідства?

10.Правила ведення Журналу обліку злочинів, кримінальних справ і осіб, які вчинили злочини.

Література: 4; 5; 7, с. 22–23; 8, с. 18–21; 9, с. 37–42, 53–56; 12, с. 8–11.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

11

ТЕМА 3. СТАТИСТИЧНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Студенти повинні вміти розрізняти такі категорії, як об’єкт статистичного спостереження (суспільні процеси та явища, які підлягають статистичному дослідженню), одиниця спостереження (джерело інформації у процесі спостереження, тобто первинний заклад або установа, від якої одержують необхідні статистичні дані) та одиниця статистичної сукупності (первинний елемент об’єкта спостереження, який існує в дійсності і ознаки якого реєструються).

Організаційними формами спостереження є звітність і спеціально організоване спостереження. Студенти повинні вміти характеризувати їх суттєві риси. За видами статистичні спостереження можуть бути різними. Так, за повнотою охоплення одиниць сукупності статистичне спостереження буває суцільним і несуцільним. У свою чергу, серед несуцільних спостережень також виділяються види: спостереження основного масиву, монографічне, вибіркове. За такою ознакою, як час реєстрації, статистичні спостереження поділяються на поточні та перервні. Перервні можуть бути періодичними та одноразовими.

Слід зазначити, що розробка плану статистичного спостереження обов’язково включає програмно-методологічні та організаційні питання його проведення. Серед програмно-методологічних питань спостереження важливе місце займає розробка програми. Програма спостереження – це перелік питань, на які треба одержати відповіді при даному статистичному спостереженні. Це система показників, яка всебічно характеризує об’єкт дослідження.

Перш ніж скласти проект програми статистичного спостереження, студентам необхідно визначити мету спостереження, об’єкт спостереження, одиницю спостереження та одиницю сукупності.

Відомості, які необхідно зібрати в процесі спостереження, краще за все подавати у вигляді статистичного формуляра (анкета, бланк, опитний лист тощо). У заголовку формуляра повинно бути вказано, де він заповнюється (одиниця спостереження), далі перераховуються облікові ознаки. Іншими словами, це перелік питань, на які необхідно отримати об’єктивні відповіді від кожної одиниці спостереження. Питання мають бути чіткими, конкретними, сформульованими відповідно до завдання дослідження.

Науково організоване спостереження не виключає при цьому допущення помилок при зборі даних. Студенти повинні знати основні причини виникнення та види помилок, способи контролю інформації, а також те, які статистичні спостереження постійно ведуться в органах МВС, прокуратурі, судах.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

12

Питання для самоконтролю

1.Дайте визначення статистичного спостереження.

2.Визначте об’єкт, одиницю спостереження і одиницю сукупності при обліку цивільних справ, розглянутих судами.

3.Що собою являють програмно-методологічні питання спостереження?

4.До якого виду статистичного спостереження слід віднести облік справ, розглянутих господарськими судами?

5.Що являє собою програма статистичного спостереження?

6.Як називаються розбіжності між даними, отриманими в результаті статистичного спостереження, та фактичними значеннями показників?

7.Як розрізняються спостереження за охопленням одиниць сукупності?

8.Унаслідок чого виникають помилки реєстрації?

9.Що собою являє монографічне спостереження?

10.Які спостереження належать до періодичних? Наведіть приклади.

Література: 3; 5; 7, с. 33–43, 49–52; 8, с. 9–17; 9, с. 65–79.

ТЕМА 4. ЗВЕДЕННЯ ТА ГРУПУВАННЯ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ. СТАТИСТИЧНІ ТАБЛИЦІ І ГРАФІКИ

Отримані на стадії статистичного спостереження дані про одиниці сукупності характеризують кожну з них окремо. Статистика повинна охарактеризувати сукупність у цілому, тобто узагальнити результати спостереження.

Тому в результаті вивчення цієї теми студенти повинні знати, як здійснюється статистичне зведення одержаних у результаті статистичного спостереження даних. Вміти характеризувати централізоване і децентралізоване зведення; первинне і вторинне, просте і групове зведення.

Потрібно розрізняти види статистичних групувань: типологічне, структурне, територіальне, аналітичне, просте, групове, результативне, факторне.

Ознака, покладена в основу групування, називається групувальною. Вона може бути якісною (атрибутивною) та кількісною. Кількісна ознака залежно від того, як вона виражена, може бути дискретною чи інтервальною. Дискретна ознака – це ознака, що набуває тільки певних значень, наприклад, кількість дітей у сім’ї, судимостей тощо. Інтервальні ознаки набувають будь-яких значень у визначених межах, виражаються цілими чи дробовими числами, реєструються з визначеним ступенем точності.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

13

Важливим моментом при проведенні групування є визначення кількості груп і розміру інтервалу, які залежать від виду групувальної ознаки.

Якщо групування проводиться за атрибутивною ознакою або ознакою простору, то кількість груп, на які поділяється досліджувана сукупність, визначається кількістю різновидів атрибутивної ознаки.

При вирішенні питання про кількість груп при групуванні за кількісною ознакою слід виходити з конкретних завдань дослідження. Бажано, щоб груп було не занадто багато, але і не дуже мало, щоб у кожну групу потрапила велика кількість одиниць, що забезпечить репрезентативність статистичних показників.

Рівні інтервали застосовуються у разі, якщо ознака змінюється більш-менш рівномірно в певних межах. Розмір рівного інтервалу визначається за формулою

 

i =

xmax xmin

,

 

 

 

 

n

де xmax

– найбільше значення ознаки в сукупності;

xmin

– найменше значення ознаки;

п– кількість груп.

Упроцесі зведення первинних статистичних матеріалів одержують ряди цифрових показників, що характеризують окремі сторони досліджуваних явищ або їх зміну в часі. Такі ряди називаються статистичними і за своєю суттю поділяються на два види: розподілу і динаміки.

Якщо в основу ряду розподілу покладена атрибутивна ознака, то і ряд називається атрибутивним. Якщо ряд розподілу утворений за кількісною ознакою, то він називається варіаційним (які за побудовою поділяються на дискретні й інтервальні). Студенти повинні знати, що варіаційні ряди розподілу складаються з двох елементів – варіантів і частот.

Для того, щоб дані, отримані в результаті (складного) зведення, були прийнятними, зрозумілими, їх треба подати наочно, доступно. Як правило, результати статистичного зведення та групування даних відображаються частіше за допомогою статистичних таблиць, а також за допомогою графіків.

Сучасну правову статистику неможливо уявити без табличного

відображення даних спостереження, а також результатів їх зведення та групування. Для засвоєння студентами прийомів застосування табличного методу у правовій статистиці їм пропонується скласти макет

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

14

статистичної таблиці, яка характеризуватиме розподіл засуджених за соціальним статусом, статтю, віком, видом злочинів, наявністю судимостей і видами покарань.

Зовнішньо таблиця являє собою комбінацію вертикальних колонок (граф) і горизонтальних рядків, в яких розташовуються числа. Колонки і рядки позначаються заголовками, з котрих видно, про що йдеться. Статистичні таблиці складаються з підмета і присудка. Підметом статистичної таблиці є об’єкт дослідження, який характеризується рядом числових показників. Присудок надає інформацію про сукупність, яка досліджується у статистичній таблиці. Заголовок таблиці повинен бути змістовним і стислим.

Статистичні таблиці залежно від структури побудови підмета поділяються на три види: прості (перелікові, хронологічні та територіальні), групові та комбінаційні.

Графіком у статистиці називають наочне зображення статистичних величин за допомогою геометричних ліній та фігур або географічних картосхем. Студенти повинні знати основні елементи графіка: 1) поле графіка; 2) графічний образ; 3) орієнтири простору; 4) масштабні орієнтири; 5) експлікацію (легенду) графіка.

Студенти повинні також вміти будувати стовпчикову (стрічкову) діаграму; кругову діаграму; секторну діаграму, а також графіки для даних, які подані як варіаційні ряди розподілу (гістограму, полігон та кумуляту).

Питання для самоконтролю

1.Поясніть, у чому полягає суть статистичного зведення?

2.Поясніть сутність групування.

3.Наведіть приклад типологічного, структурного та аналітичного групування.

4.Яким залежно від організації може бути зведення? Поясніть різницю.

5.Які ознаки можуть бути покладені в основу групування?

6.Що собою являє ряд розподілу?

7.Які основні правила побудови статистичних таблиць?

8.Що собою являє статистичний підмет і присудок при відображенні результатів дослідження у вигляді таблиці?

9.Основні правила побудови статистичних графіків.

10.Які графіки використовуються, щоб зобразити дані, які подані як варіаційні ряди розподілу?

Література: 7, с. 76–106; 8, с. 79–90; 9, с. 154–203.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

15

всю сукупність

ТЕМА 5. СИСТЕМА СТАТИСТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ

Інформацію про соціальні явища статистика перетворює, накопичує і передає через відповідні числа. Але це не абстрактні числа, а статистичні показники, які уособлюють кількісно-якісні характеристики соціальних явищ і процесів.

У результаті вивчення цієї теми студенти повинні засвоїти, що собою являють статистичні показники, як вони можуть виражатися, які функції виконують, яким умовам повинні відповідати, а також види статистичних показників.

Знати абсолютні показники, їх види (індивідуальні і загальні) та одиниці виміру (натуральні, умовно-натуральні та комбіновані).

Слід розуміти сутність відносних величин (показників), що собою являє база порівняння. Студенти повинні знати, що відносну величину завжди одержують шляхом ділення, тому її можна подати у вигляді дробу:

ВВ =

порівнювана величина

або

ВВ =

порівнювана величина

100 %.

 

база порівняння

 

 

база порівняння

 

Розуміти застосування в правовій статистиці та вміти розраховувати такі види відносних величин:

1. Відносна величина структури (характеризує склад сукупності):

ВВ

= частина сукупності 100 %

структури

всю сукупність

 

або

ВВструктури = частина сукупності.

2.Відносна величина координації характеризує співвідношення частин досліджуваної сукупності, що показують, у скільки разів порівнювана частина явища більша або менша за частину, прийняту за базу порівняння.

ВВ

=

частина сукупності, яка порівнюється

100 %.

координації

 

частина сукупності, яка є базою порівняння

 

3. Відносна величина (темп) динаміки характеризує ступінь зміни явища в часі.

Залежно від бази порівняння розрізняють базисні та ланцюгові величини (або темпи) динаміки.

ВВдинаміки ланцюгова= показникпоказникнаступного періоду 100 %. попереднього періоду

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

16

ВВ

=

показникнаступного періоду

100 %.

динаміки базисна

 

показникпершого періоду

 

4.Відносні величини інтенсивності характеризують ступінь наси-

ченості досліджуваним явищем певного середовища розвитку або проживання. Обчислюються діленням різнойменних величин і виражаються іменованими числами (коефіцієнти народжуваності, смерт-

ності, злочинності).

Чисельник цієї величини відображає масштаб поширення явища, яке вивчається, а знаменник характеризує величину середовища, в якому розвивається дане явище.

У кримінально-правовій статистиці найпоширенішими є:

Кзлочинної інтенсивності =

 

кількість злочинів

 

1 000 (10 000).

середньорічна кількість населення

Кзлочинної активності =

 

кількість злочинців

1000 (10 000).

 

кількість населення від 14 років

5.Відносна величина порівняння характеризує співвідношення однойменних показників, що стосуються різних об’єктів. Виражаєть-

ся в коефіцієнтах (разах) або відсотках.

Обчислюють співвідношення абсолютних розмірів однойменних величин явища за один і той же період або момент часу за різними територіями або об’єктами, один з яких приймається за базу порівняння.

6.Відносна величина виконання плану характеризує співвідношення фактичних і планових рівнів показника і виражається у відсотках.

ВВ

=

фактичний рівень показника

100 %.

виконання плану

 

плановий рівень показника

 

7.Відносна величина планового завдання показує, у скільки разів плановий рівень того чи іншого показника перевищує фактичний його рівень у базисному періоді.

ВВ

=

плановий рівень показника поточного періоду

100 %.

планового завдання

 

фактичний рівень показника минулого періоду

 

Питання для самоконтролю

1.Назвіть функції, які виконують статистичні показники.

2.Що виражають абсолютні статистичні величин?

3.Чи абсолютні величини відрізняються від відносних величин?

4.Які ви знаєте види абсолютних величин?

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

17

5.Які ви знаєте види відносних величин?

6.Що характеризує відносна величина структури?

7.Що відображають ланцюгові темпи динаміки?

8.Наведіть приклади відносної величини структури для явищ правового характеру.

9.Як обчислюється коефіцієнт злочинної інтенсивності?

10.Що показує відносна величина координації?

Література: 7, с. 107–119; 8, с. 102–109; 9, с. 204–236.

ТЕМА 6. СЕРЕДНІ ВЕЛИЧИНИ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ У ПРАВОВІЙ СТАТИСТИЦІ

І. У результаті вивчення цієї теми студенти повинні зрозуміти суть і значення середніх величин, з якою метою вони використовуються у правовій статистиці. Для свого розрахунку середня величина вимагає двох конкретних параметрів: загального обсягу ознаки в сукупності та чисельності сукупності.

Розрахунок середньої величини зводиться до відповіді на таке питання: якщо загальний обсяг ознаки порівну (рівномірно) розподілити стосовно кожного елемента сукупності, то яка величина ознаки припаде на кожний елемент?

Усі середні величини розподіляються на два класи: структурні середні (мода і медіана) та ступеневі (арифметична, геометрична, квадратична, гармонійна, кубічна та ін.) середні. Ступеневі середні залежно від наявної вихідної інформації можуть бути простими та зваженими.

Вид ступеневої середньої обирається залежно від мети дослідження.

Студенти повинні вміти обчислювати середню арифметичну просту та зважену, знати властивості середньої арифметичної.

Розглянемо розрахунок середньої арифметичної на прикладі.

ПРИКЛАД 1. Річне навантаження 8 суддів міського суду, що спеціалізуються на розгляді цивільних справ, становило: 20, 40, 55, 70, 40, 20, 70, 40. Необхідно обчислити середнє річне навантаження на одного суддю. Застосовуємо

 

= Xi

=

20 +40 +55 +70 +

20 +70 +40 +40

= 44,3 44 справи.

Х

 

n

 

8

 

 

Розрахунок проведений за середньою арифметичною простою. Вона застосовується, коли дані не згруповані або частоти однакові.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

18

Якщо б ці дані були подані в такому вигляді (табл. 1), то для розрахунку слід було б скористатися формулою середньої зваженої:

 

 

 

 

 

 

x1 f1 + x2 f

2 +... + xn fn

 

xf

 

 

 

 

 

X a =

=

,

 

 

 

 

 

 

 

 

f

 

 

 

 

f1 + f2

+... + fn

 

 

 

 

 

 

 

 

де f1, f2, … fn

– повторення (частота, вага) кожного варіанта;

х1, х2, … хn

– значення ознаки одиниць сукупності;

 

 

– знак суми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кількість цивільних справ, х

 

 

 

 

 

Кількість суддів, f

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

40

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

55

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

70

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Отже, для цього прикладу:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

= Xi fi = 20 2 +40 3 +55 1+70 2 =

355

= 44,3 44 справи.

 

x

 

 

fi

 

 

 

2 +3 +1+2

 

 

 

8

 

 

Ускладнюється розрахунок середньої арифметичної, якщо дані для розрахунку подані у вигляді інтервального варіаційного ряду. Для цього інтервальний ряд потрібно перетворити в дискретний, тобто визначити середину інтервалу як напівсуму мінімального та максимального значень ознаки в кожній групі. І до формули замість Хі підставляється значення середини кожного інтервалу.

ІІ. Студенти повинні розуміти суть моди та медіани та вміти їх знаходити чи розраховувати.

Модою у правовій статистиці називають значення ознаки (варіанта), яка часто зустрічається в досліджуваній сукупності (Мо). У дискретному ряду розподілу модою буде варіанта, що має найбільшу частоту. Медіаною у правовій статистиці називається варіанта, що розташована в середині ранжованого ряду і поділяє його навпіл (Me).

Якщо ми звернемося до таблиці 1, то модою даного варіаційного ряду буде 40 справ, тому що найбільша кількість (троє) суддів працюють з такою кількістю цивільних справ.

Якщо ж дані подані у вигляді інтервального варіаційного ряду, то визначити найбільшу варіанту ми зможемо лише для якогось певного

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

19

інтервалу, а конкретне значення моди в інтервальному ряду розподілу обчислюється за формулою:

 

 

Mo = x0 +i

 

fMo fMo 1

 

,

 

 

( fMo

fMo 1) +( fMo

fMo +1)

 

 

 

 

де х0

мінімальна межа модального інтервалу;

 

і

розмір модального інтервалу;

 

 

fМо

частота модального інтервалу;

 

 

fМо – 1

частота інтервалу, що передує модальному;

fMo + 1

частота інтервалу, що стоїть за модальним.

ПРИКЛАД 2. Якщо у нас є дані, що строки позбавлення волі:

до 3 років – 10 засуджених;

від 3 до 5 років – 15 засуджених;

від 5 років до 10 – 7 засуджених;

більше 10 років – 2 засуджених,

то обчислимо модальне число строків позбавлення волі. Спочатку визначимо модальний інтервал. Модальним буде інтервал 3–5 років, тому що він має найбільшу частоту fМо = 15.

Підставимо значення у формулу:

Mo =3

+2

 

 

15 10

 

3,8 4.

(15

10) +(15

7)

 

 

 

 

Отже, найпоширеніший строк позбавлення волі – 4 роки.

Щоб визначити медіану в дискретному ряду з непарною кількістю членів ряду, потрібно суму частот поділити на 2 і додати 0,5. Так визначають номер, під яким стоїть медіана в ранжованому ряду (тобто в ряду, в якому варіанти розташовані від найменшої до найбільшої за ранжуванням).

Якщо ж у ряду парна кількість членів, то в цьому випадку медіаною буде середня із двох центральних варіант, порядкові номери яких n : 2 та n : 2 + 1.

В інтервальному ряду медіана обчислюється за формулою:

 

 

f

S

Me1

 

 

Me = x +i

2

,

 

 

 

 

 

 

 

0

 

fMe

 

 

 

 

 

 

 

де x0

мінімальна межа медіанного інтервалу;

f

– величина медіанного інтервалу;

 

 

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]