Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodi_psikhoterapevtichnoyi_roboti.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
209.04 Кб
Скачать

36. Денотуйте основні концептуальні дискурсі аналізу квадрантів. Проаналізуйте теорію поділу поля рисунку за і. Жоллє.

У відповідності з теорією Жоллэ, малюнок поділяється не на квадранти, а на дві половини. Якщо більша частина малюнка розташовується на нижній половині аркуша, Жолл схильний вважати, що автор тяжіє до реальності, до конкретного (Мал. 88). Людина, сконцентрований на реальності, сприймає голод як всесвітню проблему, живе з постійним відчуттям можливості загибелі в ядерній катастрофі, а також гостро усвідомлює існуючу економічну нестабільність. Така людина буде схильний до депресії, відчуваючи нікчемність своїх спроб впоратися з цими масштабними проблемами навколишньої дійсності. І навпаки, люди, що володіють малюнок в основному у верхній частині листа, по Жолл, більш схильні до відчуженості і замкнутості. Вони воліють знаходити задоволення в своїх фантазіях, і їх доводиться повертати до реальності. Найчастіше, такі люди знаходяться в постійному прагненні до якоюсь недосяжною мети.

У нормі малюнок розташований по середній лінії вертикально поставленого аркуша. Аркуш паперу найкраще взяти білий або злегка кремовий, неглянцевого. Користуватися олівцем середньої м'якості; ручкою і фломастером малювати не можна.

Розміщення малюнка ближче до верхнього краю аркуша (чим ближче, тим більше виражено) трактується як висока самооцінка, як невдоволення своїм становищем у соціумі, недостатністю визнання з боку оточуючих, як претензія на просування і визнання, тенденція до самоствердження.

Положення малюнка в нижній частині - зворотна тенденція: невпевненість у собі, низька самооцінка, пригніченість, нерішучість, незацікавленість у своєму становищі в соціумі, у визнанні, відсутність тенденції до самоствердження.

37. Денотуйте загальні принципи та підходи до інтерпретації рисунку в контексті опорних елементів. Експлікуйте опорні елементи рисунку в ключі того, що в рисунку виглядає дивним, «емоційний індикатор»

Інкапсуляція психологічна (лат. incapsulatio «висновок у ящичок») - запобігання людиною переживання болючою ситуації. Ср, наприклад, відмова читати інформацію про звірячі вбивства, закривання очей, коли стає зрозуміло, що неминучий нещасний випадок з кимось, догляд при вигляді ллється крові і т. п.

38. Експлікуйте опорний елемент в ключі відсутності певних деталей у рисунку (відсутності значимих деталей у рисунку при зображені на рисунку людини; відсутності значимих деталей при зображені на рисунку будинку/дерева).. Проаналізуйте тенденцію підписів на рисунку, тенденцію повторюваності об’єктів у рисунку, промальованої лінії вздовж верхньої частини рисунку, тенденцію абстракції та тенденцію нашарування рисунків.

Відсутність чола позначає, що дитина свідомо ігнорує розумову сферу. Співвідношення пропорцій голови і тулуба є відношення між фізичним і духовним в дитині.

Відсутність зіниць, порожні очниці, ймовірно, говорять про крайній егоцентризмі, про те, що дитина не знаходить навколо нічого гідного своєї уваги.

Відсутність носа може вказувати на деяку ступінь інтелектуальної недостатності.

Відсутність шиї в малюнках дітей є ознакою незрілості.

відсутність долонь свідчить про непристосованість, відсутності віри в свої сили, почутті непридатності.

Відсутність рук - крайня ступінь пасивності, бездіяльності, некомунікабельності, боязкості, інтелектуальної незрілості. У поєднанні з такими особливостями малюнка, як відсутність рота, відсутність тулуба і загальна гротескність малюнка, відсутність рук свідчить про погану пристосованості дитини.

Для дітей старшого віку відсутність рук - дуже незвичайний факт. Крім того, це може виражати почуття провини, яке відчуває дитина у зв'язку зі своїм агресивним, ворожим ставленням.

відсутність стоп висловлюють почуття невпевненості.

Стіна, відсутність її основи - слабкий контакт з реальністю (якщо малюнок поміщений внизу).

двері

Їх відсутність - суб'єкт відчуває труднощі при прагненні розкритися перед іншими (особливо у домашньому колі).

  а відсутність фіранок-відсутність прагнення приховувати свої почуття.

Вікна відсутні на нижньому, але є на верхньому поверсі - прірва між реальним життям і життям у фантазіях.

Відсутність труби - суб'єкт відчуває брак психологічної теплоти дому.

Невідповідність пори року.

Найчастіше спонтанні малюнки або малюнки-експромти відповідають тому часу року, коли вони були намальовані, якщо це має значення. Наприклад, взимку - малюнки на зимову тематику, влітку - на літню і т.д. Якщо ж відбувається невідповідність сезону, потрібно з'ясувати, чому це відбулося. Чому людина хоче наблизити зображене час року або переживає якісь спогади?

Наявність сильної штрихування, маленькі розміри часто свідчать про несприятливий фізичному стані дитини, ступеня напруженості, скутості і т.п., тоді як великі розміри, застосування яскравих колірних відтінків часто говорять про зворотне: гарному настрої, розкутості, відсутності напруженості і втоми;