Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право - 12.04.14.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
134.28 Кб
Скачать

Форми виплати заробітної плати

Про оплату праці: Закон України від 24.03.1995 р.

Стаття 23. Форми виплати заробітної плати

Заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України. Виплата заробітної плати у формі боргових зобов’язань і розписок або у будь-якій іншій формі забороняється.

Заробітна плата може виплачуватися банківськими чеками у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України за погодженням з Національним банком України.

Колективним договором, як виняток, може бути передбачено часткову виплату заробітної плати натурою (за цінами не вище собівартості) у розмірі, що не перевищує 30 відсотків нарахованої за місяць, у тих галузях або за тими професіями, де така виплата, еквівалентна за вартістю оплаті праці у грошовому виразі, є звичайною або бажаною для працівників, крім товарів, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Конвенція МОП про захист заробітної плати № 95

Стаття 3. Заробітна плата, виплачувана готівкою, виплачуватиметься тільки грішми, що мають законний обіг, і виплату у формі векселів, бонів, купонів чи в будь-якій іншій формі, призначеній замінити гроші, що мають законний обіг, буде заборонено.

Стаття 4. Національне законодавство, колективні договори можуть дозволяти часткову виплату заробітної плати в натурі у тих галузях промисловості чи професіях, де цю форму виплати прийнято в звичайній практиці або вона бажана, зважаючи на рід галузі промисловості чи професії, про які йде мова. Виплата заробітної плати у вигляді спиртних чи наркотичних засобів у жодному разі не допускається.

2. У тих випадках, коли дозволено часткову виплату заробітної плати в натурі, має бути вжито відповідних заходів для того, щоб:

a) видача натури призначалася для особистого користування працівника та його сім’ї і відповідала їхнім інтересам;

b) видача здійснювалася за справедливою і розумною ціною.

Додатково:

  • Про перелік товарів, не дозволених для виплати заробітної плати натурою: постанова Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 р. № 244

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 09.04.2010 р. N 3701/0/14-10/13

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 244 передбачено, що не дозволяються для виплати заробітної плати натурою непродовольчі товари та продовольчі товари промислової переробки, крім цукру.

У діючій Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-П (місячна) «Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (товарів, послуг) за видами», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 18.08.2009 р. N 313, дані щодо випуску видів промислової продукції наводяться по номенклатурі продукції промисловості, затвердженої наказом Держкомстату від 30.08.2002 р. № 320.

До непродовольчих товарах народного споживання, зокрема, можуть бути віднесені: готові тканини, одяг, взуття, килимові та галантерейні вироби, товари культурно-побутового і господарського призначення, які використовуються безпосередньо населенням.

До продовольчих товарах народного споживання включається продукція харчової промисловості, призначена для споживання населенням (безалкогольних напоїв).

Тобто до непродовольчим і продовольчих товарах народного споживання відносяться готові вироби, призначені для безпосереднього використання населенням.