Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Kriminalne_pravo_praktikum

.pdf
Скачиваний:
1993
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Кримінальне право України. Практикум

порядок та принципи призначення остаточного покарання за сукупністю злочинів, за які особа засуджується одним вироком. Особливості призначення остаточного покарання за сукупністю злочинів, за які особа засуджується кількома вироками.

Призначення покарання за сукупністю вироків. Умови, порядок та принципи призначення остаточного покарання за сукупністю вироків. Межі остаточного покарання, що призначається за сукупністю вироків. Особливості та порядок призначення покарання особі, яка засуджується за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків одночасно.

Правила складання покарань та зарахування попереднього ув’язнення. Особливості складання окремих видів основних покарань. Виконання додаткових покарань різних видів. Особливості зарахування попереднього ув’язнення при призначенні окремих видів основних покарань. Обчислення строків покарання.

ТЕМА 20.

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ПОКАРАННЯ ТА ЙОГО ВІДБУВАННЯ

Поняття та юридична природа звільнення від покарання та його відбування. Основний кримінально-правовий зміст звільнення від покарання та його відбування, його відмінність від звільнення від кримінальної відповідальності.

Проблеми систематизації окремих різновидів звільнення від покарання та його відбування. Звільнення від покарання, звільнення від подальшого відбування покарання, заміна покарання більш м’яким та пом’якшення призначеного покарання як окремі форми звільнення від покарання та його відбування.

Звільнення від покарання, його специфічний кримінальноправовий зміст. Звільнення від покарання особи у зв’язку з втратою нею суспільної небезпеки. Звільнення від покарання особи у зв’язку із закінченням строків давності. Інші різновиди безумовного звільнення від покарання, що передбачені КК України. Звільнення від відбування покарання з випробуванням. Звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років. Інші різновиди умовного звільнення від покарання, що передбачені КК України.

Звільнення від подальшого відбування покарання, його специфічний кримінально-правовий зміст. Звільнення від подальшого відбування покарання особи, засудженої за діяння, караність якого зако-

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

ном усунена. Звільнення від подальшого відбування покарання особи у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Інші різновиди безумовного звільнення від відбування покарання, що передбачені КК України. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Інші різновиди умовного звільнення від відбування покарання, що передбачені КК України.

Заміна покарання більш м’яким, його специфічний кримінальноправовий зміст. Заміна невідбутої частини покарання більш м’яким. Заміна виправних робіт штрафом. Інші різновиди заміни покарання більш м’яким, що передбачені КК України.

Пом’якшення призначеного покарання, його специфічний кримінально-правовий зміст. Зниження призначеної особі міри покарання до максимальної межі, встановленої санкцією нового закону, що пом’якшує кримінальну відповідальність. Інші різновиди пом’якшення покарання, що передбачені КК України.

Особливості звільнення від покарання та його відбування на підставі закону України про амністію або акта про помилування.

ТЕМА 21. СУДИМІСТЬ

Поняття судимості. Часові межі судимості. Загальноправові та кримінально-правові наслідки судимості. Обставини, які зумовлюють визнання особи такою, що не має судимості.

Погашення судимості. Загальні умови та строки погашення судимості. Особливості обчислення строків погашення судимості при перебігу давності виконання вироку, при умовно-достроковому звільненні від покарання чи заміні його більш м’яким. Погашення судимості у осіб, щодо яких застосовано закон України про амністію або акт про помилування. Переривання строку погашення судимості.

Зняття судимості. Умови та підстави зняття судимості, що передбачені КК України.

ТЕМА 22.

ПРИМУСОВІ ЗАХОДИ МЕДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ ТА ПРИМУСОВЕ ЛІКУВАННЯ

Поняття примусових заходів медичного характеру, їх юридична природа та основний кримінально-правовий зміст. Мета (цілі) примусових заходів медичного характеру.

20

21

Кримінальне право України. Практикум

Особи, до яких застосовуються примусові заходи медичного характеру. Види примусових заходів медичного характеру. Особливості застосування окремих видів примусових заходів медичного характеру, що передбачені КК України. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру.

Поняття примусового лікування, його юридична природа та основний кримінально-правовий зміст. Особи, до яких може бути застосоване примусове лікування. Місця примусового лікування, визначені КК України.

ТЕМА 23.

ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ПОКАРАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

Неповнолітні та малолітні як особливі суб’єкти охоронних кримі- нально-правових відносин. Види заходів кримінально-правового впливу, що можуть бути застосовані до неповнолітнього та малолітнього за КК України.

Примусові заходи виховного характеру, що застосовуються до особи, яка до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння.

Звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності. Підстави звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру. Особливості звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Види покарань, що можуть бути застосовані до неповнолітніх. Особливості застосування до неповнолітніх окремих видів покарань (штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк).

Призначення покарання неповнолітнім. Додаткові правові орієнтири, які враховує суд при призначенні покарання неповнолітньому. Межі остаточного покарання, яке може бути призначене неповнолітньому за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків.

Звільнення неповнолітнього від покарання та його відбування. Особливості звільнення неповнолітнього від відбування покарання з випробуванням, звільнення від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру, звільнення від покарання у зв’язку із закінченням строків давності, умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

Особливості погашення і зняття судимості щодо осіб, які вчинили злочин до досягнення ними вісімнадцятирічного віку.

ТЕМА 24.

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ІНОЗЕМНИХ ДЕРЖАВ

Загальна характеристика кримінального права іноземних держав. Особливості кримінального права іноземних держав, правові системи яких входять до основних правових сімей.

Джерела кримінального права іноземних держав. Кримінальні кодекси та інші джерела кримінального права держав, правові системи яких входять до континентальної сім’ї права (Франція, ФРН, держави СНД та ін.). Судовий прецедент як джерело англійського кримінального права. Особливості джерел кримінального права США, окремих держав Азії та Африки.

Основні інститути, що стосуються злочину, за кримінальним правом іноземних держав (Франції, ФРН, Російської Федерації, Англії, США та ін.). Визначення поняття злочину (злочинного діяння) та класифікація злочинів (злочинних діянь). Вина як суб’єктивна умова кримінальної відповідальності. Мінімальний вік кримінальної відповідальності. Осудність, обмежена (зменшена) осудність та неосудність. Обставини, що виключають кримінальну відповідальність. Особливості відповідальності за незакінчений злочин та за співучасть у злочині.

Основні інститути кримінального права іноземних держав, що стосуються покарання та інших заходів кримінально-правового впливу. Види покарань за кримінальним правом окремих держав. Особливості призначення покарання. Звільнення від покарання та його відбування. Заходи безпеки, що не є покаранням.

Розвитокнаукикримінальногоправавіноземнихдержавах.Основнінапрямки(школи)унауцікримінальногоправа(просвітительськогуманістична, класична, антропологічна, соціологічна). Сучасні кримінально-правові теорії (неокласицизм, фінальна теорія, школа соціального захисту, новий соціальний захист та ін.).

22

23

Кримінальне право України. Практикум

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

ДО ВСІХ ТЕМ

Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Бажанов М. И. Уголовное право Украины. Общая часть. – Днепропетровск: Пороги, 1992. – 167 с.

Грищук В. К. Кримінальне право України: Загальна частина: Навч. посіб. для студентів юрид. фак. вищ. навч. закл. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2006. – 568 с.

Коржанський М. Й. Кримінальне право і законодавство України: Частина Загальна: Курс лекцій. – К.: Атіка, 2001. – 432 с.

Кримінальне право України: Загальна частина: Підручник для студ. юрид. вузів і факультетів / За ред. П. С. Матишевського, П.П. Андрушка, С. Д. Шапченка. – К.: Юрінком Інтер, 1997. – 512 с.

Кримінальне право України: Загальна частина: Підручник для студ. юрид. вузів і факультетів / За ред. М. І. Бажанова, В. В. Сташиса, В. Я. Тація. – Харків: Право, 1997. – 368 с.

Кримінальний кодекс України з постатейними матеріалами: станом на 1 верес. 2000 р.: у 2 кн. /[Упоряд. П.П. Андрушко, С. Д. Шапченко]; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – К.: СП «Юрінком Інтер», 2000. Книга 1. – 784 с.

Кримінальне право України: Загальна частина: Підручник / Відп. ред. Я. Ю. Кондратьєв. – Правові джерела, 2002. – 432 с.

Кримінальне право України. Альбом схем: Навч. посібник / За заг. ред. В. Я. Горбачевського. – К.: Атіка, 2003. – 208 с.

Кримінальне право України. Загальна частина: Підручник. (Ю. В. Александров, В. І. Антипов, О. О. Дудоров та ін.). – Вид. 4-те, переробл. та допов. / За ред. М. І. Мельника, В. А. Клименка. – К.: Атіка, 2008. – 376 с.

Кримінальне право України: Загальна частина: Підручник / Ю. В. Баулін, В. І. Борисов, Л. М. Кривоченко та ін.; За ред. проф. В. В. Сташиса, В. Я. Тація. – 3-тє вид., перероб. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2007. – 496 с.

Кримінальне право України: Бібліографія. 1991-2005 / Укладачі: М. В. Галабала, В. О. Навроцький, С. В. Хилюк. – К.: Алерта, КНТ, Центр учбової літератури, 2008. – 536 с.

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

Кримінальне право України. Загальна частина: Підручник / Відповід. редактор заслуж. діяч науки і техніки України, докт. юрид. наук, проф. Є. Л. Стрельцов. – Х.: Одіссей, 2009. – 328 с.

Кримінальний кодекс України: Проект, підготовлений робочою групою Кабінету Міністрів України // Українське право. – 1997. – № 2.

Кримінальний кодекс України: Проект, підготовлений за завданням Комісії Верховної Ради України // Іменем закону. – 1997. – 16 травня.

Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Ю. В. Баулін, В. І. Борисов, С. Б. Гавриш та ін. За заг. ред. В. В. Сташиса, В. Я. Тація. Вид. четверте, доповн. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2008.

– 1208 с.

Матишевський П. С. Кримінальне право України: Загальна частина: Підручник. – К.: А.С.К., 2001. – 352 с.

Матишевський П. С. Кримінальне право України: Загальна частина: Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2000. – 272 с.

Михайленко П.П. Уголовное право Украины: Общая часть. – К.: Ред.-изд. отдел МВД Украины, 1995. – 249 с.

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України. 2-ге вид., переробл. та доповн./ Відп. ред. С. С. Яценко. – К.: А.С.К., 2002. – 968 с.

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України / Відп. ред. В. Ф.Бойко, Я. Ю. Кондратьєв, С. С. Яценко. – 6-те вид., допов. – К.: А.С.К., 2000. – С. 5 – 244.

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України. – 4-те вид., переробл. та доповн. / Відп. ред. С. С. Яценко. – К.: А.С.К., 2005. – 848 с.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України.

6-те вид., переробл. та доповн. / За ред. М. І. Мельника, М. І. Хавронюка. – К.: Юридична думка, 2009. – 1236 с.

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України (2-е вид., перероб. та доп.) / За заг. ред. П.П. Андрушка, В. Г. Гончаренка, Є. В. Фесенка. – К.: Дакор, 2008. – 1428 с.

Научно-практическийкомментарийУголовногокодексаУкраины от 5 апреля 2001 года/ Под ред. Н. И. Мельника, Н. И. Хавронюка. – К.: Каннон – А.С.К., 2002. – С. 5 – 260.

Наумов А. В. Российское уголовное право. Курс лекцій: в 3 т. Т. 1. Общая часть. – 4-е изд., перерраб. и доп. – М.: Волтерс Клувер, 2007.

736 с.

24

25

Кримінальне право України. Практикум

Пинаев А. А. Уголовное право Украины. Общая часть. – Харьков: «Харьков юридический», 2005. – 664 с.

Уголовный кодекс Украины: Комментарий/ Под редакцией Ю. А. Кармазина и Е. Л. Стрельцова. – Харьков: ООО «Одиссей», 2001. – С. 3 – 260.

Уголовный кодекс Украины. Научно-практический комментарий. – 3-е изд., исправл. и допол./ Отв. ред. С. С. Яценко. – К.: А.С.К., 2003. – С. 3 – 251.

Уголовное право Украины: Общая часть: Учебник / Отв. ред. Я. Ю. Кондратьев. – К.: Атика, 2002. – 448 с.

Уголовное право Украины. Общая и Особенная части: Учебник / Под. ред. Е. Л. Стрельцова. – Х.: ООО «Одиссей», 2002. – С. 5 – 275.

Уголовный закон: Опыт теоретического моделирования. – М.: Наука, 1987. – 276 с.

Уголовное право: Библиография (1985-2006 годы) / Под ред. А. Э. Жалинского. 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательский Дом «Городец», 2007. – 832 с.

Уголовное право России: Общая часть: Учебник / Под ред. Н. М. Кропачева, Б. В. Волженкина, В. В. Орехова. – СПб.: Издательский Дом С.-Петерб. гос. ун-та, Издательство юридического факультета С.-Петерб. гос. ун-та, 2006. – 1064 с.

Фріс П. Л. Кримінальне право України. Загальна частина: Підручник для студентів вищих навчальних закладів. 2-ге видання, доповнене і перероблене. – К.: Атіка, 2009. – 512 с.

Харченко В. Б. Уголовное право Украины. Общая и Особенная части: Новое законодательство в вопросах и ответах: Конспект лекций. – К.: Атика, 2002. – С. 9 – 142.

Чернишова Н. В. Кримінальне право України. Загальна частина: Навч. посібник. – К.: Атіка, 2003. – 288 с.

ДО ТЕМИ 1

Грищук В. К. Кодифікація кримінального законодавства України: проблеми історії і методології. – Львів: Світ, 1992. – 168 с.

Гуторова Н. О. Виникнення правовідносин як стадія механізму правового регулювання і кримінально-правової охорони державних фінансів України // Держава і право. – 2003. – Вип. 19. – С. 417-422.

Гуторова Н. О., Дорош Л. В., Сенаторов М. В. Кримінальне право України: фундаментальні та прикладні проблеми // Питання бороть-

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

би зі злочинністю. Збірник наукових праць. – 2005. – Вип. 10. – С. 20-33.

Зелінський А., Литвак О. Деякі зауваження кримінологів до проектів Кримінального кодексу України // Право України. – 1999. – № 5. – С.70 – 73.

Кобзева Е. В. Оценочные признаки в уголовном праве / Под ред. Н. А. Лопашенко. – Саратов: Изд-во ГОУ ВПО «Саратовская государственная академия права», 2004. – 228 с.

Козаченко О. Теоретичне визначення змісту та меж застосування кримінально-правових заходів // Право України. – 2005. – № 10. – С. 41-43.

Костенко О. М. Кримінально-правова доктрина в Україні: перспективи розвитку // Часопис Київського університету права. – 2005.

– № 4. – С. 180-183.

Кругликов Л. Л., Спиридонова О. Е. Юридические конструкции и символы в уголовном праве. – СПб.: Издательство Р. Асланова «Юридический центр Пресс», 2005. – 336 с.

Кругликов Л. Л., Смирнова Л. Е. Унификация в уголовном праве. – СПб.: Издательство Р. Асланова «Юридический центр Пресс», 2008. – 312 с.

Лиховая С. Я. Теоретические проблемы систематизации и классификации в уголовном праве // Системность в уголовном праве. Материалы ІІ Российского Конгресса уголовного права, состоявшегося 31 мая-1 июня 2007 г. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2007.

– С. 234-236.

Навроцький В. О. Наступність кримінального законодавства України (порівняльний аналіз КК України 1960 р. та 2001 р.). – К.: Атіка, 2001. – 272 с.

Наден О. В. До питання про поняття кримінально-правового регулювання // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 2005.

– № 1. – С. 154-158.

Наден О. В. Об’єкт кримінально-правового регулювання (об’єкт кримінального права як галузі права) // Держава і право. – 2005. – Вип. 28. – С. 523-532.

Панов М. Понятійні апарати наук кримінального циклу: співвідношення і взаємозв’язок // Вісник Академії правових наук України.

– 2000. – № 4. – С. 37 – 45.

Филимонов В. Д. Норма уголовного права. – СПб.: Издательство Р. Асланова «Юридический центр Пресс», 2004. – 281 с.

26

27

Кримінальне право України. Практикум

Чугунніков І. І. До питання про предмет кримінально-правового регулювання // Вісник Верховного Суду України. – 2000. – № 6. –С.45 – 48.

Шапченко С. Д. Механізм кримінально-правового регулювання в правовій системі України: поняття та структура // Вісник Київського національного університету. Юридичні науки. – 2000. – Вип. 40. – С. 63 – 67.

Шапченко С. Д. Механізми кримінально-правового регулювання в правовій системі України: основні режими функціонування // Вісник Київського національного університету. Юридичні науки. Вип. 45 – 48. – 2002. – С. 198 – 203.

Шапченко С. Д. Системне узгодження окремих положень Загальної та Особливої частин Кримінального кодексу України як один з напрямів його комплексного удосконалення // Кримінальне право України. – 2006. – № 2. – С. 19-21.

Энциклопедия уголовного права. Т. 2. Уголовный закон. – Издание профессора Малинина, СПб., 2005. – 848 с.

ДО ТЕМИ 2

Гацелюк В. А. Реализация принципов уголовного права Украины: проблемы и перспективы. – Луганск: РИО ЛАВД, 2003. – 152 с.

Гацелюк В. О. реалізація принципу законності кримінального права України (загальні засади концепції): Монографія (МВС України, Луган. держ. ун-т внутр. справ; [Наук. ред. д-р юрид. н., проф. С. С. Яценко]). – Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2006. – 280 с.

Келина С. Г., Кудрявцев В. Н. Принципы советского уголовного права. – М.: Наука, 1988. – 176 с.

Коржанський М. Про принципи уголовного права України // Право України. – 1995. – №11. – С. 69 – 72.

Лукашик Б. С. До питання про значення принципів кримінального права України // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ.

– 2003. – Вип. 3. – С. 91-98.

Филимонов В. Д. Принципы уголовного права. – М.: АО «Центр ЮрИнфоР», 2002. – 138 с.

Шапченко С. Д. Принцип верховенства права і Кримінальний кодекс України 2001 року: деякі теоретичні, законодавчі та правозастосовчі проблеми // Законодавство України. Науково-практичні коментарі. – 2002. – № 5. – С. 85 – 92.

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

Яценко С. Конституційний принцип презумпції невинуватості та інститут кримінальної відповідальності в праві України і деяких інших європейських держав: порівняльний аспект // Вісник Конституційного Суду України. – 2005. – № 2. – С. 51-58.

ДО ТЕМИ 3

Антологія української юридичної думки. В 10 т. / Редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін. Том 7: Кримінальне право. Кримінальний процес / Упорядники: О. М. Костенко, О. О. Кваша; відп. редактор О.М. Костенко. – К.: Видавничий Дім «Юридична книга», 2004.

– С. 46-115, 205-232, 249-301, 337-478, 553-615.

Антологія української юридичної думки. В 10 т. / Редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін. Том 9: Юридична наука радянської доби / Упорядники: В. Б. Авер’янов, О. М. Костенко, В. П. Нагребельний, В. Ф. Погорілко, К. О. Савчук, І. Б. Усенко, Г. М. Тимченко; відп. Редактор В.П. Нагребельний. – К.: Видавничий Дім «Юридична книга», 2004. – С. 536-560, 574-594, 653-675.

Берзін П. Чи має наука кримінального права України свою історію? // Юридичний вісник України. – 2005. – № 1 (1-14 січня). – С. 15.

Берзін П. Деякі нариси з історії науки кримінального права України // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали ХІ регіональної науково-практичної конференції. 3-4 лютого 2005 р. – Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2005. – С. 346-349.

Берзін П. С. Київська школа кримінального права (1834 – 1960 рр.): історико-правове дослідження: Монографія. – К.: КНТ, 2008. –

436с.

Брайнин Я. М. Уголовный закон и его применение. – М.: Юрид.

лит., 1967. – С. 6 – 89, 211 – 239.

Воробей П. А., Коржанський М. Й., Щупаковський В. М. Завдання і дія кримінального закону. – К.: Генеза, 1997. – 157 с.

Кісілюк Є. Кримінальне законодавство доби Центральної Ради // Підприємництво, господарство і право. – 2001. – № 5. – С. 101 – 103.

Костицький М. Теоретичне та практичне значення рішень Конституційного Суду України для реалізації норм кримінального права // Вісник Конституційного Суду України. – 2005. – № 2. – С. 79-82.

Лихова С. Я. Актуальні проблеми співвідношення поняття «кримінальний закон» та інших джерел кримінального права (відповідно

28

29

Кримінальне право України. Практикум

до проекту КК України) // Законодавство України: проблеми та перспективи. Вип. 2. – К., 2002. – С. 22 – 26.

Лихова С. Конституція України та кримінальне законодавство України (окремі питання взаємодії) // Вісник Конституційного Суду України. – 2005 – № 2. – С. 95-100.

Майоров І. Імплементація норм міжнародного гуманітарного права в кримінальне законодавство України // Проблеми гармонізації законодавства України з міжнародним правом: Матеріали науковопрактичної конференції. – К, 1998. – С. 394 – 398.

Моісеєв О. І. Коло осіб, на яких поширюється кримінальна юрисдикція України відповідно до принципу громадянства // Життя і право. – 2005. – № 2. – С. 60-64.

Навроцький В. О. Врахування вироку суду іноземної держави в Україні // Життя і право. – 2004. – № 1. – С. 46-54.

Навроцький В. О. Опублікована судова практика у кримінальних справах – джерело права // Кримінальне право України. – 2006. – № 1. – С. 116-125.

Пономаренко Ю. А. Чинність і дія кримінального закону в часі: Монографія. – К.: Атіка, 2005. – 288 с.

Свистуленко М. П. Історія становлення та розвитку видачі злочинців як правового інституту // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2003. – № 54. – С. 136 – 139.

Свистуленко М. Законодавча регламентація екстрадиції в Україні: деякі кримінально-правові проблеми // Вісник прокуратури. – 2003. – № 12. – С. 66 – 70.

Свистуленко М. П. Юридичні факти в механізмі правового регулювання екстрадиції // Держава і право: Збірник наукових праць. – К., 2003. – № 22. – С. 562 – 567.

Свистуленко М. П. Екстрадиція (видача злочинців) як правова категорія // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2004. – Вип. 57. – С. 86-89.

Свистуленко М. П. Юридичні факти у механізмі правового регулювання екстрадиції // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2003. – Вип. 22. – С. 562-568.

Тихий В. Кримінальне право України і конституційне право України // Вісник Конституційного Суду України. – 2005. – № 2. – С. 63-72.

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

Фельдштейн Г. С. Главные течения в истории науки уголовного права в России / Под редакцией и с предисловием В. А. Томсинова. – М.: Издательство «Зерцало», 2003. – 542 с.

Фріс П. Л. Нарис історії кримінально-правової політики України. Монографія. – К.: Атіка 2005. – 124 с.

Фріс П. Л. Кримінально-правова політика Української держави: теоретичні, історичні та правові проблеми. – К.: Атіка, 2005. – 331 с.

Хавронюк М. І. Конституції європейських держав як джерела кримінального законодавства // Законодавство України. Науковопрактичні коментарі. – 2005. – № 12. – С. 53-91.

Хавронюк М. І. Кримінальне законодавство України та інших держав континентальної Європи: порівняльний аналіз, проблеми гармонізації. Монографія. – К.: Юрисконсульт, 2006. – С.

Шалгунова С. А., Березняк В. С. Проблемні питання правового визначення терміна «екстрадиція» // Науковий вісник Юридичної академії МВС України. – 2005. – № 3. – С. 380-387.

Яценко С. С. Ніякого покарання без закону (ст. 7 Конвенції про захист прав людини і основних свобод): аспекти реалізації // Вісник Конституційного Суду України. – 2000. – № 5. – С. 79 – 88.

Яценко С. С. Аспекти реалізації положень статті 7 Конвенції про захист прав людини та основних свобод / Науковий вісник Дніпропетровського юридичного інституту МВС України. – 2001. – № 1 (4).

– С. 27 – 36.

Яценко С. С. Видача злочинців // Юридична енциклопедія. Т. 1: А – Г. – К: «Укр. енциклопедія», 1998. – С. 377 – 378.

Яценко С. С. Європейська конвенція про взаємну допомогу в кримінальних справах 1959 // Юридична енциклопедія. Т. 2: Д – Й. – К.: «Укр. енциклопедія», 1999. – С. 379 – 380.

Яценко С. С. Європейська конвенція про видачу правопорушників 1957 // Там само. – С. 380 – 382.

Яценко С. С. Європейська конвенція про нагляд за умовно засудженими або умовно звільненими правопорушниками 1964 // Там само. – С. 387 – 388.

Яценко С. С. Європейська конвенція про передачу провадження у кримінальних справах 1972 // Там само. – С. 389 – 391.

Яценко С. С. Конвенція про передачу засуджених осіб // Юридична енциклопедія. Т. 3: К – М. – К.: «Укр. енциклопедія», 2001. – С. 237 – 238.

Європейська конвенція про взаємну допомогу у кримінальних справах, 1959 рік, та Додатковий протокол 1978 року до Конвенції.

30

31

Кримінальне право України. Практикум

Європейська конвенція про видачу правопорушників, 1957 рік, Додатковий протокол 1975 року та Другий додатковий протокол 1978 року до Конвенції.

Конвенція про захист прав людини та основних свобод від 4 листопада 1950 р.

Конвенция о правовой помощи и правовых отношениях по гражданским, семейным и уголовным делам: Подписанная в Минске 22 января 1993 г. десятью государствами.

Про громадянство України: Закон України від 18 січня 2001 р. Про ратифікацію Європейської конвенції про взаємну допомогу

у кримінальних справах, 1959 рік, та Додаткового протоколу 1978 року до Конвенції: Закон України від 16 січня 1998 р.

Про ратифікацію Європейської конвенції про видачу правопорушників, 1957 рік, Додаткового протоколу 1975 року та Другого додаткового протоколу 1978 року до Конвенції: Закон України від 16 січня 1998 р.

Про ратифікацію Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах: Закон України від 10 листопада 1994 р.

Про ратифікацію Протоколу до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 р.: Закон України від 3 березня 1998 р.

Інструкція про порядок виконання європейських конвенцій з питань кримінального судочинства: Затверджено наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України,МіністерствавнутрішніхсправУкраїни,ДержавноїподатковоїадміністраціїУкраїни,ДержавногодепартаментуУкраїнизпитань виконання покарань 29 червня 1999 р. № 34/5/22/103/512/326/73.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень статті 58 Конституції України, статей 6, 81 Кримінального кодексу України (справа про зворотну дію кримінального закону в часі) від 19 квітня 2000 р. № 6 – рп /2000.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статей 24, 58, 59, 60, 93, 1901 Кримінального кодексу України в частині, що передбачає смертну кару, від 29 грудня 1999 р. № рп /99.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням громадянина Гулеватого Олександра Івановича про

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

офіційне тлумачення частини другої статті 164 Кримінального кодексу України 1960 року (справа про службових осіб підприємств, установ та організацій) від 30 жовтня 2003 р. № 18 – рп/ 2003.

Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 р. № 9.

Про деякі питання застосування законодавства, яке регулює порядок і строки затримання (арешту) осіб при вирішенні питань, пов’язаних з їх екстрадицією: Постанова ПВСУ від 8 жовтня 2004 р. № 16.

ДО ТЕМИ 4

Андрушко П.П. Соціальна сутність, зміст, структура і значення суспільної небезпечності діяння // Вісник Київського університету. Суспільно-політичні науки. – 1991. – Вип. 2. – С. 89-93.

Берзін П. С. Суспільна небезпечність діяння: загальна характеристика // Альманах кримінального права: збірник статей. Вип. 1 / Відповід. ред. П.П. Андрушко, П. С. Берзін. – К.: Правова єдність, 2009. – С. 108-150.

Борисов В., Пащенко О. До питання про сутність кримінальноправової характеристики злочинів // Вісник Академії правових наук України. – 2005. – Вип. 3. – С. 181-190.

Демидов Ю. А. Социальна ценность и оценка в уголовном праве. – М.: Юрид. лит., 1975. – С. 63 – 102.

Кадников Н.Г. Классификация преступлений по уголовному праву России: Монография. – М.: МВД РФ, 2000. – 188 с.

Козлов А.И. Понятие преступления. – СПб.: Издательство «Юридический центр Пресс», 2004. – 819 с.

Кривошеин П. К. Преступление: Историческое исследование. – Киев: УАВД, 1993. – 72 с.

Пионтковский А.А. Учение о преступлении по советскому уголовному праву. – М.: Госюриздат, 1961. – 666 с.

Севастьянова Т.Є. Значення розмежування малозначного діяння та злочину невеликої тяжкості на стадії порушення кримінальної справи // Держава і право. – 2004. – Вип. 27. – С. 462-467.

Панов М., Тихий В. Поняття злочину (коментар до Кримінального кодексу України) // Вісник Конституційного Суду України. – 2004. – № 1. – С. 88-95.

32

33

Кримінальне право України. Практикум

Соотношение преступлений и иных правонарушений: материалы IV Междунар. науч. -практ. конф., посвящ. 250-летию образования Моск. гос. у-та им. М.В. Ломоносова и состоявшейся на юрид. фак. МГУ им. М.В. Ломоносова 27-28 мая 2004 г. – М.: ЛексЭст, 2005. – 680 с.

Тихий В.П., Панов М.І. Злочин, його види та стадії: науковопрактичний коментар. – К.: Видавничий дім «Промені», 2007. – 40 с.

Уголовное право Украинской ССР на современном этапе: Часть Общая. – К.: Наукова думка, 1985. – С. 29 – 41.

Хейлик В.В., Биструшкін О.С. Щодо класифікації злочинів у Кримінальному кодексі України // Держава і право. – 2003. – Спецвипуск. – С. 236-238.

Чубарев В.Л. Тяжесть преступного деяния. – К.: Вища школа, 1992. – 171 с.

Шевченко Є.В. Злочини з похідними наслідками: Монографія. – Харків: Видавець СПД ФО Вапнярчук Н.М., 2005. – 216 с.

Энциклопедия уголовного права. Т. 3. Понятие преступления. – Издание профессора Малинина, СПб., 2005. – 524 с.

ДО ТЕМИ 5

Андрушко П.П. Поняття, види і значення кваліфікації злочинів// Вісник Київського університету. Суспільно-політичні науки. Вип. 5.

– К., 1992. – С. 87 – 94.

Андрушко П.П. Кваліфікація злочинів: поняття та види// Вісник прокуратури. – 2003. – № 12. – С. 48 – 55.

Берзін П. С. Грошові обчислення в кримінальному праві України: навч. посіб. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2009. – 116 с.

Берзін П. Методика обчислення суми кількостей неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у період з 2003 по 2007 роки при кваліфікації злочинів (коментар до п. 5 ст. 22 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22. 05. 2003 р.) // Підприємництво, господарство і право. – 2004. – № 12. – С. 158-161.

Благов Е.В. Применение уголовного права (теория и практика). – СПб.: Издательство Р. Асланова «Юридический центр Пресс», 2004.

– 505 с.

Брайнін Я.М. Основні питання загального вчення про склад злочину. – К.: Вид-во Київського ун-ту, 1964. – 188 с.

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

Брич Л.П. Значення ознак суб’єкта для розмежування складів злочинів // Проблеми пенітенціарної теорії та практики. – 2005. – № 10. – С. 214-221.

Гаухман Л.Д. Квалификация преступлений: закон, теория, практика. – М.: АО «Центр ЮрИнфоР», 2001. – 316 с.

Иногамова-Хегай Л.В. Конкуренция уголовно-правовых норм при квалификации преступлений: Учеб. пособие. – М.: ИНФРА – М, 2002. – 169 с.

Кауфман М.А. Пробелы в уголовном праве: понятие, причины, способы преодоления. – М.: Издательство «Юрлитинформ», 2007. –

304с.

Коржанський М.Й. Кваліфікація злочинів: Навч. посібник. – К.:

Атіка, 2002. – С. 3 – 113.

Корнеева А.В. Теоретические основы квалификации преступлений: учеб. пособие / под ред. А.И. Рарога. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2007. – 176 с.

Кримінальний кодекс України 2001 р.: проблеми застосування і перспективи удосконалення. Прогалини у кримінальному законодавстві. Міжнародний симпозіум, 12-13 вересня 2008 р. Тези і реферати доповідей, тести повідомлень. – Львів, 2008. – 352 с.

Кудрявцев В.Н. Общая теория квалификации преступлений. 2-е изд., перераб. и дополн. – М.: Юрист, 1999. – С. 57 – 125.

Кузнецов В.В., Савченко А.В. Теорія кваліфікації злочинів: Підручник. (2-е вид., перероб.); За заг. ред. професорів Є.М. Моісеєва та О.М. Джужи, наук. ред. к.ю.н., доц. І.А. Вартилецька. – К.: КНТ, 2007. – 300 с.

Кузнецова Н.Ф. Проблемы квалификации преступлений: Лекции по спецкурсу «Основы квалификации преступлений» / Науч. ред. и предисл. академика В.Н. Кудрявцева. – М.: Издательский Дом «Городец», 2007. – 336 с.

Маляренко В.Т. Про кваліфікацію діяння при порушенні кримінальної справи.// Вісник Верховного Суду України. – 2000. – № 5.

– С. 39 – 43.

Марін О.К. Кваліфікація злочинів при конкуренції кримінальноправових норм: Монографія. – К.: Атіка, 2003. – 224 с.

Марітчак Т.М. Помилки у кваліфікації злочинів: Монографія. – К.: Атіка, 2004. – 186 с.

Навроцький В.О. Теоретичні проблеми кримінально-правової кваліфікації. – К.: Атіка, 1999. – 418 с.

34

35

Кримінальне право України. Практикум

Навроцький В.О. Основи кримінально-правової кваліфікації: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 704 с.

Причини необґрунтованого засудження громадян та безпідставного виправдання винних осіб (аналіз судової практики).// Вісник Верховного Суду України. – 2000. – № 5. – С. 26 – 31.

Ришелюк А. Про деякі проблеми визначення грошових величин у тексті Кримінального кодексу України // Підприємництво, господарство і право. – 2003. – № 7. – С. 86-88.

Тарарухин С.А. Квалификация преступлений в судебной и следственной практике. – К.: Юрінком, 1995. – 208 с.

Уголовное право Украинской ССР на современном этапе: Часть Общая. – К.: Наукова думка, 1985. – С. 41 – 80.

Фріс П. Л. Кримінально-правова політика Української держави: теоретичні, історичні та правові проблеми. – К.: Атіка, 2005. – 332 с.

Шапченко С.Д. Кваліфікація злочинів як соціально-правове явище: основні юридичні аспекти // Альманах кримінального права: збірник статей. Вип. 1 / Відповід. ред. П.П. Андрушко, П. С. Берзін.

– К.: Правова єдність, 2009. – С. 415-423.

Энциклопедия уголовного права. Т. 4. Состав преступления. – Издание профессора Малинина, СПб., 2005. – 798 с.

Про деякі питання застосування судами України адміністративного та кримінального законодавства у зв’язку з набранням чинності Законом України від 22 травня 2003 р. «Про податок з доходів фізичних осіб»: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 травня 2004 р. № 9.

ДО ТЕМИ 6

Андрушко П.П. Злочини проти виборчих прав громадян та їх права брати участь у референдумі: кримінально-правова характеристика: Монографія. – К.: КНТ, 2007. – С. 58-144.

Андрушко П.П. Об’єкт кримінально-правової охорони, об’єкт злочину, об’єкт злочинного посягання та об’єкт злочинного впливу: основний зміст понять та їх співвідношення // Наука і правоохорона. 2008. – № 1. – С. 55-62.

Борисов В.І. Склад злочину як правова модель // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 254-256.

Берзін П. С. Основні варіанти утворення негативних змін у об’єкті злочину: спеціально-юридичний аспект // Судова апеляція. – 2008. – № 1. – С. 67-75.

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

Берзін П. С. Філософські та спеціально-юридичні аспекти механізму відображення негативних змін в об’єкті злочину // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка. Науково-теоретичний журнал. – Випуск №3. – Луганськ, 2008. – С. 16-23.

Берзін П. С. Механізм утворення змін в об’єкті кримінальноправової охорони: загальна характеристика // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 275-279.

Брич Л.П. Роль складу злочину у розмежуванні в кримінальному праві // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 267269.

ГлистинВ.К.Проблемыуголовно-правовойохраныобщественных отношений (объект и квалификация преступлений). – Л.: Изд-во ЛГУ, 1979. – 127 с.

Демидов Ю.А. Социальная ценность и оценка в уголовном праве.

– М.: Юрид. лит., 1975. – С. 3 – 62.

Дзюба В.Т. Проблема потерпілого від злочину в кримінальному праві України // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Теоретико-прикладні проблеми протидії організованій злочинності та злочинам терористичної спрямованості». Львівський юридичний інститут. 8-9 квітня 2005 року. – 2005. – Ч. 1. – С. 144-152.

Дзюба В.Т. Концептуальні засади кримінально-правової охорони потерпілого, жертви, постраждалого // Альманах кримінального права: збірник статей. Вип. 1 / Відповід. ред. П.П. Андрушко, П. С. Берзін. – К.: Правова єдність, 2009. – С. 191-217.

Дудоров О.О. Про місце банкетної диспозиції кримінальноправової заборони у конкретизації змісту складу злочину // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 257-260.

Єфремов С.О. Склад злочину та співучасть у злочині // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 270-272.

Коржанский Н.И. Объект и предмет уголовно-правовой охраны.

– М.: Академия МВД СССР, 1980. – 246 с.

Лащук Є.В. Про поняття предмета злочину // Держава та право очима молодих дослідників: Матеріали міжнародної наукової конференції студентів та аспірантів Київського національного університету

36

37

Кримінальне право України. Практикум

імені Тараса Шевченка (29-30 листопада 2001 року). – К., 2003. – С. 446-449.

Лихова С.Я. Злочини у сфері реалізації громадянських, політичних та соціальних прав і свобод людини і громадянина (розділ V Особливої частини КК України): Монографія. – К.: Видавничополіграфічний центр «Київський університет», 2006. – С. 17-149.

Лихова С.Я. Права, свободы, интересы как объект преступления (проблемы терминологии) // Материалы четвертой международной научно-практической конференции „Уголовное право: стратегия развития в ХХІ веке» – Москва: Московская государственная юридическая академия, 2007. – С. 84-88.

Навроцький В.О. Склад злочину: юридична фікція чи правова реальність? // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 237239.

Новоселов Г.П. Учение об объекте преступления: Методологические аспекты: – М.: Изд-во НОРМА, 2001. – 208 с.

Потерпілий від злочину (міждисциплінарне правове дослідження) / Колектив авторів. За заг. ред. Ю.В. Бауліна, В.І. Борисова. – Х.: Вид-во Кроссроуд, 2008. – 364 с.

Рябчинська О.П. Значення складу злочину для кримінальноправової кваліфікації // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14).

– С. 264-266.

Савченко А.В. Склад злочину: проблеми визначення конструктивних елементів та ознак // Вісник Академії адвокатури України.

– К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 261-263.

Сенаторов М.В. Потерпілий від злочину в кримінальному праві / За наук. ред. докт. юрид. наук, проф., акад. АПрН України В.І. Борисова. – Х.: Право, 2006. – 208 с.

Стрельцов Є.Л. Склад злочину: традиційне та нове // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 250-253.

Таций В.Я. Объект и предмет преступления в советском уголовном праве. – Харьков, 1988. – 182 с.

Тацій В.Я. Об’єкт і предмет злочину в кримінальному праві України: Навч. посібник. – Харків: Выща шк. Изд-во при ХГУ, 1994. – 75 с.

Глава 1. Програма курсу «Кримінальне право України. Загальна частина»

Тихий В.П. Підстава кримінальної відповідальності // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 244-245.

Уголовное право Украинской ССР на современном этапе: Часть Общая. – К.: Наукова думка, 1985. – С. 81 – 105.

Фесенко С. Злочини проти здоров’я населення та системи заходів з його охорони: Монографія. – К.: Атіка, 2004. – С. 38 – 87.

Фесенко Є.В. Об’єкт злочину під кутом зору теорії цінностей, а також опонентів цієї концепції// Адвокат. – 2003. – № 6. – С. 9 – 12.

Фесенко Є.В. Проблеми структури об’єкта як елемента складу злочину // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 234-236.

Хавронюк М.І. Відсутність складу злочину: кримінальноправовий аспект // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14).

– С. 246-249.

Шапченко С.Д. Склад злочину як кримінально-правовий феномен: сутність та основні форми існування // Вісник Академії адвокатури України. – К.: Видавничий центр Академії адвокатури України, 2009. – число 1(14). – С. 240-243.

Шигина Н.В. Интерес и его отражение в уголовном законе. – М.: Издательство «Юрлитинформ», 2009. – 280 с.

Про практику застосування судами законодавства, яким передбачені права потерпілих від злочинів: Постанова ПВСУ від 2 липня 2004 р. № 13.

ДО ТЕМИ 7

Багіров С.Р. Причинний зв’язок, ускладнений втручанням привхідних сил (на прикладі транспортних злочинів) // Проблеми пенітенціарної теорії і практики. – К.: КІВС, 2004. – № 9. – С. 155-163.

Беньківський В.О. Причинність і функціональність у кримінальному праві // Вісник Київського університету. Юридичні науки. – 1995. – № 33/34. – С. 141 – 146.

Беньківський В.О. Проблемні питання об’єктивної сторони злочину // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2000. – Вип. 37. – С. 62 – 64.

Берзін П. С. Наслідки у складах злочинів у сфері господарської діяльності: кримінально-правова характеристика: Навчальний посібник. – К.: КНТ, 2007. – 392 с.

38

39

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]