Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

револ

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
54.23 Кб
Скачать

Загальна атмосфера часу позначилася і в тому , що якобінська диктатура підняла караючу руку не тільки на феодальні документи , а й на дворянські замки - руйнування цих « жахливих пам'ятників феодалізму » отримало почасти легальну санкцію . Влітку 1793 якобінці підійшли до цього питання з точки зору суспільної безпеки. 6 серпня 1793 Конвент в принципі вирішив , що необхідно зруйнувати всі замки , що мали укріплення. 19 жовтня він дозволив своїм комісарам виробляти руйнування укріплень в замках , належали приватним особам.

Примітний той факт , що саму « Жакерию » влади почали розглядати як похвальний акт патріотизму, громадянської завзяття , вона остаточно стала не « бунтом » , але « святим повстанням ». Так саме і висловився в II р. національний агент Орійакского дистрикту в листі Продовольчої комісії: « У березні 1792- року мало місце святе повстання проти аристократів , багато замків втратили свою форму , а зміст льохів було піддано реквізиції нещасними , які сплатили його своїм трудовим потом ... ». Зміна тону в порівнянні з 1789-1792 рр. . кидається в очі: «бунт » став « святим повстанням » , « грабіж » - « реквизицией » , розгром замків - лише «втратою ними своєї форми».

Ця спільна позиція Конвенту залишалася в період якобінської диктатури незмінною. 2 жовтня простим декретом про перехід до порядку денного він відкинув пропозицію Законодавчих комітету витлумачити закон 17 липня в користь власників поземельних рент . 16 вандем'єра , підкреслюючи важливість прийнятого рішення , Конвент ухвалив, що декрет буде офіційно опублікований , розісланий на місця , внесений в офіційні регістри судів та адміністрації.